Semne care pot indica autismul inca de la varsta de 6 luni

/ / Modificat: 2019-07-25
Semne care pot indica autismul inca de la varsta de 6 luni

Este lesne de inteles de ce una dintre cele mai mari temeri ale parintilor este ca micutul lor va dezvolta tulburari de spectru autist.

Cu alte cuvinte, va avea autism. Numarul copii diagnosticati cu TSA a crescut constant. Spre exemplu, daca in anul 2000, incidenta era de un caz la 150, in anul 2014, a fost raportat un caz la 68 de copii.

Unii experti considera care sporirea numarului de cazuri de tulburari din spectrul autist reflecta, de fapt, o intelegere mai profunda a ceea ce inseamna aceasta boala, precum si schimbarea criteriilor de diagnosticare a acesteia, facilitand astfel diagnosticarea cazurilor existente de TSA mai degraba decat o inmultirea a cazurilor. Dar chiar daca autismul nu este cu adevarat in crestere, perspectiva de a face fata provocarilor pe care le presupune aceasta tulburare provoaca ingrijorare in randul parintilor.

Tocmai de aceea este important ca orice parinte sa se familiarizeze cu semnele precoce ale autismului, pentru a-l depista in faza cat mai timpurie.

Daca un copil creste si se dezvolta normal, insa are doar un tip de comportament asociat cu TSA, cel mai probabil nu are autism. Totusi, trebuie sa se acorde atentie modului in care progreseaza si daca exista interferente cu etapele de dezvoltare specifice fiecarei varste in parte.

Semne ale autismului

Ingrijorarea cea mare in ceea ce priveste autismul este ca acesta nu sunt diagnosticat pana ce copilul nu implineste 3 ani. Acest lucru inseamna ca un copil cu autism care ar putea beneficia de interventie timpurie nu va primi acest tratament vital cat mai devreme cu putinta.

Cu toate acestea, unii experti considera ca multi copii cu autism incep sa arate semne timpurii de TSA cu mult inainte de 3 ani. Chiar din primele luni de viata.

Printre semnele autismului la un copil se numara:

  • La 6 luni: nu zambeste;
  • Pana la 12 luni: nu gangureste, nu indica folosind mana sau degetul si nu face alte gesturi care inlocuiesc vorbirea;
  • Pana la 16 luni: nu foloseste cuvinte specifice pentru a indica anumite lucruri;
  • Pana in 2 ani: nu formuleaza propozitii de doua cuvinte;
  • Are o regresie in dezvoltare, cu pierderea limbajului sau a aptitudinilor sociale;
  • Se arcuieste lasandu-se pe spate atunci cand parintele vrea sa il imbratiseze, evita contactul fizic;
  • Evita contactul vizual cu cei din jur;
  • Pare ca nu se observa cand cineva vine sau pleaca.

Este important de retinut ca unele semne si simptome ale autismului se suprapun cu cele ale altor afectiuni. De exemplu, arcuirea spatelui poate fi un simptom al refluxului gastroesofagian mai degraba decat al autismului.

Ai incredere in instinctele tale

Indemnurile de genul “Nu iti face griji” sau “Ai rabdare” pot crea frustrari in randul parintilor care cred ca ceva este in neregula cu dezvoltarea copilului lor.

Daca, din orice motiv, crezi ca bebelusul tau ar putea manifesta un autism timpuriu - indiferent ca manifesta unele dintre comportamentele descrise mai sus sau daca pur si simplu ai doar un sentiment ca ceva nu este in regula – discuta cu pediatrul pentru o evaluare a celui mic.

Expertii considera ca este mai bine ca parintii sa aiba incredere in instinctele lor si sa ceara evaluarea medicala a copilului daca cred ca acesta nu se dezvolta normal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre