Angina difterica: cum se transmite si cum se trateaza?

/ / Modificat: 2011-05-31
Angina difterica: cum se transmite si cum se trateaza?

Angina difterica este o afectiune bacteriana extrem de contagioasa care se defineste prin formarea de pielite si membrane care blocheaza laringele, putand determina complicatii grave, de la sufocare, paralizia valului palatin si pana la decesul suferindului. Este o afectiune rara astazi si care necesita interventie medicala de urgenta.

Care sunt cauzele?

Angina acuta difterica reprezinta o inflamatie a mucoasei laringelui si este o boala infectocontagioasa. Ea este cauzata de bacilul Klebs-Loeffer. Angina difterica este un tip de angina bacteriana. Din fericire, aceasta boala este extrem de rara in ziua de astazi, deoarece s-a inventat vaccinul impotriva ei.

Cum se transmite?

Pe langa faptul ca este o infectie bacteriana este si o boala extrem de contagioasa. Sursa de contaminare este persoana care manifesta activ infectia. Calea de transmitere este prin intrarea in contact direct cu ea, atat aerogena (prin secretii nazale sau stranut), dar si prin atingerea unor obiecte contaminate. Boala isi face simtita de obicei in sezonul rece, iar incubatia dureaza putin, intre 2-5 zile.

Cum se manifesta angina difterica?

Debutul bolii este destul de lent, principalele semne fiind oboseala, somnolenta si febra mica (in jur de 38 de grade Celsius). Uneori poate aparea si greata insotita de varsaturi in debutul bolii. Si durerile in gat sunt un semn frecvent si sunt asociate cu imposibilitatea sau dificultatea de a inghiti. Astenia este un simptom asociat afectiunii si este insotita de:

  • lipsa poftei de mancare;
  • paloare (ochi incercanati);
  • tahicardie;
  • disfagie;
  • respiratie mirositoare asemanatoarei acetonei;
  • hipotensiune arteriala;
  • tonsile palatine moderat congestionate si tumefiate (acoperite de un exudat galbui sau alb cenusiu - falsele membrane).

Se constata, in urma examenului medical, adenopatie laterocervicala masiva care deformeaza aspectul regiunii cervicale. Aceasta stare se mai numeste si "gat proconsular".

Citeste si: Lista completa a bolilor contagioase la copiii mici

Cum se pune diagnosticul de angina difterica?

Pe langa examenul obiectiv, fizic, facut de catre medic se recurge si la teste paraclinice pentru a pune diagnosticul precis. Acestea includ prelevarea de exudat din secretia faringiana si izolarea in cultura a bacteriei responsabile.

Care sunt complicatiile?

Evolutia acestei afectiuni este una foarte grava. Netratata sau nedepistata la timp angina difterica poate avea complicatii fatale. Decesul cauzat de complicatiile acestei boli apare in 40-60% dintre cazuri. Una dintre ele este toxicitatea miocardica, secretata de bacilul difteric.

Miocardita se manifesta prin tahicardie, tensiune arteriala scazuta si chiar colaps. Din cauza membranelor false care apar la nivelul laringelui poate aparea asfixierea, care poate duce la deces. O alta complicatie frecvente care poate aparea in urma evolutiei bolii este paralizia valului palatin. Aceasta se caracterizeaza prin vorbire nazala, tulburari de inghitire, si eliminarea lichidelor pe nas.

Cum se trateaza angina difterica?

Fiind o infectie de tip bacterian, tratamentul include obligatoriu antibiotice. Cele mai des-folosite antiobiotice folosite in tratarea anginei difterice sunt eritromicina si penicilina. De asemenea, se recurge si la administrarea de ser antidifteric. Aceasta are rolul de a neutraliza toxina difterica raspandita in organism.

De obicei se recurge la internarea in spital a bolnavului si monitorizarea lui indeaproape. Acesta trebuie izolat de restul persoanelor sanatoase. Cea mai buna metoda profilactica impotriva acestei boli cumplite ramane vaccinul. Acesta se poate face copiilor inca de mici si contine anatoxina difterica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectie bacteriana Boli contagioase Vaccinuri obligatorii copii Infectie bacteriana

Articole recomandate

Citeste si despre