Astmul la copii, provocat de produsele fast-food?

/ / Modificat: 2010-12-07
Astmul la copii, provocat de produsele fast-food?

Astmul este una dintre cele mai comune boli la copiilor. Specialistii au identificat un nou factor declansator al acestuia: produsele fast-food. Descoperirea a fost facuta dupa studierea atenta a influentei dietei copiilor asupra acestei afectiuni.

Produsele fast-food si astmul, cum se influenteaza?

Produsele fast-food precum hamburgerii si cartofii prajiti sunt bogate in grasimi nocive pentru sanatate. Expertii sustin ca mai mult de un hamburger pe saptamana la copii dubleaza riscul aparitiei problemelor de respiratie si al atacurilor astmatice.

Cei care sufera de astm au manifetsat frecvent o inflamare a cailor respiratorii la scurt timp dupa consumul produselor de acest gen.

Alimentele bogate in grasimi saturate afecteaza sistemul imunitar, insa este prima oara cand se gaseste o asociere intre problemele respiratorii si ele.

Mai mult decat atat, se pare ca medicatia impotriva astmului nu actioneaza la fel de bine ca in cazul celor care nu consuma atsfel de produse. Medicii considera ca este posibil ca grasimile saturate sa interfereze cu substantele din medicamente, impiedicandu-le efectul terapeutic.

Ca urmare a acestei descoperiri specialistii sustin ca o dieta saraca in grasimi ar putea fi modul prin care se pot controla simptomele astmului.

Obezitatea si astmul

Specialistii banuiau deja ca exista o relatie de cauzalitate intre supraponderalitate sau obezitate si astm atat la adulti, cat si la copii, dar niciodata nu au reusit sa dovedeasca aceasta teorie. De data aceasta, medicii au reusit sa identifice cateva motive temeinice:

  • surplusul adipos din organism pune presiune pe piept si impiedica plamanii sa functioneze la capacitate maxima; acesta ar putea determina muschiul din jurul plamanilor sa se contracte mai mult, ceea ce ar putea duce la aparitia crizelor astmatice;

  • inflamatiile din organism apar mai ales la obezi, ceea ce conduce la inrautatirea simptomelor astmatice;

  • supraponderalitatea determina aparitia unor probleme de somn ca apneea de somn, care pot conduce la agravarea simtpomelor.

Grasimile, zaharul si aditivii alimentari au fost in timp asociati cu riscul de declansare al astmului, iar produsele fast-food sunt pline de astfel de ingrediente.

Factori comuni care favorizeaza aparitia astmului

  • alergiile;

  • infectiile;

  • factori de mediu (poluare, fum de tigara, expunerea la anumite substante toxice)

  • aditivi alimentari (monosodiu glutamat, saliciliti, sulfati etc.)

  • factori emotionali (stres, oboseala etc.)

  • medicamente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Astm copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre