Scabia la copii

/ / Modificat: 2012-02-24
Scabia la copii

Scabia, denumita popular "raia", este o infectie a pielii cauzata de un parazit microscopic numit Sarcoptes scabei. Asociata cu o igiena precara si medii de viata obscure, aceasta problema apare in mod frecvent la copii din toate clasele sociale din pricina raspandirii usoare a insectei minuscule. Tratamentul permite vindecarea definitiva, in ciuda simptomelor neplacute.

Parazitul care produce scabia traieste si se inmulteste pe suprafata pielii si ataca in special tesutul cutanat din zona degetelor de la maini si de la picioare, palmele si incheieturile. La bebelusi, capul si gatul sunt infestate mai frecvent.

Raspandirea si contactarea scabiei

Similar cu contactarea paduchilor in scoli, contagioasa scabie este raspandita in special in zonele aglomerate, precum centrele de ingrijire, gradinitele, spitalele etc. Parazitul se transmite prin contact prelungit cu pielea altei persoane infectate, iar eruptia cutanata apare cand femela gestanta a insectei sapa in stratul exterior al pielii si isi depune ouale.

Riscul de imbolnavire este mai mare la copii, mame cu copii mici, tineri adulti activi din punct de vedere sexual, persoane institutionalizate sau ingrijite in azile si spitale.

Simptomele scabiei

Dupa expunerea copilului la parazitul scabiei, simptomele bolii pot intarzia sa apara de la 4 la 6 saptamani. Primele semne sesizabile sunt:

  • mici umflaturi rosii sau iritatii localizate de regula intre degetelele copiilor, in partea interioara a incheieturilor, in zona axilei, pe coate, genunchi, abdomen, cap, gat, palme sau talpi;
  • galeriile sapate de insecte arata ca o linie serpuita sau in zigzag;
  • mancarimi intense, in special noaptea;
  • durere si infectii ale zonelor afectate din pricina scarpinatului si a patrunderii altor bacterii in leziuni.

Diagnosticul scabiei

Parintii care suspecteaza contactarea scabiei vor avea nevoie de opinia avizata a medicului, pentru a nu confunda simptomele cu o iritatie obisnuita. Un examen cu microscopul, prelevarea unei mostre de piele sau un test cu cerneala sunt metode clasice de diagnosticare a scabiei.

Tratamentul scabiei

In cele mai multe cazuri, medicul prescrie lotiuni sau creme speciale, precum Permethrinul, Crotamitonul sau unguentul cu sulf. In cazurile mai severe, se impune administrarea de medicamente antihistaminice sau antibiotice.

Toti membrii familiei care au intrat in contact cu pielea copilului bolnav trebuie sa consulte de urgenta medicul si, dupa caz, sa urmeze tratamentul corespunzator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scabia copii

Articole recomandate

Citeste si despre