Infectiile pneumococice la bebelusi

/ / Modificat: 2014-07-21
Infectiile pneumococice la bebelusi

O infectie pneumococica este cauzata de o tulpina a bacteriei streptococus pneumoniae. Aceasta se gaseste si este purtata in mod natural in caile nasofaringiene ale copiilor fara a cauza probleme. Insa atunci cand infectia se declanseaza, infectiile pneumococice se pot transforma in meningita si alte boli care pot pune in pericol viata bebelusului. Se estimeaza ca mor anual peste 1 milion de copii sub 5 ani la nivel global din cauza acestei boli.


Forme de infectii pneumococice

Pneumococul (streptococcus pneumoniae) este o bacterie din familia streptococilor. El este unul dintre agentii patogeni infectiosi frecventi la varsta copilariei care traieste frecvent in caile nazale si in gatul persoanelor sanatoase.

Exista 2 feluri de infectii pneumococice:

  • invazive – invadeaza o parte a organismului in care in mod normal nu contine germeni (meningita, pneumonie, septicemii – extrem de periculoase).

Copiii, factor de risc pentru infectiile pneumococice

Copiii sunt cei mai predispusi la a dezvolta acst tip de infectie. Procentajul variaza intre 10% si 85% la copiii cu varsta mai mica de 5 ani.

Pana la varsta de 2 ani copiii au cea mai mare susceptibilitate sa dezvolte infectia pneumocica. Acest lucru se intampla pentru ca dupa nastere si mai ales dupa intarcarea bebelusului, acesta nu mai beneficiaza de acelasi nivel de anticorpi pe care il luau de la mama, iar sistemul imunitar este mai susceptibil la a contracta diversi virusi si bacterii. Capacitatea copiilor de a raspunde imun acestora este foarte redusa.

Care sunt simptomele?

Atunci cand copilul sufera de o infectie pneumococica prezinta simptome comune ca:

  • febra mare;

  • frisoane;

  • iritabilitate;

  • varsaturi;

  • tuse;

  • ameteli;

  • dureri de cap;

  • anorexie;

  • junghiuri toracice;

  • dureri de urechi (si otoree – scurgere de lichid provenind din ureche).

Bineinteles ca simptomele difera si sunt asociate in functie de forma clnica a infectiei:

  • Pneumonia pneumococica – debut brusc cu febra mare, frisoane, tuse, junghi toracic;

  • Sinuzita si otita medie – febra, durere in ureche, scurgere de puroi din ureche, iritabilitate, varsaturi, inapetenta etc.;

  • Septicemie – din pacate, singurul semn al acestei afectiuni mortale este febra;

  • Meningita – extrem de periculoasa, cu o rata de mortalitate crescuta si cu efecte pe termen lung destul de grave (copilul poate ramane cu sechele – probleme neurologice, retard mintal etc.) - dureri de cap, varsaturi, febra, oboseala, slabiciune in corp etc.

Care este calea de transmitere?

Calea prin care bacteria se transmite de la un copil la altul este una aeriana, prin contact direct cu un purtator al ei. Stranutul si tusea favorizeaza transmiterea de la un copil la altul. De asemenea, contactul direct cu secretiile traheobronsice favorizeaza aparitia infectiei.

Vacccinul pneomococic, metoda de preventie

Vaccinul este singura metoda sigura si eficienta de protectie impotriva acestei infectii. El este recomandat sa fie facut atat la sugari, cat si la copiii mici, incepand cu 6 saptamani si pana la 60 de luni.

Cum se trateaza infectia pneumococica?

Singura forma terapeutica eficienta in tratarea infectiilor pneumococice este antibioticul. Insa chiar si prin administrarea antibioticului uneori boala determina aparitia complicatiilor care pot rezista in fata efectului antibioticelor.

De aceea, medicii sustin ca cea mai buna forma de "tratament" o reprezinta de fapt vaccinarea, adica profilaxia bolii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre