Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT)

/ / Modificat: 2014-08-21
Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT)

Desi autismul ramane una dintre bolile carora nu li s-a descoperit inca un tratament 100% eficient, se pare ca terapia HBO sau oxigenarea hiperbara ar fi de ajutor pentru imbunatatirea conditiei copiilor care sufera de aceasta tulburare neurologica. Inca nu este dovedita stiintific, insa cercetatorii sunt increzatori in sansele pe care le are aceasta in recuperarea copiilor cu autism. Cu toate acestea, exista si cateva efecte secundare care trebuie luate in seama, avertizeaza medicii!

Autismul este una dintre cele mai misterioase tulburari neurologice care afecteaza in mod special copiii de pana in trei ani, si care se manifesta prin multiple dizabilitati.

Pana la varsta de aproape 2 anisori, copilul bolnav de autism pare sa se dezvolte normal si nu exista semne care sa indice prezenta bolii. Dupa aceea insa poti constata ca micutul incepe sa inregistreze regrese in dezvoltarea sa, sa nu mai vorbeasca si sa isi piarda interesul pentru lucrurile din jur sau pentru interactiunile cu ceilalti. Boala apare mai frecvent la baieti decat la fetite.

Printre cele mai vehiculate cauze care stau la baza declansarii autismului sunt:

  • circulatia proasta a sangelui in anumite zone din creier;
  • febra exagerat de mare;
  • traumatisme din nastere;
  • leziuni cerebrale;
  • infectii;
  • vaccinuri(MMR);

Oxigenarea hiperbarica (terapia HBO), tratament pentru autism?

Oxigenarea hiperbarica (HBOT) pare sa aiba rezultate promitatoare in cazul ameliorarii conditiei copiilor cu autism.

Initial, cercetatorii au descoperit beneficiile pe care terapia HBO le-a adus in cazul altor tipuri de afectiuni neurologice - sindromul alcoolismului fetal, leziuni si paralizii cerebrale. Apoi, acestia au largit aria de cercetare si in cazul altor tulburari neurologice si au inceput sa studieze si daca nu cumva oxigenarea hiperbarica ar putea contribui la tratarea autismului.

Nu s-au limitat doar la studierea teoretica a problemei. Au trecut si la realizarea unor experimente pe mai multi copii bolnavi de autism. Cei care au fost supusi terapiei hiberbarice au inregistrat imbunatatiri semnificative ale conditiei lor. Acestia au putut sa pastreze un contact vizual prelungit, sa interactioneze social si verbal ceva mai bine decat alti copii care nu au fost supusi terapiei HBO.

Aceasta forma de terapie creste concentratia oxigenului din tesuturi, care stimuleaza si circulatia sanguina de la nivel cerebral. Acest lucru permite organismului sa restabileasca metabolismul tesutului nervos din creier si sa refaca zonele afectate de hipoxie.

Copilul este introdus intr-o camera hiperbarica, care foloseste aer presurizat cu concentratii foarte crescute de oxigen, de aproape 3 ori mai mari decat in mod obisnuit. Afluxul mare de oxigen patrunde in sange, de unde este transportat in zonele din corp unde este nevoie de el. Potrivit specialistilor, are efecte de vindecare sau imbunatatire a multor tipuri de afectiuni - diabet, hipertensiune, accidente cerebrale sau chiar autism.

In ceea ce priveste autismul, terapia HBO reduce inflamatia cerebrala sau lichidul in exces de la nivelul zonei afectate a creierului, care determina aparitia starii de "confuzie" a copiilor cu autism sau care le afecteaza abilitatile mentale.

Rezultatele studiilor si testelor realizate pana acum au fost incurajatoare, insa medicii avertizeaza ca oxigenarea hiperbarica nu are rol curativ, adica nu poate vindeca complet autismul, insa poate imbunatati semnificativ conditia si calitatea vietii copiilor afectati.

Totusi, mai e mult pana departe, spun unii specialisti, care iau in calcul si inconvenientele acestei terapii.

Unii dintre cercetatori sustin ca trebuie luate in calcul si efectele secundare ale oxigenarii hiperbare. Ei sustin ca exista riscul aparitiei leziunilor timpanului, intoxicatiei cu oxigen si ca nu este o solutie pentru cei care sufera de claustrofobie.

Specialistii considera descoperirea un pas important si un inceput in vederea gasirii unui tratament eficient pentru copiii bolnavi de autism.

Crezi ca oxigenarea hiperbara este o solutie sigura pentru autism? Care tratament crezi ca este cel mai util pentru imbunatatirea calitatii vietii micutilor afectati de aceasta boala crunta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre