Lucruri pe care probabil nu le stii despre copiii cu alergii

/ / Modificat: 2017-10-27
Lucruri pe care probabil nu le stii despre copiii cu alergii

Se vorbeste tot mai mult despre alergii, in formele lor severe si complexe. Aceste boli par sa capete proportii epidemice, prevalenta cea mai mare intalnindu-se in randul copiilor si tinerilor.

In topul afectiunilor alergice care impacteaza negativ calitatea vietii copiilor se numara astmul bronsic, rinita alergica si alergiile alimentare. Alimentele care declanseaza cele mai virulente raspunsuri autoimune raman proteina din laptele de vaca, graul, pestele, arahidele, alunele, soia, ouale si fructele de mare.

Cat de grave sunt alergiile?

Alergiile se definesc ca reactii anormale ale organismului la substante pe care acesta le considera in mod normal inofensive. Ele se clasifica in alergii usoare, moderate si severe, care pot duce pana la soc anafilactic.

Formele grave de alergie includ dificultatile de respiratie sau respiratie suieratoare (weezing - in cazul astmului bronsic), ameteli si lesin. Unele se pot dovedi chiar debilitante, tinand copiii departe de terenul de joaca sau de sport.

Exista copii care sufera de forme fatale de alergie, cum ar fi alergia la arahide. Si cum foarte multe produse din comert au mentionat pe eticheta mesajul "acest produs poate contine urme de arahide", parintii ai caror copii sufera de aceasta afectiune traiesc, de multe ori, clipe de teroare.

Le este teama sa-si trimita copiii la scoala, de frica sa nu ingereze in mod accidental produse alimentare care contin arahide. Pentru cei care isi permit scolarizarea la domiciliu, homeschooling-ul reprezinta cea mai sigura optiune. 

Iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre copiii cu alergii:

Din cauza alergiilor, rateaza multe oportunitati sociale

Parintii copiilor cu alergii grave sunt nevoiti sa isi ia toate masurile de precautie, atunci cand decid sa ii lase sa iasa in societate. De exemplu, atunci cand sunt invitati la o petrecere sau onomastica, ei trebuie sa intrebe ce ingrediente contin alimentele din meniu. Daca tortul aniversar a fost cumparat de la o cofetarie si nu a fost preparat in casa, exista un mare risc ca acesta sa contina urme mici de arahide.

Cu alergiile fatale nu este de glumit, siguranta copilului fiind mereu pe primul loc. Nu e de mirare ca multi parinti aleg sa refuze invitatiile la petreceri, de teama sa nu puna viata copilului in pericol.

Vin cu mancarea la pachet

Copiii cu alergii severe pot participa la evenimente sociale aducandu-si propria mancare de acasa. Prin urmare, daca vrei sa ii asiguri o viata sociala copilului tau si sa il feresti in acelasi timp de alergenii fatali, prepara-i toate alimentele in casa si pune-i mancare la pachet.

Gazda petrecerii nu are de ce sa se simta ofensata. Orice om matur intelege ca acesta nu este un moft, ci o chestiune de viata si de moarte.

Prezinta un risc mare de depresie

In general, copiii cu alergii severe nu au parte de oportunitatile sociale obisnuite, cum ar fi mersul la scoala sau in excursie. De exemplu, un copil care are o alergie grava la iarba sau la polen, trebuie tinut departe de parcuri si terenuri de sport.

Intreaga familie este pusa intr-o situatie extrem de dificila, vazandu-se nevoita sa ii refuze copilului micile placeri ale vietii. De aici, si riscul mare de depresie si anxietate. Copilul poate deveni extrem de afectat emotional, simtindu-se "defect" si poate ajunge sa isi urasca boala si, implicit, pe el insusi.

Parintii lor sunt in alerta continua

Cel mai rau lucru pentru un parinte este sa isi stie copilul bolnav. Intreaga lui viata se modifica, rutinele obisnuite se dau peste cap si incepe o lupta permanenta cu boala. Sa porti mereu dupa tine o injectie cu epinefrina nu este deloc un scenariu cu care oamenii sa se obisnuiasca usor.

Administrarea prompta a epinefrinei sau a adrenalinei este vitala in tratamentul socului anafilactic. Aceasta substanta este fabricata sintetic inca de la inceputul secolului trecut si reduce rapid simptomele de anafilaxie. Ea dilata caile respiratorii, creste frecventa cardiaca si ingusteaza vasele de sange mici, care iriga pielea si sistemul digestiv. Actiunea adrenalinei este rapida, dar de scurta durata. Pacientul trebuie monitorizat cel putin 4 ore de catre medic, pentru a preveni o eventuala recidiva.

Din cauza gravitatii unor alergii, multi parinti aleg sa-si tina departe copiii de activitatile sociale obisnuite. Cat despre planurile de vacanta, ele aduc mai multe batai de cap decat bucurie. Sa stii ca nu iti poti lua copilul cu tine in concediu, pentru a petrece momente frumoase impreuna, ca esti complet neputincios in fata unei boli si ca toata viata ta trebuie sa te conformezi situatiei poate genera frustrari uriase si resentimente.

Intreaga lor familie trebuie sa faca sacrificii

Viata rudelor copiilor cu alergii fatale poate fi, de asemenea, afectata, de situatia acestora. Intr-o familie cu mai multi copii, nu numai cel care sufera de alergie la arahide trebuie sa se abtina, de exemplu, de la felia de tort, ci si sora sau fratele acestuia.

Sacrificiile pe care le fac fratii, unii pentru altii, sunt considerabile, si asta pentru ca nimeni nu poate risca sa aduca acasa un alergen, care poate fi usor transferat fratelui printr-un prosop sau chiar printr-o simpla strangere de mana.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergii alimentare

Articole recomandate

Citeste si despre