Tromboflebita la copii

Tromboflebita este o afectiune circulatorie care se manifesta prin obturarea partiala sau totala a peretilor venelor din pricina formarii de cheaguri de sange, numite trombi. Majoritatea bolnavilor depaseste varsta de 40 de ani, asadar boala este mai rara la copii si tineri.

celule-sange

Foto: birthcontroltoday.com

Picioarele umflate, dureroase sau care prezinta furnicaturi pot fi consecinta instalarii trombofeblitei, a carei forma avansata (tromboza venoasa) poate avea complicatii severe, pana la embolia pulmonara. Trombozele sunt rare in pediatrie, de aceea o clasificare exacta a tipurilor acestei afectiuni la varste fragede este dificil de realizat.

Manifestarea tromboflebitei

Tromboflebita apare atunci cand peretele venos se inflameaza din pricina formarii cheagurilor de sange si face ca circulatia sangelui sa se desfasoare in conditii dificile. Boala debuteaza la nivelul gambei si urca spre venele femurului.

In functie de zona afectata, tromboflebita poate fi superficiala (vizeaza venele subcutanate) sau profunda (obtureaza venele musculare).

Cauzele tromboflebitei la copii

Trombofeblita este favorizata de predispozitia acuta a copilului pentru hipercoagulabilitate (coagularea exagerata a sangelui) si de diminuarea activitatii fibrinolitice (activatorii plasminogenului, o glicoproteina care dizolva trombusul intravascular) in organism.

Ereditatea este o alta cauza a tromboflebitei infantile, daca in istoricul medical al familiei au existat cazuri de acest tip.

Tromboflebita mai apare si ca urmare a insuficientei cardio-circulatorii (afectiuni ale inimii), anemiilor, traumatismelor, interventiilor chirurgicale abdominale, sedentarismului prelungit din pricina unei refaceri la pat sau a constipatiei.

Copiii cu cancer, in special cei care urmeaza un tratament chimioterapic, sunt predispusi dezvoltarii cheagurilor de sange.

Simptomele tromboflebitei la copii

Cand un copil sufera de tromboflebita, simptomele intalnite in general la adulti (durere, roseata, caldura in zona afectata) sunt adesea absente. Umflarea excesiva poate ajuta medicul sa diagnoticheze boala.

Inainte de instalarea emboliei pulmonare, copilul se plange de disconfort toracic.

Tratamentul tromboflebitei la copii

Tratamentul afectiunii este acelasi ca cel folosit pentru adulti:

  • medicamente anticoagulante (de diluare a sangelui);
  • interventia chirurgicala (in cazul in care copilul nu poate lua medicamente anticoagulante in conditii de siguranta).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tromboflebita copii Tratament tromboflebita copii Simptome tromboflebita copii

Adelina Dobrin

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul