Encoprezisul la copii

/ / Modificat: 2011-08-11
Encoprezisul la copii

Encoprezis_afectiune_incontinenta_fecala

Encoprezisul este o tulburare a instalarii controlului sfincterian frecvent intalnita la copii. Problema apare in principal la copiii care nu au dezvoltat un control adecvat al scaunelor sau defecarii, dar si la cei care stiu sa controleze defecarea, dar totusi se "scapa" in locuri interzise. Afectiunea mai este cunoscuta si sub numele de incontinenta fecala.

La ce varsta apare encoprezisul?

Encoprezisul nu este o tulburare care apare la orice varsta. Nou-nascutii si bebelusii, chiar si unii copii mici nu reusesc in mod fiziologic sa-si controleze defecarea. Acest lucru nu este anormal sau patologic. Scaparea pe ei este acceptata pana la varsta maxima de 4 ani. Daca micutul tau scapa fecalele in alte locuri decat la toaleta dupa varsta de 4 anisori, atunci se poate pune diagnosticul de encoprezis.

Care sunt cauzele encoprezisului?

Peste 90% dintre cazurile de encoprezis sunt cauzate de constipatia functionala. Aceasta este un tip de constipatie fara o cauza medicala. Acest tip de encoprezis se mai numeste si involuntar. Fecalele sunt uscate, tari si sunt evacuate cu dificultate si dureri.

Multi micuti "tin" in mod intentionat fecalele si amana defecarea tocmai pentru a evita durerile si disconfortul constipatiei. In acest fel apar accidentele si se scapa pe ei in alte momente si locuri nepermise decat la olita sau toaleta. Encoprezisul este considerat mai degraba un simptom al unor boli, decat o boala in sine.

Medicii sustin ca pentru a intelege encoprezisului este necesara explicarea si intelegerea constipatiei. Numarul si constanta scaunelor pe care un copil trebuie sa le aiba saptamanal difera in functie de mai multi factori. In mod normal ei ar trebui sa aiba in jur de 3-4 defecari saptamanal.

Insa nu toti copiii trebuie sa respecte aceasta regula. Se considera ca un copil care are un scaun moale, usor de evacuat, o data la 3 zile nu este constipat. Copiii care au scaune foarte tari, greu de evacuat sunt considerati constipati. De aceea, este important sa vezi care sunt cauzele constipatiei pentru a afla de ce a aparut encoprezisul.

trecere_olita_toaleta_copiiConstipatia poate aparea din mai multe motive:

  • dieta neadecvata;
  • acces limitat la toalete;
  • toalete publice, care nu ofera un grad de intimitate necesar.


Multi copii pot suferi de constipatie in urma unor evenimente traumatizante din punct de vedere psihologic - divorturi, mutari, conflicte, abuzuri, decesul unor persoane apropiate etc.

Mai exista si copii care sufera de encoprezis voluntar. Acestia au un control sfincterian dezvoltat, stiu cand trebuie sa mearga la toaleta, dar aleg sa nu o faca in mod voit. Constipatia nu este o cauza in astfel de cazuri.

Mai degraba apare la copii care trec prin situatii de stres sau care manifesta greutati in procesul de trecere de la olita la toaleta. Atunci cand encoprezisul apare la copiii mai mari, ar putea fi cauzat de tulburari de opozitie/sfidare, probleme comportamentale, abuz sexual sau alte traume emotionale recente.

toaleta_copiiCum se trateaza encoprezisul la copii?

Tratamentul encoprezisului difera in functie de tipul diagnosticat - voluntar sau involuntar.

Encoprezisul involuntar se trateaza prin identificarea si tratarea cauzei care provoaca constipatia. Schemele terapeutice recomandate pot include:

  • cresterea consumului de lichide;
  • cresterea cantitatii de fibre din alimentatia zilnica;
  • laxative cu prescriptie medicala (luate doar pe termen scurt);
  • golirea intestinelor prin folosirea clismei;
  • crearea unui program de defecare saptamanal stabil la copil.


Conduita terapeutica pentru encoprezisul voluntar depinde foarte mult de cauza care l-a declansat in prima instanta. Este posibil ca medicul sa indice un tratament combinat de medicatie (pentru tratarea simptomelor) cu psihoterapie comportamentala.

In plus, daca micutul se afla la varsta la care incepe educatia in vederea folosirea toaletei este indicat sa ai mare grija la tehnicile pe care le aplici in acest scop. Trebuie sa faci din acest proces unul placut, distractiv si agreat de copil, nu un stres in plus.

Nu rade si nu face glume pe seama copilului pentru ca face "caca pe el"! Nu il ajuti in acest fel. Mai mult ii adancesti frustrarile si il faci sa-si piarda increderea si stima de sine.

Sursa foto:www.spirit.lk


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Folosire toaleta copii Trecere olita toaleta Emotii copii Sanatate copii Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre