Cauzele obezitatii la copii

/ / Modificat: 2013-03-20
Cauzele obezitatii la copii

Obezitatea este dintre problemele de sanatate care afecteaza tot mai multi copii. Reprezinta un cosmar pentru parinti, care asista, de foarte multi ani, la o crestere ingrijoratoare a cazurilor de obezitate infantila in Romania. Principalul mod de a preveni obezitatea la copii este cunoasterea cauzelor, constientizarea factorilor de risc si tinerea la distanta a copilului de acestea! Copilul poate ajunge obez din mai multe cauze si motive, atat medicale, cat si legate de stilul de viata sau independente de actiunile lui. Chiar daca alimentatia defectuoasa sau excesiva este considerata principala cauza a obezitatii, exista o multime de alti factori care influenteaza aparitia acesteia.

Alimentatie

In cazul in care copilul are o dieta dezorganizata, bogata in alimente hipercalorice, este predispus la obezitate. Dieta bogata in alimente de tip junk-food, bogate in grasimi, dar si in bauturi dulci furnizeaza organismului cantitati mari de "calorii goale", lipsite de substante nutritive, care adauga rapid kilograme in plus greutatii copilului tau. Si programul haotic, neregulat, al meselor favorizeaza cresterea in greutate si obezitatea.

Afectiuni si tratamente medicamentoase

In cazul in care copilul sufera de probleme sau afectiuni medicale precum hipertiroidism, sindrom Cushing, dereglari hormonale severe sau tulburari alimentare, este predispus la obezitate. Si unele tratamente medicamentoase, pentru diverse afectiuni - depresie, hipertensiune arteriala etc. - stimuleaza apetitul si incetinesc functiile metabolismului, favorizand ingrasarea si, ulterior, obezitatea.  

Factori ereditari

Specialistii sustin ca obezitatea are si cauze genetice, independente de stilul de viata si afectiunile medicale de care sufera copilul. Potrivit medicilor, daca un copil se naste intr-o familie in care exista persoane bolnave de obezitate, acesta are sanse mari sa sufere de aceeasi problema.

In cazul in care stilul de viata al familiei este sedentar, cu o dieta haotica si hipercalorica, si se rasfrange si asupra copilului, atunci riscul de obezitate creste si mai mult.  

Sedentarism

Lipsa de activitate fizica din programul copilului reprezinta una din principalele cauze ale ingrasarii si obezitatii la copii. Cand copilul este sedentar, apare un dezechilibru intre numarul de calorii introduse in organism si consumul acestora. In momentul in care aportul caloric este mai mare, se formeaza straturi adipoase care se depun in diverse zone ale corpului, determinand cresterea in greutate si predispozitia la obezitate.

Stres

Stresul, dar si alti factori psihologi precum plictiseala, traumele emotionale etc., reprezinta factori de risc pentru obezitate. In momentul in care copilul trece prin momente emotionale coplesitoare si tensionate, exista riscul ca acesta sa manance pe fond nervos sau compulsiv. Mancarea devine o solutie de confort, care-i ofera copilului alinare in astfel de momente.

Important este ca supararile si grijile copilului sa fie discutate si depasite prin comunicare si ajutor psihoterapeutic si sa inteleaga ca mancatul excesiv nu-l va ajuta sa depaseasca problemele emotionale cu care se confrunta.  

Tu cum reusesti sa controlezi factorii de risc care se abat asupra copilului si care-l predispun, zilnic, la obezitate? Spune-ne secretele prin care combati obezitatea, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate copii Alimentatie copii Sedentarism copii

Articole recomandate

Citeste si despre