Oxiurii la copii: cauze si tratament

/ / Modificat: 2018-10-23
Oxiurii la copii: cauze si tratament

O boala foarte des intalnita la copii este oxiuriaza. Aceasta este cauzata de viermii intestinali, numiti oxiuri. Oxiurii se transmit extrem de repede si sunt des intalniti la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Acestia pot fi eliminati prin tratament medicamentos, insa exista sanse mari de reinfectare.

Cum se transmit oxiurii

Oxiurii sunt foarte contagiosi si se transmit prin ingerarea sau inhalarea oualor de dimensiuni microscopice, aflate pe suprafete sau obiecte atinse de o persoana infectata.

Femela matura, cu uterul plin cu oua migreaza noaptea si depune ouale in regiunea perianala si perineala. Apoi, acestea se intorc in intestinul gros. Depunerea oualor cauzeaza mancarimi si disconfort in zona anala.

Atunci cand pacientul infectat se scarpina, ouale ajung pe degetele acestuia, unde supravietuiesc cateva ore bune. De asemenea, acestea sunt transferate pe obiectele si suprafetele atinse de pacient, infectand alte persoane. Pe suprafetele contaminate, ouale de oxiuri pot supravietui pana la trei saptamani.

Simptome la copii

Sunt multe cazuri in care oxiurii sunt asimptomatici, dar se pot identifica prin cateva semne care tradeaza infectia parazitara. Acestea sunt: mancarimi in zona anusului, mai ales pe timpul noptii, tulburari ale somnului, stare de iritare a celui mic sau dureri abdominale.

Tratamentul pentru oxiuri

Tratamentul medicamentos prescris de medic trebuie combinat cu o igiena foarte stricta. Foarte important este ca tratamentul sa fie urmat de toti membrii familiei pentru ca oxiurii sunt foarte contagiosi. Daca numai copilul urmeaza tratamentul, exista riscul ca parintii sa fie infectati la randul lor, iar apoi sa il reinfecteze pe cel mic.

In afara de medicamentatie, foarte important este sa se respecte si cateva reguli de igiena:

  • Mainile trebuie spalate cu apa si sapun inainte de fiecare masa, dar si pe parcursul zilei, ori de cate ori va fi necesar
  • E indicat ca toti membrii familiei sa isi faca dus dimineata si sa isi schimbe lenjeria intima
  • Seara se recomanda tot dusul, pentru a reduce riscul de recontaminare prin intermediul apei din cada
  • Prosoapele nu sunt folosite la comun in familie
  • Lenjeria intima, lenjeria de pat, pijamalele si prosoapele se vor spala la temperaturi foarte ridicate, iar apoi se vor calca
  • Unghiile copiilor, dar si ale celorlalti membrii ai familiei, vor fi taiate foarte scurt
  • Pe timpul zilei se va lasa lumina naturala sa intre in toate camerele pentru ca ouale de oxiuri sunt foarte sensibile la lumina soarelui

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oxiuri

Articole recomandate

Citeste si despre