Vigantolul la bebelusi

/ / Modificat: 2017-05-11
Vigantolul la bebelusi

Vigantolul este adesea indicat de medicii pediatri pentru tratarea rahitismului, deoarece ajuta la fixarea calciului in organism. Exista totusi pareri impartite legate de beneficiile Vigantolului, unii medici declarand ca medicamentul este controversat.

Vigantolul este indicat in profilaxia si tratamentul rahitismului, spasmofilie, osteomalacie, osteopatii metabolice si tratamentul de sustinere a osteoporozei. Picaturile de Vigantol ajuta la fixarea Calciului deja existent in organism sau a celui administrat concomitent. Astfel, acest medicament este indicat si ca adjuvant pentru inchiderea corecta a fontanelei.

Nu este indicat insa in cazuri de hipercalcemie si in sarcina.

Administrarea Vigantolului

Pentru prevenirea rahitismului, la copiii in primul an de viata se administreaza 1-2 picaturi pe zi, incepand cu varsta de doua saptamani. Incepand cu varsta de doi ani este necesara si vitamina D3, mai ales in lunile de iarna.

In cazul supradozajului intervine hipercalcemia (nivelul prea mare al calciului in organism), deci ai grija sa nu depasesti doza recomandata, deoarece persistenta nivelului seric crescut al calciului poate provoca simptome ca:

• Greata;
• Aritmie;
• Voma;
• Simptome psihice;
• Tulburari ale starii de constienta;
• Scaderea in greutate;
• Formarea de calculi renali (pietre la rinichi);
• Lipsa poftei de mancare;
• Sete intensa;
• Poliurie (urinari dese);
• Conjunctivita;
• Prurit;
• Dureri musculare si osoase;

In caz de supradozaj au existat rare cazuri de hipercalciurie cu hipersensibilitate la vitamina D. In cazuri rare s-au inregistrat evolutii fatale.

Ce nu stim despre Vigantol

Medicii pediatri stiu mai bine care este cantitatea de Vigantol necesara unui bebelus in functie de nevoile specifice ale fiecaruia, insa trebuie sa stim ca:

• Doza de Vigantol difera in functie de greutate.
• Se degradeaza la lumina si produsul trebuie aruncat dupa 6 luni, asa cum scrie in prospect.
• Nu trebuie administrat concomitent cu Vitamina D2, Vitamina D3, Calcitriol si Calcidiol

Parerile specialistilor

"Eu recomand Vigantol pana la 3 sau 4 ani, dar sunt colegi care il recomanda pana mai tarziu."

dr. Mihnea DRAGOMIR
Specialist in medicina familiei

"Administrarea Vigantolului este necesara si utila pana la varsta de un an si jumatate indiferent de momentul in care se inchid fontanelele, cu administrare zilnica. Pana la varsta de 5 ani se recomanda administrarea acestui produs in lunile cu "R" (adica excludem perioada mai-august, perioada in care soarele este destul de eficient si suficient pentru a suplini absenta administrarii acestui produs).

In situatia in care nu ati administrat acest preparat, va recomand un consult pediatric pentru a verifica in ce masura totusi calciul s-a absorbit si fixat corespunzator in organismul micutului.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni datorate lipsei de fixare a calciului fiind rahitismul."

Alina Pop-Began
Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva

Unii medici sunt de parere ca Vigantolul este bun, altii spun ca ar fi mai indicat un inlocuitor, cum ar fi Detrevit sau Vigantoletten.

Ce spun mamicile despre Vigantol

Unele mamici cred ca aportul de Calciu se da in general 10 zile pe luna, din doua in doua luni, si numai in lunile de toamna-iarna (adica cele care contin litera R in numele lunii), nu se da copiilor la care nu este nevoie. Ele stiu ca Vigantol este recomandat copiilor cu o greutate mai mare, pentru ca scheletul lor sa poata sustine intreaga greutate a corpului atunci cand va fi nevoie (tinut capul, stat in fundulet, mers etc.). Vigantolul se da in cantitati diferite initial in functie de cat de mare este fontanela.

O mamica povesteste ca are o prietena al carei copil avea fontanela foarte mare si primea 5 picaturi de Vigantol pe zi. Chiar si asa s-a inchis foarte greu. Mamica ce relateaza spune ca ii da bebelusului sau 2 picaturi de Vigantol si ca a avut o perioada in care i-a dat doar o picatura, deoarece avea fontanela foarte mica si aproape inchisa.

O mamica este revoltata, sustinand ca pana acum a auzit de atat de multi doctori incompententi care prescriu medicamente in mod gresit, incat s-a speriat. Aceasta este de parere ca mamicile sunt cei mai buni doctori pentru copiii lor si le sfatuieste pe aceastea sa se documenteze singure, pentru binele bebelusilor, pe langa vizitele regulate la medic. Nu va indopati copiii cu medicamente mai mult decat e nevoie.

Unele mamici nu au dat prea multa vreme Vigantol bebelusilor, preferand sa urmeze o cura de 10 zile cu Calciu lactic si vitamina D.

Unele mamici sunt speriate, deoarece au luat la cunostinta despre retragerea unor loturi de Vigantol de pe piata, deoarece s-a descoperit ca substanta activa se degrada mai rapid decat perioada specificata de expirare. Aceasta se indoieste de adevaratul motiv al retragerii si mentioneaza ca firma producatoare zice ca nu e grav, in schimb ca ANM au zis ca nu sunt bune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre