Ocluzia intestinala

/ / Modificat: 2011-07-25
Ocluzia intestinala

sanatate_femeiOcluzia intestinala se defineste prin blocarea partiala sau totala a intestinului subtire sau gros (colonului). Cand are loc obstructia, continutul nu poate fi propulsat si eliminat si pot aparea complicatii. Daca este lasata netratata, ocluzia duce la deteriorarea tesutului intestinal afectat si la infectii cauzatoare de moarte.

Care sunt cauzele?

Ocluzia intestinala poate aparea din mai multe motive. Aceasta poate avea cauze mecanice sau poate aparea ca rezultat al unor boli care afecteaza intestinele.

Cele mai comune cauze ale obstructiei mecanice a intestinului subtire sunt:

  • adeziunile intestinale (testut cicatricial);
  • hernii (portiuni de intestin care patrund in alte parti ale corpului);
  • tumori in intestinul subtire;
  • rasucirea intestinului;
  • invaginatia intestinala etc.



Cauzele blocarii colonului sau intestinului gros sunt:

  • cancerul de colon;
  • diverticulita;
  • rasucirea colonului;
  • ingustarea colonului din cauza inflamarii sau cicatrizarii.


constipatie_sanatate_femeiCare sunt simptomele?

Blocarea intestinului gros sau colonului apare mai rar, ocluzia fiind mai frecventa la intestinul subtire. Manifestarile comune in cazul ocluziei intestinale sunt:

  • crampe abdominale;
  • greata;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • distensie abdominala (umflare).



Ce complicatii pot aparea?

Daca este lasata netratata ocluzia intestinala poate provoca decesul.

Cea mai grava complicatie care poate aparea in urma blocarii intestinale este distrugerea totala a intestinului afectat. Tesutul intestinal nu mai este aprovizionat cu sange si practic moare, nu mai este functionabil. In aceasta situatie poate perfora peretele intestinal si poate provoca infectii.

Infectiile abdominale sunt un alt pericol la care te expui atunci cand nu mergi din timp la medic pentru a trata ocluzia intestinala. Peritonita este una dintre cele mai grave infectii ale cavitatii abdominale.

Care este tratamentul?

Tratamentul blocarii intestinale depinde foarte mult de cauza care a stat la baza producerii ei. Tratarea conditiei necesita spitalizare. In spital medicii iau toate masurile necesare pentru stabilizarea conditiei in care te afli.

In cazul in care blocarea este totala sau completa (continutul nu poate trece prin intestinul afectat) este necesara operatia. Interventia are loc exact in zona in care este produsa obstructia si presupune indepartarea cauzei sau chiar sectionarea portiunii intestinale deteriorate. Se apeleaza la metoda laparoscopica.

Daca suferi de obstructie mecanica partiala (continutul poate trece partial prin intestin) interventia chirurgicala nu este obligatorie. Se recurge la ea doar daca alte metode terapeutice esueaza.

Insa in cazul ocluziei partiale medicul recomanda cateva masuri terapeutice pe care trebuie sa le respecti acasa, dupa externare. De obicei, acesta recomanda o dieta bogata in lichide si lichide pentru a se evita blocajul complet al intestinului.

In cazul in care simptomele revin, este important sa revii de urgenta la medic.

Cele mai multe cazuri de ocluzie intestinala nu pot fi prevenite. Insa medicii sustin ca un stil de viata sanatos, o dieta bogata in fibre si lichide, precum si o viata activa, plina de miscare fizica ajuta la prevenirea multor afectiuni intestinale care stau la baza ocluziei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni intestinale

Articole recomandate

Citeste si despre