Alergia la insecte! Diferentele intre reactiile alergice si reactiile toxice

/ / Modificat: 2016-05-19
Alergia la insecte! Diferentele intre reactiile alergice si reactiile toxice

In momentul in care suntem intepati de o insecta ne apare o pata rosie care poate provoca mici mancarimi. Nu este nimic alarmant, dar sunt anumite persoane care sunt alergice la veninul insectelor, iar acestea pot avea probleme destul de mari in astfel de situatii pentru ca pot intra in soc anafilactic, ceea ce le-ar pune viata in pericol.

Cel mai important este sa intelegem foarte clar diferentele intre o reactie normala si o reactie alergica atunci cand ne confruntam cu intepaturile insectelor.

O reactie alergica apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat cand este "atacat" de un alergen.

Diferentele intre o reactie normala in una alergica

Durerea, pielea rosie sau umflaturile sunt semne normale care apar la copii in urma unei intepaturi de insecta si nu este nimic alarmant.

Daca ne referim la o reactie alergica, ne putem astepta la:

- umflaturi ale fetei;

- umflaturi ale limbii sau a gatului;

- dificultati in respiratie;

- ameteala;

- crampe stomacale;

- diaree;

- senzatia de greata.

Acestea reactii poarta numele de soc anafilactic si este necesara interventia medicala de urgenta.

Exista bineinteles si cazuri in care intepaturile unor insecte pot provoca reactii mult mai grave persoanelor care nu sunt alergice. Acestea poarta numele de reactii toxice si apar doar daca insecta elibereaza venin.

Simptomele unei intepaturi cu venin pot fi:

- greata;

- febra;

- umflaturi in jurul intepaturii;

- stare de lesin;

- convulsii;

- soc

- deces.

O reactie toxica poate aparea dupa doar o intepatura, desi in cele mai multe cazuri alergicii prezinta mai multe intepaturi de aceeasi insecta.

Pentru a face diferente clare este de precizat ca astfel de simptome mai apar si in cazul celor care sunt alergici la ser. Corpul simte imediat substanta straina in corp si poate provoca greata, febra, durere sau simptome asemanatoare racelii timp de cateva zile sau ore.

Asadar, exista diferente destul de mari intre cei care sunt alergici la intepaturi de insecte sau cei care au au parte de o reactie toxica. Cunosterea acestora poate duce la luarea celor mai bune decizii in cazul in care va confruntati cu astfel de momente.

Cum se diagnosticheaza o persoana alergica

Multe persoane se prezinta la medic alergolog sau imunolog pentru a depista daca intr-adevar sunt alergice la intepaturile de insecte.

Dupa ce trece prin istoricul medical al familiei, acesta face teste pentru a vedea care sunt alergenii care provoaca reactiile alergice. Principalul test este pe piele pentru a vedea la ce substante este alergic pacientul.

Dupa doar cateva minute in care pielea pacientului este expusa substantei alergice se poate vedea destul de clar cum raspunde acesta. In cazul in care acest test nu este eficient, se poate trece chiar si la recoltarea unor probe de sange pentru un rezultat cu o acuratete cat mai mare.

Cum se reactioneaza in cazul unui soc anafilactic

Persoanele care sunt alergice la intepaturile de insecte si au o reactie alergica pot intra in soc anafilactic, care poate provoca dificultati de respiratie, ameteala, diaree, umflaturi la nivelul fetei, gatului sau al limbii sau crampe stomacale.

In acest caz este recomandata o injectie cu epinefrina si un apel de urgenta la seriviciul de ambulanta. Ulterior, un alergolog sau imunolog poate diagnostica si prescrie un tratament pentru o refacere cat mai rapida.

Imunoterapia este recomandata pentru cei care au alergii la intepaturile de insecte. Rezultatele apar dupa o perioada mai lunga de timp, in care corpul primeste doze de alergen pentru a construi o imunitate naturala fata de acesta.

Totusi, pentru a evita neplacerile cauzate de intepaturile insectelor, alergicii ar trebui sa tina cont de urmatoarele recomandari. In primul rand sa stie ca insectele ataca daca isi simt amenintat cuibul.

Este recomandat ca alergicii sa nu imbrace in haine prea colorate si sa poarte parfum pentru ca, oricat de amuzant ar parea, pot fi confundati cu o floare, ceea ce ar atrage mai multe insecte.

Umblatul in picioarele goale in zonele unde ar putea fi insecte nu este, de asemenea, recomandat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la insecte Intepaturi insecte Purici

Articole recomandate

Citeste si despre