Ghidul complet cu bolile copilariei si iritatiile de piele la copii

/ / Modificat: 2018-03-08
Ghidul complet cu bolile copilariei si iritatiile de piele la copii

Bolile copilariei sunt o teama pentru orice mama. Simptomele multor afectiuni sau iritatii sunt aceleasi si cu greu ai putea sa le deosebesti, asa ca ti-am pregatit un ghid vizual al celor mai intalnite boli ale copilariei. 

Ghid complet cu bolile copilariei si iritatiile de piele la copii

De la iritatiile produse de scutece la crusta de lapte (dermatita seboreica infantila) pana la eczema si acneea neonatala, iata un ghid foto al celor mai intalnite iritatii si boli de piele ale copilariei:

Varicela

Apare de obicei, pe scalp, pe fata, pe trunchi, dupa care pe intregul corp si se manifesta prin niste bubite mici si rosii la inceput, care devin in scurt timp vezicule cu continut lichid clar, ce se modifica, uscandu-se, in cruste. Valuri eruptive noi apar adesea pe masura ce boala progreseaza. Boala este insotita de febra usoara si apare mai rar inainte de varsta de 1 an. Este foarte contagioasa.

varicela_bebelusi

Citeste si: Totul despre varicela (varsatul de vant)

Scarlatina

Apare pe gat, piept, zona inghinala, la subrat, dupa care se raspandeste rapid pe tot corpul si debuteaza cu o masa de bubite rosii care se simt ca nisipul fin si care provoaca mancarimi, insotite de febra, durere si rosu in gat. La inceput, limba poate fi acoperita de un depozit cenusiu albicios care mai apoi devine rosu cauzand "limba zmeurie". Pe masura ce eruptia se estompeaza, pielea se va coji. Este extrem de contagioasa.

scarlatina_copii

Citeste si: Scarlatina la copii: simptome si tratament

Pojarul (Rujeola)

Apare pe tot corpul si se manifesta prin bubite rosii cu puncte albe ce apar pe interiorul obrazului la cateva zile dupa febra, nas si ochi care curg si o eruptie ce incepe pe fata si se extinde pe restul corpului treptat. Apare rar si indeosebi la copiii nevaccinati. Este foarte contagios.

pojar_copii

Citeste si: Totul despre rujeola (pojar): simptome si tratament

Rubeola

Apare intai pe fata dupa care se extinde pe corp si se manifesta printr-o eruptie roz-rosiatica ce dureaza 2-3 zile, timp in care pot aparea febra, disfagia(dureri in gat), adenopatia (marirea de volum a ganglionilor), dureri de cap. Rara, datorita vaccinarii. Este contagioasa.

rubeola_copii

Citeste si: Totul despre rubeola (pojarelul): simptome si tratament

Boala a cincea sau eritemul infectios

Apare pe obraji, trunchi si picioare si se manifesta prin obraji rosii, ca si cum ar fi fost palmuiti, cu o iritatie dantelata, insotita de febra si simptome de raceala. Apare mai des la prescolari si scolari si este contagioasa.

a_cincea_boala.

Citeste si: Eritemul infectios (Boala a cincea): cauze, simptome, tratament

Herpesul

Apare pe sau langa buze si se manifesta prin vezicule mici umplute cu lichid care pot creste in dimensiune, se pot sparge sau pot face crusta. Pot sa apara individual sau sub forma de mai multe in acelasi loc. Nu apare de obicei mai devreme de 2 ani. Este contagios.

herpes_copii.

Citeste si: Herpesul (herpes simplex) la copii: simptome si tratament

Crusta de lapte (Matreata bebelusului)

Crusta de lapte se mai numeste si matreata bebelusului sau dermatita seboreica infantila si nu este acelasi lucru cu afectiunea pe care multi o dezvolta tarziu in copilarie sau la maturitate.

Apare pe scalp, in jurul urechilor, al sprancenelor, la subrat si in pliurile de la gat si se manifesta prin piele uscata cu coji groase de culoare alba sau galbena; poate provoca si o oarecare cadere a parului. Dispare in primul an de viata al copilului, de obicei. Nu este contagioasa.

crusta_lapte

Citeste si: Crusta de lapte la bebelusi: cauze, simptome si tratament

Dermatita scutecului si eczema genitala

Apar in zona scutecului si in pliuri, atat la baieti, cat si a fete si se manifesta prin piele rosie, inflamata si bubite mici si rosii, care uneori pot avea lichid in cazul eczemei.

iritatie_scutec

Citeste si: Dermatita de scutec la bebelusi

Icterul

Apare pe tot corpul se manifesta prin culoare galbena a pielii; des intalnita la copiii nascuti prematur, apare frecvent la nou nascuti in primele doua saptamani de viata. Nu este contagios.

icter_bebelusi

Citeste si: Icterul la bebelusi: cum se manifesta si cum se trateaza

Acneea neonatala

Apare de obicei pe obraji, uneori pe frunte, barbie si chiar si pe spatele unui nou-nascut. Se manifesta prin cosuri mici albe inconjurate uneori de roseata; poate sa apara imediat dupa nastere sau inte 2 saptamani si 1 luna. Nu este contagioasa.

