Infectii contractate de copii de la animalele de companie

/ / Modificat: 2016-05-31
Infectii contractate de copii de la animalele de companie

Animalele de companie sunt importante pentru dezvoltarea emotionala a copilului tau, dar ii pot pune uneori sanatatea in pericol. Afla care sunt cele mai comune infectii contractate de copii de la animalele de companie.

Cei mai multi agenti patogeni purtati de animale nu pot provoca infectii la oamenii, insa unele microorganisme pot pune sanatatea micutul tau in pericol.

Transmiterea are loc cel mai des prin contactul copilului cu saliva, fecalele, urina si matreata animalelor. O infectie care nu afecteaza un adult prea mult poate deveni o problema de sanatate grava pentru un copil.

Bacteriile, virusii, parazitii si ciupecile care pot fi transmise de animale nu reprezinta un pericol daca asiguri in mod regulat deparazitarea interna si externa a animalului tau de companie. Regulile de igiena in contactul cu animalele sunt insa la fel de importante pentru a preveni o infectie contractata de la animalele de companie.

Infectii raspandite de caini si pisici


Rabia

Rabia nu se transmite doar prin muscatura animalelor infectate sau purtatoare. Contactul cu saliva este suficient pentru ca micutul tau sa fie infectat si sa necesite vaccinarea ce opreste dezvoltarea bolii.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza, infectie provocata de un parazit intalnit in fecalele de pisica, poate pune probleme mari sanatatii mamei in timpul sarcinii, dar poate afecta cu usurinta si copii. Simptomele includ umflarea ganglionilor limfatici, dureri musculare, febra si oboseala. Uneori infectia este asimptomatica, dar in prezenta altor probleme medicale se pot dezvolta complicatii grave.

Boala zgarieturii de pisica

Boala zgarieturii de pisica se transmite atunci cand un copil este muscat sau zgariat de o pisica purtatoare a bacteriei Bartonella henselae. Cele mai des intalnite simptome sunt umflarea ganglionilor, febra, oboseala si dureri de cap. De cele mai multe ori, infectia este invinsa de sistemul imunitar, dar in cazurile severe medicul poate prescrie antibiotice.

Campilobacterioza

Campilobacterioza este o boala provocata de o bacterie purtata adesea de animalele de companie care ies in exterior. Simptomele includ diaree, durere abdominala si febra. Infectia poate fi insa provocata si de alimente infectate si nepreparate corect: lapte nepasteurizat, carne gatita insuficient.

Toxocaroza

Toxocaroza este o boala provocata de un vierme rotund ce traieste in intestinul pisicilor si cainilor. Micutul tau poate fi infectat dupa ce vine in contact cu fecalele animalelor. In cele mai multe cazuri, simptomele ce includ febra, tuse, iritatii si ganglioni inflamati dispar dupa tratamentul corespunzator. Daca larvele ajung sange si sunt purtate pana la ochi, micutul tau risca sa-si piarda permanent vederea.

Infectii raspandite de alte animale de companie

Criptococoza


Criptococoza este o boala provocata de o ciuperca prezenta in materiile fecale ale pasarilor. Daca micutul tau vine in contact cu acest patogen ce afecteaza plamanii poate suferi de pneumonie.

Psitacoza

Psitacoza este o boala bacteriana ce poate fi contractata in acelasi mod, dar si in urma inhalarii prafului acumulat in coliviile pasarilor. Infectia se manifesta prin febra mare, dureri de cap si tuse si se trateaza cu antibiotice.
 

Salmoneloza

Salmoneloza devine un pericol pentru micutul tau daca vine in contact cu fecalele, dar si pielea reptilelor si amfibienilor. Simptomele includ dureri abdominale, diaree si febra. In cazul copiilor foarte mici, salmoneloza poate provoca septicemie.

Choriomeningita limfocitara

Choriomeningita limfocitara poate fi contractata de copii in urma contactului cu fecalele, urina si saliva rozatoarelor. Simptomele includ initial febra, dureri de cap si dureri musculare, greata si varsaturi. Netratata, aceasta infectie poate provoca meningita.

Infectia cu Mycobacterium marinum

Infectia cu Mycobacterium marinum este transmisa prin contactul cu apa contaminata din acvarii. Simptomele afecteaza de obicei doar pielea, dar aceasta infectie poate provoca simptome severe pentru copiii cu deficiente imunitare.

Asigura-te ca micutul tau este ferit de infectiile ce pot transmise de animale de companie invatandu-l regulile elementare de igiena si mentinand sanatatea animalelor tale. Copiii bolnavi sau care sufera de imunitate deficitara risca cele mai grave simptome si complicatii in urma infectiilor contractate de la animalele de companie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii Animale de companie Animale companie copii

Articole recomandate

Citeste si despre