Diabetul zaharat la copil

/ / Modificat: 2011-11-25
Diabetul zaharat la copil

Un copil care dezvolta diabet, in special la o varsta mica, are mai mult ca sigur diabet zaharat de tip I care necesita administrarea obligatorie a insulinei pentru evitarea unor complicatii grave precum coma diabetica cetoacidozica.

Peste 75% dintre cazurile nou diagnosticate de diabet zaharat de tip I apar la copii si adolescenti. La aceasta varsta, diabetul zaharat de tip II este rar intalnit. 5-10% din totalul cazurilor de diabet zaharat sunt de tip I si este extrem de rar intalnit la adultii de peste 40 de ani.

Cu toate ca este mai frecvent dupa varsta de 40 de ani, diabetul zaharat de tip II poate fi intalnit si la copii, in special la copiii cu obezitate marcata (tot mai des intalnita in ultimii ani).

Lipsa efortului fizic, a sportului, la copii este un alt factor de risc important incriminat in aparitia mai multor boli, printre care si diabetul zaharat juvenil.

Semne si simptome ale diabetului zaharat juvenil

  • polidipsia (ingestia unor cantitati mari de apa);
  • poliuria (urinarea frecventa, urina in cantitate mare);
  • fatigabilitate marcata (oboseala cronica) si iritabilitate;
  • polifagie (ingestia unor cantitati mari de alimente);
  • scadere ponderala marcata (cateva kilograme in timp scurt);
  • halena cetonica (respiratie cu aroma fructata, dulceaga sau cu miros de vin, otet).

Din nefericire, o mare parte dintre cazurile nou diagnosticate de diabet zaharat de tip I, se realizeaza tardiv, odata cu aparitia comei diabetice!

Din acest motiv, recunoasterea precoce a semnelor si simptomelor caracteristice diabetului zaharat la copil este extrem de importanta.

Tratament

Dupa cum am amintit anterior, diabetul zaharat este o boala incurabila, cronica, care necesita tratament si monitorizare continua. Mentinerea unei glicemii normale prin administrarea tratametului cu insulina, previne aparitia complicatiilor si scade morbiditatea asociata cu diabetul zaharat.

Sfaturi privind ingrijirea copilului cu diabet zaharat

Monitorizarea corespunzatoare a glicemiei. Frecventa determinarii glicemiei este determinata de medicul specialist pediatru sau diabetolog.

Administrarea corecta a insulinei, dupa schema si indicatiile medicului curant. Cantitatea, tipul si frecventa administrarii insulinei depinde de valorile glicemiei, alimentatie (numarul caloriilor ingerate) si efortul fizic efectuat (numarul caloriilor consumate).

Combaterea sedentarismului si stabilirea unui program regulat de exercitii fizice

Stabilirea unei diete corespunzatoare, recomandate de un medic nutritionist. Diabeticii trebuie sa evite consumarea unor anumite alimente (dulciuri concentrate, grasimi, alcool, sucuri artificiale etc). Nutritionistul va stabili o dieta cu un anumit numar de calorii si care contine alimente (predominant fructe, legume, lactate, carne slaba) ingerate regulat dupa un orar cu 5 mese zilnic (3 mese principale si 2 gustari).

Control medical regulat, pentru reevaluare clinico-biologica, identificarea eventualelor complicatii si tratarea corespunzatoare a acestora.

Educarea corespunzatoare a copiiilor cu diabet zaharat, astfel ca odata cu inaintarea in varsta sa poata avea singuri grija de ei insisi, sa se integreze mai usor in societate si sa duca o viata cat mai normala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diabet copii

Articole recomandate

Citeste si despre