Abcesul perianal la copii

/ / Modificat: 2011-10-04
Abcesul perianal la copii

Abcesul perianal este o infectie cauzata de colectarea de puroi sub piele, in zona anusului. Este cel mai des intalnit la nou-nascuti, dar se manifesta si la adulti.

Spre deosebire de abcesul perirectal, unde colectarea puroiului are loc in tesuturile din profunzime, in aceeasi zona, cel perianal se formeaza de obicei langa anus, la suprafata tesutului cutanat si are aspect acneic.

La nou-nascuti, abcesul perianal este intalnit cel mai des la baietei, care sunt mai predispusi la aceasta afectiuni mai ales pana la varsta de doi ani.

Abcesele perianale se manifesta la copii cu acelasi specific ca si la adulti, insa afectiunea este mult mai des intalnita in medicina pediatrica. Tratamentul cel mai frecvent este drenarea puroiului printr-o incizie, insa pot fi administrate si antibiotice atunci cand infectia este puternica.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe abcese perianale se dezvolta spontan la copii sanatosi si nu mai pun probleme dupa tratament. In cazul copiilor de varsta scolara, abcesul perianal este insa asociat cu inflamatii ale intestinului (IBD) sau cu probleme de imunitate.

In cazul nou-nascutilor, abcesul perianal poate fi prezent la nastere, insa inflamatia devine evidenta abia dupa cateva saptamani sau luni. Cauza este o fistula (canal care face legatura intre tesuturile profunde si cel cutanat). Inflamatia poate porni si de la deformatii ale valvulelor lui Morgagni situate in canalul anal.

Cauzele cele mai frecvente la copiii mai mari sunt cele infectioase. Dintre germenii florei intestinale, cei care contribuie la dezvoltarea abceselor perianale cel mai frecvent sunt:

    * Escherichia coli;
    * stafilococ;
    * Pseudomonas;
    * Clostridium perfringens;
    * bacilul Koch.

Traumatismele, colita ulcerativa si carcinoamele sunt cauze neinfectioase, intalnite insa mult mai rar la copii.

Factorii de risc pentru formarea unui abces perianal sunt:

    * boala Chron;
    * HIV/SIDA;
    * tratamentele medicale care suprima sistemul imunitar;
    * trauma cauzata de introducerea de obiecte straine in anus (termometru etc.).

Simptome ale abcesului perianal

Primul simptom este durerea anala, care este mai intai prezenta la defecatie, apoi poate deveni permanenta si se poate intinde la toata zona fesiera.

Febra si transpiratiile nocturne sunt alte simptome care sunt urmate apoi de tulburari ale tranzitului intestinal. Parintii nou-nascutilor pot observa ca regiunea anala a bebelusului este rosie, calda si micutul tipa de durere atunci cand este atinsa.
Unele abcese perianale nu necesita tratament chirurgical, deoarece drenarea puroiului se produce in mod natural, prin formarea unei fistule. Micutul trebuie insa dus intotdeauna la un medic de specialitate, care se poate asigura de riscul redus al aparitiei complicatiilor.

Netratat, un abces perianal se poate transforma intr-o infectie care pune in pericol viata copilului, iar in unele cazuri poate provoca septicemie si moarte.

Tratamentul unui abces perianal la copii

Unele abcese perianale se pot vindeca de la sine, in urma drenarii puroiului in mod natural. Vindecarea incompleta este uneori isotita de formarea de fistule, care pot necesita o interventie chirurgicala (fistulotomie).

Atunci cand este necesar tratamentul chirurgical, copilul este anesteziat local, iar medicul face o incizie prin care dreneaza puroiul. Ameliorarea simptomelor poate fi imediata dupa drenare, iar abcesul este lasat deschis pentru a se drena complet.

Daca micutul tau a suferit interventia chirurgicala in perioada in care mai poarta inca scutece, acestea trebuie schimbate de fiecare data cand sunt udate, iar zona trebuie spalata doar cu apa. Baile calde pot favoriza drenajul si amelioreaza simptomele in cazul unor copii.

Abcesul se inchide in mod natural dupa cateva zile, dar este recomandata o vizita la specialist, care poate determina daca au aparut fistule si daca acestea necesita tratament suplimentar.

Antibioticele sunt recomandate doar in cazul copiilor al caror organism nu lupta in mod eficient cu infectia, dar nu sunt necesare in cele mai multe cazuri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abces perianal Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre