Alergiile de toamna la copii: simptome si tratament

/ / Modificat: 2023-09-15
Alergiile de toamna la copii: simptome si tratament

La debutul toamnei, unii copii nu se simt tocmai grozav. Nu se pot opri din stranut si gafait. Intoarcerea vremii racoroase ii face sa se simta mai degraba apatic decat revigorat, iar aceste semne ar putea indica faptul ca este vorba despre o rinita alergica sau febra fanului.

Ca toate alergiile, febra fanului isi are originea intr-o distorsiune a sistemului imunitar. In loc sa atace substantele straine nocive, cum ar fi bacteriile si virusii, acesta incearca sa neutralizeze „invadatorii” care sunt, in mod obisnuit, destul de inofensivi - in cazul de fata, granulele de polen ale ierburilor, care sunt prezente in aer din luna august pana prin octombrie (pana la primul inghet).

Pentru un copil care sufera de febra fanului, inhalarea acestor particule minuscule declanseaza o cascada de reactii biochimice, care au ca rezultat eliberarea histaminei, o proteina care provoaca simptome extrem de familiare, cum ar fi:

- stranut;

- congestie;

- oboseala;

- tuse;

- drenaj postnazal;

- prurit al ochilor, nasului, sau gatului;

- cearcane sub ochi;

- atacuri de astm.

Cauze

Multe varietati de plante pot cauza febra fanului, dar cele mai mult de 40 de specii de ambrozie prezente pe tot cuprinsul Globului pun cea mai mare amenintare. Trei din patru persoane care sunt alergice la polen sunt alergice la ambrozie.

Ambrozia este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale si de floarea-soarelui, de-a lungul drumurilor sau malurilor raurilor, respectiv terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute, in apropierea daramaturilor, pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat.

In decursul unui singur an, o planta de ambrozie poate produce uluitoarea cifra de un miliard de granule de polen, care nu cad, in mod inofensiv, pe sol, ci plutesc in suspensie. Polenul este intalnit la sute de kilometri in largul marii si pana la 3 kilometri in atmosfera.

Cum se manifesta

Simptomele alergiei variaza, cele mai comune fiind:

- stranut;

- rinoree sau congestie nazala;

- ochi inlacrimati sau prurit al ochilor;

- prurit al sinusurilor, gatului sau canalelor urechii;

- congestie a urechii;

- drenaj postanazal.

Simptomele mai putin comune includ:

- dureri de cap;

- respiratie astmatica;

- tuse.

Diagnostic

Febra fanului este, de obicei, mai usor de diagnosticat decat celelalte alergii. Daca micutul tau are simptome alergice care au recurenta exlusiv in anumite perioade de timp ale anului, este un semn ca sufera din cauza rinitei alergice sezoniere. Medicul pediatru ii poate examina, de asemenea, urechile, nasul si gatul, pentru a pune un diagnostic.

Testarea alergiei nu este, in mod obisnuit, necesara. Tratamentul pentru rinita alergica va fi, probabil, acelasi, indiferent de tipul de alergen la care reactioneaza copilul.

Recomandari

Desi intelepciunea traditionala afirma ca cei care sufera de febra fanului ar trebui sa ramana in interiorul locuintelor in decursul diminetii, cand nivelul de polen este cel mai inalt, literatura medicala nu contine o dovada ca planificarea perioadelor de timp pe durata carora trebuie sa iesim afara poate minimiza simptomele acestor persoane. Acesta este un mit, pe care multi practicanti de medicina generala il asimileaza.

Expertii spun ca exista modalitati eficiente de a reduce simptomele febrei fanului, incluzand strategii de evitare si -daca acestea nu sunt suficiente - terapie medicala. Iata, asadar, 6 strategii verificate:

1. Transforma locuinta intr-un refugiu izolat de polen

Pe cat posibil, pe durata sezonului de toamna, pastreaza ferestrele inchise si aerul conditionat pornit (si procedeaza in aceeasi maniera si in interiorul automobilului). Functionarea aparatului de climatizare va indeparta, de asemenea, umiditatea din aer, fapt care previne dezvoltarea mucegaiului.

Filtrele de aer HEPA pot fi folositoare, in special daca locuinta este mochetata. Daca bugetul nu iti permite un filtru de aer HEPA pentru fiecare camera in parte, poti folosi unul pentru dormitorul copilului. Poti lua in calcul si un aspirator HEPA, altfel, aspiratul mai degraba agita polenul, in loc sa il indeparteze.

2. Purtarea unei masti chirurgicale

Desi simpla utilizare a unei masti chirurgicale nu asigura in procentaj de 100% protectia impotriva polenului (ar fi nevoie de un combinezon de tip HAZMAT pentru aceasta), expunerea este redusa in mod substantial, mai ales in timpul activitatilor petrecute in aer liber.

3. Folosirea dusului

Ori de cate ori copilul tau revine de afara, spala-i fata si mainile. Daca a avut contact prelungit cu aerul de afara, un dus si schimbarea hainelor cu unele curate ar putea face minuni. Daca impartiti caminul cu un prieten cu blanita, perierea si spalarea acestuia afara va impiedica aducerea polenului inauntru.

4. Acorda atentie alimentatiei

Deoarece contin proteine similare celor din ambrozie, unele alimente va pot exacerba alergia. Evita sa ii oferi copilului tau banane, pepene si musetel.

5. Lavajul nazal

Utilizeaza un irigator nazal cu solutie salina, pentru a spala polenul din nari si sinusuri.

6. Medicatie

Atunci cand alergenii nu pot fi evitati, sunt disponibile decongestionantele, antihistaminicele, sau in cazuri extreme, imunoteerapia prin injectii.

Copilul tau are probleme toamna din cauza alergenilor? Ce masuri de protectie ai luat? Ajuta alte mamici cu sfaturile tale utile in sectiunea de comentarii!

Pe aceeasi tema:

Alergiile de iarna la copii: simptome si tratament

Alergia la praf. Tot ce trebuie sa stii!

Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii toamna Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre