Alergiile la mancare

/ / Modificat: 2016-03-31
Alergiile la mancare

Mancarea poate sa provoace diferite alergii in cazul copiilor. Daca nu sunt tratate corespunzator, viata acestora poate sa fie in pericol. Multe alergii nu sunt grave dar este indicata o consultatie medicala.


Daca se interzice consumarea unui aliment care provoaca alergie, acesta trebuie inlocuit intotdeauna cu un altul care sa ofere aceleasi substante nutritive. Aceste reactii ale organismului sunt frecvent intalnite la copiii mici dar dispar pe masura ce acestia cresc.



Atentie! 


Daca un copil are o alergie severa la un anumit aliment (nu poate respira sau lesina) trebuie sa ii interziceti consumarea lui pana la diagnosticul medicului.

Tipuri de reactii alergice la mancare

  • Alergia este o reactie a organismului care apare imediat dupa consumul unui aliment.

Este provocata de sistemul imunitar la scurt timp dupa ingerarea lui si poate sa se manifeste destul de sever.

  • Intoleranta la un anumit aliment nu este legata de reactia sistemului imunitar al organismului, ci este cauzata de lipsa (transmisa genetic, indusa de stres, boala) unei anumite substante (enzime) necesare digestiei. Este destul de comuna. Simptomele pot sa apara chiar si la doua zile dupa consumarea alimentelor. Conservantii din mancare sunt cauza principala.
  • Alergia la produsele lactate ridica probleme in ceea ce priveste stabilirea echilibrului de calciu din organism.
  • Schimbari in comportament. Ideea conform careia consumul unor alimente are ca efecte hiperactivitatea sau oboseala este destul de controversata. Unii oameni sunt convinsi ca mancarea le influenteaza starea dar studiile nu ofera rezultate concrete.
  • Toxiinfectia alimentara este provocata de bacterii din alimentele alterate, depozitate in conditii necorespunzatoare.

Alergia la mancare

Alergia este o reactie a sistemului imunitar la o anumita proteina din mancare.

Apare in special la copii mici si bebelusi. De obicei exista si alte persoane in familie cu aceeasi problema.

Reactia este rapida si dureaza intre 30 de minute si 2 ore.

Doar cateva alimente pot sa provoace aceasta alergie: alunele, laptele de vaca, ouale, si rareori pestele, soia si faina.

Un copil poate sa fie alergic la unul din alimente dar manifeste o reactie moderata.

Copiii scapa de aceasta problema dupa ce cresc; totusi, alergiile la peste si alune dispar in putine cazuri.

Simptome

  • Reactii locale – pielea din jurul gurii se inroseste si devine iritata.
  • Reactii generale – pielea se inroseste in diferite zone de pe corp, apar varsaturi, ameteala, ingreunarea respiratiei sau lesinul.

Ce poti face in cazul unei alergii?

Un copil care are alergie la un aliment trebuie consultat de un medic specialist.

Diagnosticul este corect doar daca testele realizate indica aparitia unei alergii la mancare.

Alimentul care a provocat alergia trebuie eliminat din alimentatia copilului; mama care alapteaza trebuie sa evite consumarea lui.

Orice tip de substanta care provoaca alergie trebuie interzisa si eventual inlocuita.

Copilul trebuie sa aiba o dieta echilibrata, motiv pentru care este bine sa cereti sfatul  unui nutritionist.

Dupa o pauza de un an sau doi, copilul poate sa consume acel aliment insa numai sub observatie medicala. Daca nu prezinta reactii adverse atunci poate sa consume linistit produsul respectiv.

Alergiile severe sunt o reala problema. Copiii au nevoie de medicamente pe care sa le poarte cu ei in permanenta si trebuie atent supravegheati.

Reducerea riscului aparitiei unei alergii

Tendinta de a suferi o alergie este mostenita. Ea se transmite copiilor sau nepotilor.  

Daca exista cazuri de alergii in familie atunci:


- este probabil ca bebelusii sa nu sufere de alergii daca sunt alaptati in primul an de viata; - o mama care alapteaza nu trebuie sa consume alimente care ii pot provoca alergii (lactate, oua, alune sau peste) sau sa i le ofere copilului in primul an de viata;

- exista anumite medicamente care pot preveni aparitia alergiei la copiii din familiile cu antecedente insa nu trebuie administrate in cazul in care bebelusul este hranit cu lapte de vaca.

