Refluxul gastric dauneaza dintilor copiilor?

/ / Modificat: 2011-02-24
Refluxul gastric dauneaza dintilor copiilor?

Episoadele repetate de acid gastric conduc in timp la eroziunea dintilor copiilor, spun specialistii. Atunci cand apare eroziunea dentara, smaltul dintilor (stratul protector al dintilor) incepe sa fie macinat, iar durerea si sensibilitatea dentara incep sa apara. Este esential sa previi episoadele de reflux acid si sa tratezi afectiunile pentru ca eroziunea dentara este ireversibila.

Refluxul gastric poate avaria structura dintilor copiilor. In plus, erodarea acestora poate conduce in timp si la pierderea dintilor.

Atunci cand dantura este supusa unor procese chimice care cuprind acizi ca cei de mediu, gastrici sau dietetici se numeste eroziune. Eroziunea dentara reprezinta astfel o uzura chimica a tesuturilor dentare dure, ceea ce lasa expusa dentina si provoaca durere, senibilitate, carii si in cele din urma pierderea dintilor. Efectele eroziunii depind foarte mult de cantitatea de expunere, precum si de durata acesteia.

Acidul gastric al bebelusilor este unul foarte puternic si contribuie din plin la degradarea dintilor. Regurgitatiile repetate si refluxul gastro-esofagian influenteaza aparitia eroziunii dentare la bebelusi. In general, suprafata linguala a dintelui este cea mai afectata. Aceasta eroziune are un in general un aspect neted, iar dintii posteriori au un aspect mai rotunjit.

Refluxul gastroesofagian

Urcarea repetata a acidului gastric in esofag si apoi in cavitatea bucala reprezinta un simptom al bolii numite reflux gastroesofagian. Aceasta se intalneste frecvent la copii si chiar si la bebelusi. Refluxul acid apare din cauza inchiderii incomplete a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian interior).

Aceasta boala creeaza un disconfort greu de indurat de copii si poate duce la carierea dintilor din cauza acizilor gastrici care ataca smaltul. Tratarea rapida a afectiunii diminueaza si riscul de aparitie a cariilor si de eroziune dentara. Este esential sa eviti acest lucru pentru ca eroziunea dentara este ireversibila.

Cum poti impiedica aparitia refluxului gastric la bebelusi?

  • evita supraincarcarea stomacului copiilor;

  • invata copilul sa manance incet si sa mestece bine mancarea;

  • limiteaza sucurile si bauturile carbogazoase, acide din meniul copilului si asigura-te ca ii cureti sau isi periaza bine dintii dupa ce le bea pentru a indeparta acidul care ataca smaltul;

  • asigura-te ca are un program de masa stabil, organizat;

  • daca este bebelus, atunci incearca sa ii dai sa manance in pozitie verticala si ajuta-l mereu sa eructeze dupa fiecare masa (pentru ca asa se elimina presiunea de pe stomacelul lui);

  • alapteaza-l cat poti de mult la san (formulele de lapte favorizeaza aparitia bolii);

  • asigura-te ca micutul se spala de cel putin 2 ori pe zi pe dinti in mod corect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre