Encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala (EHIP)

/ / Modificat: 2012-07-07
Encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala (EHIP)
Intrebare:

- Am un bebe de 4 luni si a avut la nastere 3.900 gr si 53 cm; nasterea a fost destul de grea, fapt pt care a primit la nastere nota 7, si are EHIP 1/2 si hiperiritabilitate. Dna dr a zis ca isi va reveni dupa examenul ecografic transfontanelar, dar medicul de la neurologie a fost cam dezamagit de starea pe care copilul o avea la varsta de 3 luni. Ce fel de repercursiuni au aceste bolia asupra copilului, tanand cont ca medicii nu imi dau destule informatii (imi spun de ex. ca "sunt copii care s-au vindecat si la EHIP grad 4").

Raspuns:




 

Encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala (EHIP) este un sindrom neuro-vascular, determinat de un deficit al aportului de oxigen si glucoza la nivelul creierului.

Acest deficit se poate produce fie prin hipoxie (scaderea cantitatii de oxigen din sange – apare de obicei ca urmare a afectarii schimburilor gazoase la nivel pulmonar) fie prin ischemie (scaderea aportului  de sange la nivel cerebral – ca urmare a unor tulburari in circulatia sangelui).

EHIP este cea mai frecventa patologie perinatala, aparand ca rezultat al asfixiei (tulburare a schimburilor gazoase la nastere).

Poate fi cauza mortalitate perinatala sau poate fi urmat de sechele variate: tetraplegie spastica, cu sau fara ataxie si alte paralizii cerebrale, retard psihic, epilepsie, tulburari vizuale si auditive, tulburari de invaþare.

Amploarea leziunilor si  evolutia ulterioara depinde de numerosi factori: stadiul de maturare a sistemului nervos, varsta gestationala, procesul nasterii, promptitudinea tratamentului aplicat, de coexistenta altor patologii, severitatea si durata tulburarilor hipoxic-ischemice etc.

Nu se poate prevedea cu exactitate evolutia ulterioara dupa EHIP: sunt intr-adevar cazuri in care evolutia este favorabila fara sechele sau  cu sechele minime, dar sunt si cazuri in care deficitele sunt importante. De aceea trebuie sa mentineti o buna colaborare cu  medicul curant pentru o recuperare cat mai buna.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre