Herniile la copii

/ / Modificat: 2014-01-22
Herniile la copii

Herniile la copii pot aprea destul de frecvent. Hernia este o umflatura care apare datorita deplasarii unui organ sau tesut. Pot aparea hernii in canalul inghinal, abdomen sau diagragma.

La copii cele mai intalnite sunt herniile inghinale (care apar in zona genitala) si herniile ombilicale (ce apar in jurul ombilicului).

Care sunt cauzele herniei inghinale?

In timpul sarcinii, testiculele baietilor se dezvolta in abdomen, iar apoi inainte de nastere sunt impinse prin canalul inghinal si coboara in sacul scrotal.

La fete, ovarele coboara prin canalul inghinal in pelvis, iar apoi acel pasaj prin peretele abdominal ar trebui sa se inchida.

La aproximativ 5 % dintre copii (majoritatea baieti, si mai ales cei nascuti prematur), acele deschideri raman destul de mari pentru ca o ansa intestinala sa le poata strabate.

Baiatul meu are hernie inghinala?

Vei observa o umflatura ferma, cam de marimea unui deget in canalul inghinal sau in zona scrotului. Poate proemina cand copilul e activ sau cand plange pentru ca apoi sa reintre in abdomen cand acesta se relaxeaza.

Ce ar trebui sa fac?

Daca banuiesti ca si copilul tau are o hernie inghinala, vorbeste cu doctorul lui. Este foarte probabil ca acesta sa iti recomande o interventie chirurgicala minora pentru ca ansa intestinala care cauzeaza umflatura se poate prinde intr-un anumit punct, intrerupand circulatia sangelui si poate afecta ireversibil tesutul.

Daca acest lucru se intampla, vei observa ca umflatura devine mai mare, mai tare si mai inchisa la culoare si nu vei putea sa o impingi inapoi in peretele abdominal. Copilul tau poate avea dureri si poate vomita. In acest moment, mergi cu el urgent in camera de garda pentru ca are nevoie urgent de o interventie chirurgicala.

Ce altceva poate provoca o umflatura la testicule?

Copilul tau poate avea hidrocel, o colectie lichidiana in jurul testiculelor cauzata de o deschidere mica in peretele abdominal. Uneori hidrocelul se poate remite spontan, alteori poate avea nevoie de o interventie chirurgicala minora pentru drenarea lichidului si pentru repararea deschiderii abdominale.

Hidrocelul nu este dureros dar daca devine mai mare poate fi incomfortabil. Daca te gandesti ca copilul tau are hidrocel vorbeste cu doctorul lui.

Deasemenea, mergi cu copilul tau la doctorul daca scrotul lui este rosu, sensibil si umflat, aceste simptome pot semnala alte boli rare dar serioase, ca de exemplu torsionarea testiculara (o incrucisare a canalelor spermatice).

Fetita mea are hernie inghinala?

Este foarte neobisnuit ca o fata sa aiba hernie inghinala, dar ocazional se poate intampla. In acest caz, o ansa intestinala este impinsa prin peretele abdominal in canalul inghinal sau uneori mai departe, aproape de labie (pielea de langa vagin).

Umfatura are aceleasi caracteritici ca la baieti si deasemnea poate fi rezolvata cu o interventie chirurgicala minora.

Copilul meu are hernie ombilicala?

Hernia ombilicala apare la 1-20 % dintre copii, mai frecvent la fete decat la baieti, la copii nascuti prematur si la copii de origine africana. In marea majoritate a cazurilor nu este deranjanta sau dureroasa.

In timp ce copilul este in burta mamei, acesta are o dechidere in peretele abdominal, sub buric. In timp ce se dezvolta, acesta gaura ar trebui sa se inchida atunci cand muschii abdominali se intersecteaza si se „sudeaza”. La unii copii acesti muschi nu se „sudeaza” complet si ramane o gaura de marimea unui varf de deget.

Daca copilul tau are hernie oblibilacala, vei observa ca o zona din jurul ombilicului se umfla cand plange sau cand se intinde; de obicei este din cauza presiunii aerului din abdomen.

Hernia ombilicala necesita tratament?

Chiar daca pare impresionant- in cazuri rare, umflatura poate fi de marimea unei prune- de obicei hernia ombilicala nu cauzeaza probleme atata timp cat nu este dura sau extrem de umflata. Daca apar aceste semne mergi cu copilul tau la doctor imediat.

De cele mai multe ori hernia se va remite spontan pana la varsta de 2-3 ani iar in alte cazuri situatia se imbunatateste pana la varsta de 5 ani.

In cazuri foarte rare, o ansa intestinala poate fi prinsa in acea deschidere iar acest lucru va interupe vascularizatia in acea zona si necesita o interventie chirurgicala de urgenta. Daca observi o umflatura, duritate sau decolorare in jurul acelei zone, in special daca copilul tau vomita sau are dureri, mergi cu el de urgenta la camera de garda.

Ana Maties
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hernie ombilicala Hernie ombilicala la copii Buric umflat Hernie ombilicala tratament

Articole recomandate

Citeste si despre