Autismul, legat de greutatea scazuta la nastere

/ / Modificat: 2014-04-17
Autismul, legat de greutatea scazuta la nastere

Autismul, o tulburare neurologica care pune din ce in ce mai mult stapanire pe copiii mici in epoca moderna, ar putea avea o cauza mai putin obisnuita: greutatea scazuta la nastere. Se pare ca micutii nascuti prematur prezinta un risc mai crescut sa sufere de autism decat cei care se nasc la termen, iar cele mai afectate sunt fetitele.

Greutatea scazuta la nastere sau prematuritatea, o cauza a autismului la copii?

In cadrul studiului care a dus la aceasta descoperire, specialistii au analizat dosarele a 565 de copii cu autism, nascuti in Atlanta, intre 1986 si 1993. Acestia au incercat sa urmareasca daca nasterea prematura sau greutatea mica la nastere se gasesc in dosarele celor mai multi dintre ei, pentru a putea face legatura intre acest aspect si declansarea autismului.

Copiii supusi studiului au fost impartiti in trei grupe:

  • copii diagnosticati cu autism, dar fara alte dizabilitati mintale;
  • copii diagnosticati cu autism, plus o afectiune mintala;
  • copii diagnosticati cu autism si cu mai multe boli mintale.

Dupa analiza atenta a acestor amanunte, cercetatorii au descoperit ca bebelusii nascuti cu o greutate mai mica de 2,5 kg prezentau un risc de 2,3 ori mai mare sa faca autism decat ceilalti.

Nu toti prematurii investigati de cercetatori erau supusi riscului de declasare a tulburarii neurologice. Se pare ca doar fetitele nascute mai devreme de 33 de saptamani prezentau un risc de pana la 5 ori mai mare de a face tulburarea. Asta nu inseamna ca baieteii sunt exclusi acestui risc, ci doar ca acesta este mai mic in cazul lor.

Dezvoltarea fizica si cerebrala insuficienta sau precara asociata copiilor prematuri sau cu greutate mica la nastere ar putea fi cauza pentru aparitia dizabilitatilor mintale care ar duce la aparitia acestei tulburari neurologice.

Specialistii nu au reusit insa sa identifice daca greutatea mica la nastere cauzeaza deteriorari ale creierului sau daca lucrurile stau invers, iar greutatea mica este o consecinta a afectarii cerebrale.

Studiul a atras atentia pediatrilor din toata lumea, care au inceput sa monitorizeze cu mai multa atentie sarcinile gravidelor si sa depuna eforturi in prevenirea nasterii premature.

Chiar daca acest fapt nu a fost dovedit stiintific, medicii sunt de parere ca nu strica mai multa atentie si precautie cand vine vorba de riscul de nastere prematura si intensificarea eforturilor pentru prevenirea ei. In plus, aceasta descoperire ii ajuta sa depisteze mai usor semnele de autism, luand in calcul si factorul greutate la nastere in investigatiile lor.

Chiar daca nasterea prematura nu poate fi prevenita in totalitate, exista cateva masuri eficiente pe care le pot lua gravidele in vederea reducerii riscului.

Controalele regulate la medic, administrarea vitaminelor prenatale, alimentatia adecvata, relaxarea, sportul si renuntarea la alcool si fumat pe timpul sarcinii reduc semnificativ sansele de nastere prematura si implicit, de autism, daca e sa ne luam dupa studiul analizat.

Crezi ca nasterea prematura poate influenta aparitia autismului sau nu? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze autism Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre