Sindromul alergiei orale la copii

/ / Modificat: 2016-05-30
Sindromul alergiei orale la copii

Sindromul alergiei orale, cunoscut si drept sindromul alimentelor care contin polen este o afectiune de care pot suferi atat adultii, cat si copiii. Conditia medicala este una tot mai comuna in randul intregii populatii si reprezinta o reactie alergica ce afecteaza tot mai multi copii.

Studiile estimeaza ca, in prezent, 1 din 20 de copii sufera de sindromul alergiei orale. Aceasta este mai comuna in randul celor care sufera de febra fanului sau de rinite alergice si are loc atunci cand organismul, deja sensibil la anumite tipuri de polen, intalneste proteine similare acestuia in alimente precum sunt fructele proaspete, nucile si alunele, legumele proaspete sau chiar condimentele.

In astfel de cazuri, copiii care sufera de sindromul alergiei orale sunt de regula suspecti ca pot suferi de inca una pana la 3 alergii distincte la polenul florilor din iarba, la cel al buruienilor sau la cel al florilor din copaci.

Simptomele si diagnosticul sindromului alergiei orale la copii

Simptomele sindromului alergiei orale includ:

- mancarimi ale pielii;

- furnicaturi si senzatie de amorteala;

- inflamare a buzelor, a gurii, a limbii si a gatului;

- respiratie suieratoare;

- senzatie de sufocare;

Aceste simptome apar de regula la doar cateva minute dupa ingerarea unor alimente care contin alergenii sau inlocuitorii acestora, dar pot sa intarzie uneori si sa isi faca simtita prezenta abia dupa o ora de la contactul bucal cu respectivele alimente.

Diagnosticarea sindromului alergiei orale se face de catre un medic specializat in alergologie, care va urmari in primul rand reactiile si contextul acestora pentru a putea stabili daca este vorba despre o alergie adevarata sau despre un semnal fals de alarma.

Daca se dovedeste a fi o alergie, medicul va prescrie adrenalina injectabila, pe care sa o poti folosi in cazul in care copilul tau se confrunta cu cea mai grava manifestare a alergiilor, anafilaxia. Aproape in toate cazurile de alergie la nuci si la alune, adrenalina este o masura de precautie pe care toti medicii o recomanda.

In ceea ce priveste diagnosticarea sindromului alergiei orale la copii, testele de piele sunt cele mai comune analize. Acestea se folosesc pentru determinarea alergenilor specifici si sunt foarte bine tolerate de catre copii, deoarece sunt neinvazive si aproape complet nedureroase.

Pe langa acestea, se pot face teste ale sangelui care sa confirme alergenii; acestea sunt mai sigure pentru pacientii predispusi la socuri anafilactice, insa rezultatele lor nu sunt la fel de rapide precum cele ale testelor cutanate, termenul lor fiind de cateva zile, spre deosebire de cel de 20-60 de minute al testelor pielii.

Tratarea sindromului alergiei orale si recomandarile medicilor

In cele mai multe cazuri, copiii care sufera de sindromul alergiei orale pot continua sa consume fructele si legumele care le provoaca reactiile alergice, insa niciodata crude, ci preparate, deoarece procesul de preparare terminca are capacitatea de a modifica proteinele pe care le contin acestea, astfel incat sistemul imunitar si cel digestiv sa le poata digera fara probleme si fara a le percepe drept o amenintare pentru sanatate.

Exista insa si exceptii de la aceasta regula, iar atunci cand copilul tau manifesta chiar si cele mai blande reactii la acele alimente atunci cand sunt preparate sau chiar reactiile specifice alergiilor alimentare obisnuite, cel mai indicat lucru de facut ar fi sa nu ii mai oferi alimentele respective si sa le elimini din alimentatia sa.

Prepararea mancarurilor poate inlatura alergenii, insa asta nu inseamna ca este cea mai sigura cale de protectie impotriva reactiilor alergice. Daca sindromul alergiei orale a fost diagnosticat, confirmat si verificat de catre medicul alergolog, copilul trebuie sa evite sa consume toate acele alimente care contin respectivul alergen, indiferent daca acestea se afla in stare proaspata sau au fost preparate in prealabil.

Tratarea simptomelor sindromului alergiei orale se face punctual, cu ajutorul medicamentelor antihistaminice si a antiinflamatoarelor, uneori insotite de calmante care sa combata eventualele crampe intestinale.

Pe aceeasi tema...

Alergia la peste: sfaturi pentru siguranta copilului tau

Alergiile copiilor la alimente. Ce pot face parintii?

De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii alimentare Afectiuni orale

Articole recomandate

Citeste si despre