Alergiile de vara la copii: cauze, simptome si tratament

/ / Modificat: 2016-07-13
Alergiile de vara la copii: cauze, simptome si tratament

Combinatia de caldura si praf, poluarea excesiva si umiditatea favorizeaza aparitia alergiilor in timpul anotimpului cald. De aceea, trebuie sa stim cum le putem evita, care sunt primele simptome care apar si cum se pot trata. Autoeducarea este esentiala mai ales atunci cand ne gandim la copilul nostru.

Orice parinte trebuie sa cunoasca starile unei alergii, cauzele acestora, simptomele dar si recomadarile generale. Bineinteles ca sfatul medicului este important si trebuie luat in considerare, insa este bine ca orice mama sau tata sa stie cum sa faca fata unei astfel de situatii in care alergia se manifesta la cel mic.

De regula, ochii rosii, stranutul si nasul care elimina secretii apoase sunt principalele simptome ale prezentei unei alergii de vara.

Polenul, cea mai intalnita cauza a alergiei de vara

Desi majoritatea alergiilor isi fac debutul in primavara, exista copii la care acestea se manifesta prin tulburari functionale ce apar in timpul verii. Spre exemplu, polenul eliberat de plante se afla in aer in timpul sezonului cald si nu se poate observa cu ochiul liber. Acesta provoaca reactii alergice la cei mici, in special pentru ca multi dintre ei incep sa-si petreaca din ce in ce mai mult timp in afara casei.

Avand in vedere faptul ca sistemul imunitar al copilului nu este inca fortificat in intregime, acesta respinge granulele de polen din aer, percepandu-le ca pe niste factori agresivi.

Atunci cand acesta intra in contact cu mucoasa nazala, apar si reactiile alergice ce reprezinta de fapt lupta organismului cu factorul daunator.

Este important ca orice parinte care stie ca are copii hipersensibili sa incerce sa-i tina departe de zonele in care vegetatia este destul de bogata. De asemenea, inca de la primele simptome, alergia trebuie tratata pe masura, cu scopul de a preveni inrautatirea situatiei.

Persoanele specialiste sustin ca regiunile sau zonele care prezinta o primejdie sunt cele pline cu buruieni de campii. De asemenea, ambrozia, pipirigul si pelinul se afla si ele pe lista plantelor care cauzeaza alergii.

Copiii obisnuiesc sa se plimbe prin gradini si sa puna mana pe flori, plante sau pamant. De aceea, este bine sa nu uitati sa va spalati copilul pe maini ori de cate ori intra in casa. Acest lucru ar trebui sa devina o obisnuita pentru cel mic instruct doar in acest fel el se poate feri de pericolele mediului inconjurator.

In orice caz, dusul zilnic este recomandat in special in serile de vara deoarece polenul si praful se poate transporta usor de pe maini pe fata, pe perna si in asternutul celui mic.

In acest fel ochii pot intra in contact direct cu factorii daunatori, provocand astfel inrosirea ochilor si a altor reactii alergice.

In calitate de parinte trebuie sa iei in considerare o alimentatie potrivita pentru copilul tau, in special in sezonul cald. Manganul si cobaltul sunt elementele chimice care ar trebui consumate de copii intrucat acestea pot atenua simptomele alergiilor de vara.

Spre exemplu, cerealele, fructele uscate, ciupercile fierte sau crude, legumele fierte sau ridichiile sunt cateva produse ce se pot consuma de catre cei mici.

Insectele pot crea socuri cu reactii violente

Tantarii, bondarii, viespile si albinele reprezinta insecte care inteapa si care pot provoca socuri copiilor. Studiile arata ca aceste intepaturi pot ameninta chiar viata unui om. Aproximativ 5% din intepaturile albinelor sunt letale. Totusi aceste intepaturi pot fi evitate doar daca adultul sau copilul nu mai petrece atat de mult timp afara, in aer liber si daca nu agita insectele. Albinele sau orice alte insecte pot fi provocate de cei mici.

Acestia nu-si dau seama de ceea ce fac si se pot trezi cu o ciupitura sau o intepatura care poate provoca reactii urate.

Printre acestea se pot enumera:

- inrosirea locului in care copilul a fost intepat;

- durere locala;

- umflatura locala;

- mancarimea.

In functie de copil, aceste reactii pot fi slabe sau intense.

Tratamentul alergiilor de vara pentru copii

Pe langa masurile firesti de evitare a contactului cu polenul sau insectele ce provoaca alergii, farmaciile prezinta o serie de produse antihistaminice pentru copii. Aceste tratamente sunt speciale pentru alergii, reduc simptomele si imbunatatesc starea fizica a copilului.

De asemenea, exista spray-uri nazale ce trateaza caile respiratorii cu ajutorul unei substante saline. Aceste spray-uri inlatura substantele de natura alergena.

De altfel, exista si picaturi speciale pentru ochi care previn iritarea acestora si impiedica lacrimarea lor.

Medicamentele de tip antihistaminic sunt acele substante sau doctorii care nu dau voie celulelor din organism sa inlature histamine. Acestea din urma provoaca de cele mai multe ori raceala. Adesea, aceste substante se administreaza impreuna cu decongestionante. Ele sunt recomandate pentru ameliorarea alergiilor.

Alergiile de vara vor aparea in fiecare sezon, insa un copil sensibil va fi predispus si la alte tipuri de alergii. De aceea, este bine ca si cele sezoniere sa fie evitate pe cat se poate. Cu toate acestea, parintii trebuie sa stie ca majoritatea alergiilor isi fac simtita prezenta in adolescenta.

Copilul tau se confrunta cu alergii de vara? Ce masuri de preventie ai luat? Ajuta si alte mamici cu sfaturile tale utile in sectiunea de comentarii!

Pe aceeasi tema:

Alergiile la copii. Care sunt primele semne?

Tot ce trebuie sa stii despre alergiile de sezon la copii

De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergii vara

Articole recomandate

Citeste si despre