Testele alergologice la copii

/ / Modificat: 2016-05-31
Testele alergologice la copii

art_alergieTestele alergologice sunt realizate cu scopul de a identifica substantele sau alergenii care stau la baza diverselor tipuri de alergie. Testele pot fi facute cutanat sau sanguin.

Daca suspectezi ca cel mic este alergic la ceva atunci este bine sa ii faci teste alergologice pentru a-l tine in siguranta. Descopera varsta potrivita, ce trebuie sa faci inainte de a merge la medic si ce tipuri de teste sunt disponibile pentru copii!

De la ce varsta se pot face testele alergologice la copii?

alergii-copii

Alergiile sunt comune printre copii. Daca ai in familie persoane care sunt alergice exista sanse foarte mari ca cel mic sa sufere de diverse alergii. De aceea este indicat sa faci copilului teste daca este suspect de alergii.

Testele alergologice sunt sigure pentru copiii de orice varsta. Chiar si bebelusii sau nou-nascutii pot fi supusi acestor testari. Procedura este aceeasi la toate varstele si nu este deloc periculoasa.

Ce trebuie sa faca parintii inainte de a testa copilul?

alergii_fructe_copii

Inainte de a merge la medic pentru un astfel de test, parintii pot face mai multe lucruri pentru a incerca sa isi dea seama care este produsul sau substanta care provoaca alergia copilului.

Incearca sa iti faci o lista cu lucruri pe care trebuie sa le notezi cand copilul are o criza alergica, pentru ca medicul te va intreba astfel de lucruri. Toate intrebarile se vor baza pe caracteristicile simptomelor si pe momentul aparitiei lor. Cand copilul manifesta simptome banuite ca fiind de alergie precum rinoree, iritatii cutanate usoare, sau diaree ori stranut este important sa notezi data si circumstantele in care apar.

Care au fost simptomele exacte?

Este bine sa fii pregatita sa raspunzi la astfel de intrebari:

  • A mancat ceva inainte de aparitia simptomelor? Daca da, ce?
  • A stat afara sau in casa (ori in alta incapere) inainte de manifestarea simptomelor?
  • Ce facea exact copilul inainte de aparitia simptomelor?

Este esential ca medicul sa afle aceste amanunte. Pentru ca alergiile la mancare incep sa se manifeste la cateva minute dupa inghitirea alimentului respectiv. Insa in cazul alergiilor provocate de animale, reactiile pot aparea si la cateva saptamani dupa intrarea in contact cu el. Astfel de informatii ii ajuta sa identifice mai usor sau sa excluda anumiti alergeni pentru testare.

Incearca sa identifici factorul declansator si in functie de alte aspecte: sezonul in care sunteti (de exemplu primavara este sezonul alergiilor la polen, la puful de la copaci, la iarba), ce aveti prin preajma (copaci, flori etc.) si alte amanunte care ti-ar putea indica cauza reactiilor.

Cum se fac testele pentru depistarea alergiilor?

primavara_copii

Exista 2 tipuri de teste alergologice - cutanate si sanguine - fiecare cu trasaturile lui. Ambele pot fi aplicate la copii.

Teste alergologice cutanate

Pe baza raspunsurilor obtinute de la tine cu privire la potentialele cauze ale alergiilor, medicul va amplasa o cantitate foarte mica din alergenul banuit pe piele sau sub aceasta. Dupa aceea, va astepta si va observa daca se dezvolta o reactie alergica sau nu. Va testa mai multe tipuri de alergeni.

Testele cutanate se impart in 3 categorii:

  • testul prick – plasarea alergenului pe piele si realizarea unor intepaturi mici pentru a permite substantei sa intre in piele;
  • daca pe pielea bebelusului apare roseata sau iritatie locala inseamna ca testul a oferit o reactie pozitiva si ca micutul este alergic la acel alergen;
  • testul intradermic – acesta este usor mai invaziv si presupune injectarea intradermica a solutiei alergenice;
  • se apeleaza la aceasta metoda atunci cand rezultatele prick ale testului au fost neconcludente;
  • acest test are si dezavantajul de a oferi mai multe rezultate fals pozitive, dar pe de alta parte ofera si rezultate mai precise ca cel prick;
  • testul patch – acesta presupune plasarea substantei alergene pe un plasture; acesta este lipit pe pielea copilului timp de 24-72 de ore, iar apoi se observa reactiile.

Testele alergologice sanguine

Acestea presupun recoltarea de sange si analiza lui in laborator. Se urmareste prezenta substantelor numite anticorpi.

Cel mai cunoscut tip de test sanguin pentru depistarea alergiilor este testul de radioimunoabsorbtie (RIA). Acesta se foloseste in scopul identificarii anticorpilor de tip IgE - imunoglobuline E. Sunt anticorpi produsi de organism ca raspuns la alergeni.

Se apeleaza la testele sanguine atunci cand copilul este sub tratament medicamentos care poate interfera cu acuratetea rezultatelor testelor cutanate. Insa cele mai frecvente teste alergologice aplicate copiilor sunt cele cutanate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergii mancare copii Alergie fructe copii

Articole recomandate

Citeste si despre