Alimentele care nu provoaca alergie pot fi consumate de la 5-6 luni. Bebelusul poate sa manance orez, cartofi, dovlecel, mere si pere, legume, carne de pui sau cereale. Carnea de vita, citricele sau fructele de padure trebuie evitate.

Multe alimente care provoaca alergii sunt totusi necesare organismului. Acestea nu trebuie excluse din alimentatia copilului decat daca exista motive serioase. Alunele trebuie evitate daca exista cazuri de alergii in familie, insa pestele sau ouale sunt dificil de inlocuit. Sfatul unui nutritionist este esential.

Alergia la produsele lactate

Acest tip de alergie provine din reactia sistemului la proteinele din lapte.

Simptomele cel mai des intalnite sunt inrosirea pielii, varsaturi, diaree, colici, probleme de respiratie.

Lesinul este destul de rar intalnit.

Testele realizate de medicul specialist au rezultatul pozitiv daca un copil sufera de o alergie.  

Sunt sanse destul de slabe sa sufere altcineva din familie de aceasta problema.

Ce poti face in cazul acestui tip de alergie?


Mergi la doctor pentru a fi sigura ca este vorba despre o alergie.

Copilul alaptat natural nu trebuie sa consume lapte de vaca pana la varsta de un an.

Uneori copilul este hranit cu lapte din soia; atata timp cat nu dezvolta alergie la acest aliment metoda este recomandata.

Exista anumite substante care au fost prelucrate astfel incat sa nu provoace alergie: proteinele au fost fragmentate in particole mici.

Bebelusii alaptati natural pot sa manifeste o alergie daca mama consuma lapte de vaca. Acest caz este rar intalnit insa este recomandat sa se renunte la consumul de lactate pentru o perioada de cateva zile. Daca situatia nu se imbunatateste atunci se  va reveni la alimentatia anterioara. O mama care alapteaza are nevoie de calciu si de alte vitamine si minerale. Este recomandat sa cereti sfatul unui nutritionist; acesta va poate recomanda alimente care sa furnizeze aceleasi substante nutritive.

Alergia la alune

Aceasta alergie este o reactie a sistemului imunitar la proteinele din alune. Este o alergie intalnita destul de des in Australia dar in Europa exista putine cazuri.

Se manifesta prin inrosirea pielii, probleme de respiratie si lesin.

Testele cu rezultat pozitiv demonstreaza existenta acestei alergii dar trebuie realizate sub atentia medicului.

Spre deosebire de alte alergii, copiii nu scapa de aceasta problema cand ajung la varsta adolescentei. In cele mai multe cazuri se atenueaza gravitatea reactiilor dar suferinta poate dura o viata intreaga.

Alergia se manifesta si in cazul in care se consuma alimente care contin ulei de alune sau particole mici.

Ce poti face in cazul acestui tip de alergie?


Daca un copil sufera de o astfel de alergie, trebuie sa fie consultat de urgenta de un medic specialist.

Daca este alergic la alune, copilul trebuie sa evite consumul oricarui produs ce contine aceste fructe. Este recomandat sa se verifice ingredientele inainte de consumarea unui aliment. Ciocolata si alte dulciuri pot sa contina urme de alune, motiv pentru care este recomandat sa fie evitate.  

Unii copii reactioneaza la simpla atingere a unor alune sau la inhalarea unor particole mici.

In cele mai multe cazuri este nevoie de medicamentatie (injectii cu adrenalina). Fiind destul de greu de evitat contactul cu alunele, copilul trebuie supravegheat in permanenta.

Reducerea riscului aparitiei acestui tip de alergie


Este recomandat ca mamele sa evite sa manance alune in timpul sarcinii daca isi fac griji pentru bebelusul lor. Diferite studii au aratat ca aceasta metoda nu reduce riscurile insa este usor de realizat si este posibil sa aiba efecte pozitive.

Este demonstrat ca evitarea consumului de alune in timpul alaptarii copilului contribuie la reducerea riscului aparitiei unei alergii.

Nu este recomandat consumul de alune daca bebelusul are mai putin de un an.

Nu folosi creme ce contin ulei de alune pentru pielea copilului (masaj).

Teste pentru alergia la mancare

Exista doua teste care se pot realiza pentru a verifica alergia la diferite alimente. Primul presupune injectarea in piele a unei solutii ce contine agentul care provoaca reactia si analizarea zonei supuse testarii.

Al doilea presupune analiza sangelui. Medicul verifica tipul anticorpilor produsi in urma consumului de substante. Daca testele au rezultate pozitive atunci alergia este provocata de substanta respectiva. Nu este nevoie sa evitam diferite alimente daca nu suntem alergici.

Alergiile la mancare in cazul copiilor 

Daca un copil este alergic la un aliment exista cateva metode prin care poate fi evitat consumul lui. Este important sa acordam atentie copiilor alergici fara sa exageram si fara sa ii stresam cu aceasta problema. Daca scoala sau gradinita unde invata are cantina trebuie sa discutam problema cu invatatorul sau educatorul respectiv.

Iata cateva sfaturi cu privire la reducerea riscurilor de aparitie a unei alergii:

  • Este ideal ca un copil care sufera o alergie sa consume doar mancaruri preparate de parintii lui.
  • Nu trebuie sa imparta mancarea, tacamurile sau farfuria cu alti colegi; exista riscul transferului de mici particole care pot sa ii provoace o reactie negativa. Cel mai bine este sa preparati mancare usor de impachetat si consumat, sandvisurile fiind cea mai buna varianta.
  • Sticlele de suc si cutiile pentru mancare trebuie sa poarte o eticheta cu numele copilului.
  • Copiii care fac experimente culinare trebuie sa fie atent supravegheati.
  • Persoanele care prepara mancarea trebuie sa evite contaminarea obiectelor folosite cu substantele care provoaca alergiile.
  • Mancarea gatita in cantine nu este recomandata in cazul copiilor cu alergii. Daca reactia adversa la un anumit aliment este severa atunci viata copilului este in pericol.


Simpla inrosire a pielii nu este foarte periculoasa dar este recomandata spalarea pe maini si evitarea mancarurilor al carui continut nu este cunoscut.

Intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara este un raspuns lent al organismului la un aliment pe care il consumi in mod frecvent.

Organismul reactioneaza la conservantii din alimente, indiferent daca sunt naturale sau artificiale.

Intoleranta alimentara poate aparea la orice varsta. Poate determina suferinte de scurta durata sau pentru toata viata.

Gradul de intoleranta difera de la o persoana la alta si depinde de cantitatea ingerata, ceea ce face foarte dificila diagnosticarea ei.

Simptome


Sunt vagi si includ o combinatie de probleme gastrointestinale (diaree, probleme de digestie, stari de voma, colon iritabil)

Intoleranta alimentara poate sa afecteze diferite parti ale organismului. Pielea prezinta eczeme (in jurul guri).

Apar ameteli, varsaturi, dureri.

Ingreunarea respiratiei poate fi provocata de blocarea cailor nazale sau accentuarea unei crize de astm.

Uneori pot sa apara dureri de cap, crampe musculare si iritatii grave.

Ce poti face in cazul acestui tip de alergie?

Intoleranta la mancare este dificil de diagnosticat pentru ca simptomele ei sunt specifice si altor boli.

Nu se pot realiza teste pentru descoperirea ei. Singurul mod de a diagnostica o intoleranta alimentara este acela al eliminarii din alimentatie a tuturor alimentelor suspectate de a fi provocat simptomele si reintroducerea lor pe rand, in cantitati mici. Daca simptomele reapar atunci este confirmata aparitia unei intolerante.

Este important sa consultam medicul in aceasta privinta mai ales in cazul copiilor. Fiind in crestere, acestia au nevoie de vitamine si minerale; trebuie evitate dietele care pot sa afecteze metabolismul.  

Alimentul care provoaca intoleranta nu trebuie consumat timp de un an sau doi. Intoleranta la un aliment poate sa dispara dupa o anumita perioada.

Prevenire


Nu se cunosc foarte multe metode prin care pot fi prevenite aceste reactii din moment ce diagnosticarea este destul de dificila.

Daca un bebelus este sensibil la un tip de mancare, sunt recomandate alimentele care nu prezinta riscul dezvoltarii unei alergii.

Intoleranta la produse lactate 

Laptele poate sa determine intoleranta, o reactie dificil de diagnosticat spre deosebire de alergie. Aceasta reactie nu este produsa de sistemul imunitar.

Simptomele sunt mai putin severe.

Apar deseori varsaturile, diareea, iritatiile. Inrosirea pielii nu este ceva obisnuit.

Intoleranta la produse lactate nu se transmite in familie.

Nu exista teste speciale care sa ajute la diagnosticarea acestei probleme.

Ce poti face in cazul acestui tip de reactie?

Consulta medicul pentru a rezolva aceasta problema.

Doctorul tau iti poate recomanda sa eviti laptele de vaca in dieta copilului tau si daca simptomele dispar sa incerci din nou consumarea lui.

