Recomandari pentru o vacanta reusita la mare cand ai un copil cu autism

/ / Modificat: 2018-05-09
Recomandari pentru o vacanta reusita la mare cand ai un copil cu autism

Vacantele sunt un prilej de bucurie pentru majoritatea copiilor si parintilor. Pentru copiii cu autism insa, si de cele mai multe ori si pentru parintii lor, vacantele pot sa fie dificil de organizat avand in vedere dificultatile de comportament si senzoriale ale copiilor.

Venind in intampinarea parintilor, psihologul Daniela Gavankar, presedinte al Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism – AITA, face cateva recomandari utile, explicand care sunt dificultatile ce pot fi experimentate de catre copii si ce este de facut.

De ce sunt vacantele dificile pentru copiii cu autism?

Vacantele sunt dificile pentru ca sunt abateri de la rutina de care au nevoie copiii cu autism. Sunt perioade in care copilul nu merge la terapie pe de o parte si atunci pot sa piarda unele achizitii, si pe de alta parte plecarile in vacanta vin cu experiente noi, atat senzorial cat si comportamental. A pleca intr-o vacanta la mare inseamna sa cunosti oameni noi, sa dormi intr-un pat nou, sa mananci mancare noua, in locuri noi, vacanta la mare mai inseamna si nisip, si mare, si petreceri. Iar toate acestea pot sa fie greu de suportat pentru un copil cu o tulburare din spectru autist.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este legat de interesul general scazut al unor copii pentru calatorii si experiente noi.

La ce ar trebui sa fie atenti parintii si ce trebuie sa faca pentru a avea o vacanta reusita?

Copiii cu autism au nevoie sa stie ce urmeaza si pregatirea pentru schimbare este esentiala iar un calendar ar fi extrem de util in acest caz. In calendar se specifica si cand se pleaca in vacanta si cat dureaza.

Sunt unele lucruri care ar trebui luate in calcul inainte de plecarea in vacanta, cum ar fi: daca accepta sau nu sa doarma in alt pat decat acasa, daca mananca alta mancare decat cea de acasa, comportamentul la restaurant, la piscina, la plaja etc.

Pentru a intelege aceste lucruri este recomandat sa incercati, inainte de plecarea la mare, sa dormiti la un hotel, sa mergeti la o piscina, sa mergeti la restaurant, la o plaja cu nisip, sau un loc de joaca cu nisip.

In functie de dificultatile experimentate de copil, se va face o desensibilizare astfel incat el sa fie mai bine pregatit pentru toate schimbarile pe care le presupune o plecare intr-o vacanta a spus mai departe Daniela Gavankar.

In calatorie, este recomandat ca parintii sa se asigure ca au jucariile preferate de copil, carti, mancarea preferata etc. Este recomandat sa nu i se schime complet hainutele sau incaltamintea si, daca se intentioneaza acest lucru, sa-i fie prezentate aceste lucruri inainte de plecare.

Este recomandat chiar, daca copilul doreste, sa se pastreze o ora, doua pe zi dedicate activitatilor de terapie, care ii vor aduce predictibilitate si confort.

Desigur ca nu toti copiii experimenteaza aceste dificultati in vacanta, si nu tuturor li se aplica aceleasi recomandari. Sunt copii cu autism indragostiti de mare si care in timpul vacantei se bucura intens de experientele noi, si fac progrese fantastice in timpul unei vacante la mare.

Dar sunt si copii pentru care incarcarea senzoriala din vacanta este peste nivelul lor de toleranta si atunci este recomandat sa se stie inainte de plecare daca si unde sunt dificultati iar copilul sa fie ajutat acolo unde are nevoie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Autism copii Copii autisti Familii copii autisti

Articole recomandate

Citeste si despre