acnee_neonatala

Citeste si: Acneea neonatala: tot ce trebuie sa stii

Eritemul toxic

Apare oriunde pe corp si se manifesta prin eruptii mici de culoare alba sau galbena, inconjurate de roseata; dispare in primele 2 saptamani de la nastere, dar se poate mentine pana la varsta de 2 luni. Nu este contagios.

eritem_toxic

Eczema

Apare de obicei in pliurile de la coate sau genunchi, pe obraji, barbie, scalp, piept si spate. Pielea este inrosita, uscata, ingrosata, cu mici bubite rosii care pot supura sau face crusta. Provoaca mancarimi si apare mai des in familiile care au un istoric de alergii si astm. De obicei debuteaza in primul an de viata, disparand pana la varsta de 2 ani, dar uneori poate persista pana la varsta adulta. Nu este contagioasa.

eczema_bebelusi

Citeste si: Ingrijirea copilului cand are o eczema - ce sa faci si ce sa nu faci

Foliculita

Apare pe gat, la subrat, in zona inghinala si se manifesta prin cosuri sau pustule in jurul folicululelor de par, care pot face crusta. Nu apare inainte de 2 ani, nu este contagioasa.

foliculita_copii

Citeste si: Foliculita la copii: cauze, simptome si tratament

Boala gura-mana-picior

Apare in gura, pe palme si pe talpi, uneori si pe fese si se manifesta prin bubite asemanatoare unor vezicule care apar in gura si o iritatie pe palme, talpi si fese. Iritatia cu puncte mici si rosii, care se transforma in bubite si vezicule dureroase. Este mai des intalnita la prescolari, dar poate surveni la orice varsta. Este contagioasa.

/gura-mana-picior

Citeste si: Totul despre boala gura-mana-picior

Impetigo

Apare in jurul nasului si al gurii, dar se poate intinde si pe alte parti ale corpului. Se manifesta prin bubite mici si rosii care pot provoca mancarimi; bubitele se transforma in vezicule cu puroi care pot sa se sparga si sa formeze o crusta galbuie. Copilul poate prezenta febra si glande limfatice umflate la gat. Cel mai des se intalneste la copiii intre 2 si 6 ani. Este foarte contagioasa.

impetigo_copii

Citeste si: Impetigo: cauze, simptome si tratament

Acneea miliara (Milia)

Apare pe nas, barbie si obraji si se manifesta prin bubite mici, albe sau galbene. Este foarte des intalnita in cazul nou-nascutilor, este inofensiva si dispare in cateva saptamani. Nu este contagioasa.

acneea_miliar

Molluscum contagiosum

Apare de obicei pe fata, pe gat si pe brate si se manifesta prin leziuni rotunde, perlate care provoaca mancarimi. Nu este intalnita de obicei inainte de varsta de 1 an. Este contagioasa.

Molloscum_contagiosum

Citeste si: Molluscum contagiosum la copii. Cum se transmite, masuri de precautii si tratament

Urticaria

Apare pe fata, gat, brate si picioare si se manifesta prin protuberante mici care se transforma in bubite ferme de culoare rosiatica-maro si care provoaca mancarime; poate aparea la orice varsta. Nu este contagioasa.

urticarie_copii

Citeste si: Urticaria in copilarie: care sunt cauzele si cum se trateaza

Roseola infantum

Apare pe trunchi si gat si se poate intinde la brate, picioare si fata. Se manifesta printr-o iritatie de culoare roz, pe trunchi si gat care apare la cateva zile dupa o febra destul de mare. Copilul poate fi iritabil, poate avea diaree si episoade de varsaturi. Mai des intalnita la copiii cu varste intre 6 luni si 3 ani.

roseola-infantum

Citeste si: Roseola infantum, a sasea boala a copilariei: simptome, complicatii, tratament

Scabia

Apare intre degete, in jurul incheieturilor de la maini si la coate, la subrat, si in zona scutecului. Poate sa apara si pe genunchi, palme, talpi, scalp sau fata si se manifesta prin bubite rosii imprastiate, care provoaca mancarimi ma ales dupa o baie fierbinte . Se poate produce la orice varsta si este foarte contagioasa.

scabie_copii

Citeste si: Scabia (Raia) la copii: simptome si tratament

Negii

Apar de obicei pe maini, dar pot aparea si pe alte parti ale corpului si se manifesta prin umflaturi mici, de culoarea pielii sau putin mai inchise, ce pot contine si niste puncte de culoare neagra. Dispar de obicei de la sine. Nu apar inainte de 2 ani si sunt putin contagiosi.

negi_copii

Citeste si: Negii la copii: cum se trateaza 

Sursa: babycenter.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bolile copilariei Afectiuni piele bebelusi Afectiuni piele copii Varicela Pojar copii Boala gura mana picior Icter bebelusi Eczema bebelusului Eritem fesier Scarlatina Scabia copii Acnee neonatala Acneea miliara Impetigo Molluscum contagiosum Urticarie copii Negi copii Herpes copii

Articole recomandate

Citeste si despre