Laptele din soia poate sa fie un inlocuitor potrivit.

Intoleranta la produse lactate poate sa dispara dupa 18 luni.  

Nu se cunosc metode prin care sa fie prevenita aceasta problema.

Intoleranta la produse ce contin lactoza

Lactoza este o substanta organica cu gust dulce, extrasa din lapte si folosita in industria de medicamente.

Bacteriile se hranesc cu lactoza pe care o descompun.

Intoleranta la produse care contin lactoza este diferita de intoleranta la produsele lactate.

Simptome


Durerile acute sunt cel mai des intalnite.

Copiii si adultii care sufera de intoleranta la produse care contin lactoza pot sa sufere de afectiuni destul de greu de tratat.

Ocazional, pot aparea dureri musculare, dureri de cap, oboseala.

Cauze


Unele probleme gastrointestinale pot fi urmate de o intoleranta la produse care contin lactoza.

O alergie severa la alimente poate fi urmata de reactii de intoleranta.

Exista destul de rar cazuri in care se nasc bebelusi cu aceasta incapacitate de a suporta lactoza.

Copiii care se irita usor si au colici sunt considerati intoleranti la aceasta substanta desi nu s-a demonstrat prin studii ca sunt predispusi la aceasta afectiune. Pot aparea de asemenea dureri ale stomacului. Aceasta intoleranta dispare pe masura ce copilul creste. Daca nu este diagnosticata la timp, intoleranta la produse ce contin lactoza pot duce la aparitia ulterioara a unor probleme serioase de sanatate.

Ce poti face in cazul acestui tip de reactie?


Exista un anumit tip de test care poate fi realizat pentru a stabili diagnosticul respectiv. Rezultatul poate sa fie imprecis in cazul copiilor dar este sigur in ceea ce priveste adultii.

Copiii peste 5 ani care prezinta o sensibilitate la produsele lactate trebuie sa evite consumul exagerat de lapte. O alternativa destul de buna este laptele din soia.

Daca un copil are diaree dupa ce a suferit de o afectiune gastrointestinala atunci este recomandat sa consulte un medic.

Influenta alimentelor asupra comportamentului

Hiperactivitatea


Studiile ofera concluzii care nu demonstreaza o legatura profunda intre alimente si comportamentul unui individ. Exista copii care manifesta o energie debordanta in urma consumarii anumitor mancaruri, un fapt destul de periculos pentru sanatate in anumite cazuri.

Eliminarea din alimentatie a produselor care au efecte negative asupra organismului si consumul lor dupa o perioada de pauza poate sa fie o solutie avantajoasa.

Cercetarile arata ca nivelul de zahar din alimente nu influenteaza comportamentul unei persoane.

O dieta adecvata poate sa influenteze comportamentul unui copil insa este posibil ca schimbarea sa fie explicata prin simplul control al alimentatiei.

Hiperactivitatea la copii poate sa apara in urma consumului de cofeina si poate fi evitata prin reducerea consumului de alimente care contin aceasta substanta.

Sindromul oboselii cronice


Doar cativa pacienti demonstreaza o schimbare in comportament dupa adoptarea unei diete speciale.

Multi pacienti evita consumarea anumitor alimente, adoptand o dieta necorespunzatoare si accentuandu-si starea de oboseala.

Hipoglicemia


Hipoglicemia nu apare in urma unei alimentatii lipsite de rutina ci din cauza diabetului.

Studiile arata ca oboseala nu se accentueaza atunci cand nivelul de glucoza din sange scade.  

Uneori poate fi provocata de o intoleranta alimentara.

Comentariu:

1. Multi doctori considera ca reactia organismului la un aliment nu are drept cauza hipoglicemia.

2. Desi exista multe tipuri de teste ce pot fi realizate pentru a diagnostica o alergie, multe dintre ele nu sunt recunoscute stiintific.

3. Dietele severe nu sunt recomandate in cazul copiilor.

Alergia si sistemul imunitar


Sistemul imunitar nu este cauza aparitiei unei alergii.

Daca un copil este alergic la oua (ii apar eczeme, transpira, respira greu, ameteste, lesina) atunci nu i se vor face vaccinuri impotriva gripei sau a altor cateva boli.

Vaccinarea impotriva rubeolei se poate realiza doar sub supravegherea atenta a medicului. Reactia alergica la acest vaccin este foarte rara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergii la bebelusi Alergiile la bebelusi Alergii mancare copii

Articole recomandate

Citeste si despre