Levurile

/ / Modificat: 2017-10-01
Levurile
Intrebare:

- Am o fetita de 11 ani care prezinta la urechea dreapta si pe scalp o ciuperca care se manifesta prin mancarimi, roseata, descuamare si in urma analizelor s-a constatat ca are levuri. Orice tratament a urmat nu a dat rezultatul asteptat. A luat pastile Nizoral, a folosit unguent Nizoral si Physiogel, acesta ameloirand pe moment mancarimea. Mamentan s-a extins si au aparut cruste destul de mari. Unde pot merge pentru consult, ca la Rm. Valcea nu mai am la cine merge.

Raspuns:

Levurile sunt un grup de ciuperci (fungi), care pot determina diverse infectii in organism; infectiile cutanate (ale pielii) cu ciuperci se numesc micoze. Levurile cuprind un numar foarte mare de genuri si specii, cel mai frecvent implicate in patologia umana fiind cele din genurile: Candida, Cryptococus, Histoplasma si Malassezia.

Factorii care favorizeaza aparitia micozelor sunt: tratamentul indelungat cu antibiotice, corticosteroizi, citostatice; boli endocrine: diabetul zaharat, sindrom Cushing, boala Addison; afectiuni cronice debilitante sau deficite imune (diabet, ciroza, tuberculoza, cancer, SIDA); mediu excesiv de umed, transpiratia abundenta; varsta (copii, batrani), sarcina; microtraumatisme sau diverse iritatii ale pielii in cazul micozelor cutanate.

Tratament

Tratamentul consta in administrarea de antifungice atat local (unguente, creme, lotiuni, sampoane) cat si ca tratament general (administrare orala). Durata tratamentului variaza in functie de tipul infectiei, ajungand uneori si la cateva luni.

In cazul micozelor cutanate cronice, rezistente la tratamentul cu antifungice uzuale, se recomanda efectuarea de culturi din scuamele cutanate de la nivelul leziunilor - care poate identifica specia de levuri implicata si efectuarea antifungigramei - care poate indica antifungicul la care este sensibila ciuperca.

Pentru aceasta trebuie sa va adresati unui medic specialist dermatolog (pentru a afla care sunt medicii dermatologi in orasul dumneavoastra si unde-i puteti gasi, intrebati medicul de familie).

Nu intotdeauna, consultarea altui medic este solutia cea mai buna in cazul in care un tratament nu are efectele dorite: este posibil ca atat diagnosticul cat si tratamentul indicat sa fie unul corect, dar aceasta ciuperca sa fie una foarte rezistenta la antifungice obisnuite sau sa existe anumiti factori de mediu sau afectiuni cronice nediagnosticate care sa favorizeze aceasta infectie.

De aceea, uneori este mai bine sa va adresati aceluiasi medic si sa-i comunicati esecul terapiei: in acest fel medicul va cauta sa determine care au fost cauzele care au impiedicat vindecarea si poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare pentru a determina eventualele afectiuni care se pot asocia cu astfel de infectii.

Altfel ajungand la un nou medic, mai ales daca nu precizati tratamentele efectuate anterior fara succes (cum se intampla deseori) exista riscul sa vi se recomande acelasi tratament care initial a fost ineficient.

Alina Pop-Began
Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate copii Pediatrie Infectii ureche copii

Articole recomandate

Citeste si despre