De ce copiii de azi sunt din ce in ce mai alergici la alimente

/ / Modificat: 2019-02-28
De ce copiii de azi sunt din ce in ce mai alergici la alimente

In intreaga lume, copiii sunt expusi mai mult decat oricand sa dezvolte alergii alimentare.

Anchete privind moartea a doi adolescenti britanici, in urma consumului de seminte de susan si arahide au subliniat ca toti mai multi copii dezvolta alergii alimentare. In august, o fetita de sase ani din Australia a murit din cauza unei alergii la lapte.

Cresterea alergiilor in ultimele decenii a fost deosebit de vizibila in Occident. Alergia alimentara afecteaza acum aproximativ 7% dintre copiii din Marea Britanie si 9% pe cei din Australia. In Europa, 2% dintre micuti sufera de alergii, scrie dr. Dr Alexandra Santos, de la King's College London pentru bbc.com.

Desi nu se poate spune cu siguranta de ce ratele de alergii cresc, cercetatorii din intreaga lume cauta modalitati de combatere a acestui fenomen.

Ce declanseaza alergiile?

O alergie este cauzata de sistemul imunitar care combate substantele din mediul inconjurator, pe care ar trebui sa le vada ca inofensive, cunoscute sub numele de alergeni.

Simptomele alergiilor variaza de la inrosirea pielii, urticarie si umflaturi - in cele mai severe cazuri - varsaturi, diaree, dificultati de respiratie si soc anafilactic.

Alimentele la care copiii sunt alergici:

  • lapte;
  • oua;
  • arahide;
  • nuci de copac (nuci, migdale, nuci de pin, nuci pecan);
  • susan;
  • peste;
  • fructe de mare.

Posibile explicatii pentru care copiii de azi sunt mai sensibili la alergeni:

Nu exista o explicatie, dar stiinta are cateva teorii.

1. Igiena imbunatatita

Copiii nu mai sunt predispusi la infectii, dar sunt la alergii. Infectiile parazitare, in special, sunt in mod normal combatute de aceleasi mecanisme implicate in combaterea alergiilor. Pentru ca nu mai lupta cu atat de multi paraziti, sistemul imunitar se intoarce impotriva lucrurilor care ar trebui sa fie inofensive.

2. Lipsa vitaminei D

Vitamina D poate ajuta sistemul imunitar sa dezvolte un raspuns sanatos, facandu-ne mai putin sensibili la alergii. Majoritatea oamenilor din intreaga lume nu au suficienta vitamina D din mai multe motive. Unul este ca petrec mai putin timp la soare. In SUA, de exemplu, rata de deficit de vitamina D aproape ca s-a dublat in decursul unui deceniu.

3. Expunerea duala la alergeni

Aceasta explicatie sugereaza ca dezvoltarea alergiilor alimentare se reduce la echilibrul dintre momentul, doza si forma expunerii. De exemplu, dezvoltarea anticorpilor alergici poate avea loc prin piele, in special la copiii cu eczeme.

Dar se crede ca administrarea de cantitati mici din alimente cu potential alergen in timpul diversificarii, inainte de intarcare, poate duce la un raspuns natural sanatos al organismului copilului, blocand aparitia alergiilor mai tarziu in copilarie.

Acest lucru este sustinut de un studiu desfasurat in Londra, unde s-a demonstrat ca, la copiii studiati, cazurile de alergie la arahide s-au redus cu 80% in cazul celor de pana in 5 ani, hraniti cu alune in mod frecvent inca din primul an de viata.

Diagnosticarea alergiilor este, inca, o provocare. Principala modalitate de identificare a alergiilor alimentare este ca un pacient sa manance treptat cantitati crescute de alimente sub supraveghere medicala.

Unde apar alergiile alimentare?

Frecventa alergiilor alimentare a crescut in ultimii 30 de ani, in special in societatile industrializate. De exemplu, Australia are cea mai mare rata de alergii alimentare confirmata.

Se stie ca exista rate mai scazute de alergii sunt in tarile in curs de dezvoltare. Acestea apar mai mult in zonele urbane decat in zonele rurale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii Alergii alimentare Alergii copii Alergii de primavara

Articole recomandate

Citeste si despre