Cum poti imbunatati puterea de concentrare a copilului?

/ / Modificat: 2018-02-12
Cum poti imbunatati puterea de concentrare a copilului?

Puterea de concentrare este un element important in dezvoltarea copilului. De la varsta de 3 ani, ii poti cere copilului sa se concentreze asupra a ceea ce face. Aceasta este o abilitate necesara pentru orice actiune constienta, iar lipsa de concentrare ii poate cauza copilului numeroase probleme mai tarziu, la scoala.

Abilitatea de a te concentra este esentiala in viata de adult - fara aceasta nu poti functiona normal: sa lucrezi, sa conduci o masina sau chiar sa te deplasezi pe jos intr-un oras mare. Cum functioneaza concentrarea la un copil mic? Cum iti dai seama daca micutul tau are probleme de concentrare?

 

De obicei, parintii observa ca un copil are o astfel de problema numai atunci cand merge la scoala, deoarece intampina dificultati la invatare. Pana la scoala merita sa acorzi atentie evolutiei copilului la gradinita, sa vezi cum face fata situatiilor care necesita concentrare si sa-i sugerezi cateva jocuri sau exercitii care il ajuta sa practice aceasta abilitate importanta.

Cum se dezvolta abilitatea de concentrare la copii

Abilitatea de concentrare se dezvolta treptat. La copiii mici avem atentia involuntara, ceea ce inseamna ca ceva atrage atentia copilului, fara voia lui. Ar putea fi, de exemplu, un sunet puternic, o imagine color sau un subiect in miscare. Atentia constienta apare in jurul varstei de 3 ani si se dezvolta la varsta prescolara si in primii ani de scoala.

Datorita acestui fapt, copilul este capabil sa faca ceea ce este important in acel moment, de exemplu, sa asculte o comanda si sa indeplineasca sarcina. Dezvoltarea copilului se produce in acelasi timp cu maturizarea sistemului nervos, iar timpul de concentrare creste si el.

Copiii cu varsta de pana la 3 ani se pot concentra la joaca, de obicei, timp de 5-15 minute, dar concentrarea lor asupra unei sarcini, cum ar fi imbracatul, dureaza doar un minut. Un astfel de copil are nevoie de sprijinul unui adult care sa-i reaminteasca ce are de facut.

In timpul activitatilor de la gradinita, copiii de 3-4 ani, de obicei, nu-si pot pastra atentia mai mult de 10 minute. Copiii in varsta de 5-6 ani raman concentrati in timpul activitatilor de la gradinita timp de aproximativ 20 de minute, in timp ce la joaca se pot focusa pana la 40 de minute.

Cauzele lipsei de concentrare la copii

Unii copii de gradinita pot sta si jumatate de ora sa faca un puzzle, in timp ce altii nu se pot concentra pe o activitate atat de mult timp. Care sunt diferentele dintre acestia? Exista multe motive, acestea privesc atat copilul, cat si mediul inconjurator.

Dificultatile de concentrare pot avea cauze genetice, poate fi vorba de complicatii perinatale, boli (de ex. o alergie puternica). De asemenea, aceste probleme de concentrare pot aparea din cauza tulburarilor de somn, a oboselii, a dietei necorespunzatoare, din cauza experientelor emotionale puternice (de ex. conflictul dintre parinti). In zilele noastre, de cele mai multe ori, cauza consta pur si simplu in distragerea atentiei de o multitudine de factori, cum ar fi sunetele din jurul copilului (TV, radio, jucarii zgomotoase, zgomotul strazii) sau chiar un exces de jucarii in camera copilului.

Cum iti dai seama ca micutul tau are probleme de concentrare?

Un copil cu probleme de concentrare isi intrerupe munca des, se frustreaza si se descurajeaza usor atunci cand sarcinile devin mai dificile.

De exemplu, un copil cu probleme de concentrare lucreaza in graba, cu nerabdare, indeplineste sarcinile superficial, ca si cum nu i-ar pasa daca le-a facut in mod corespunzator sau face multe greseli, iar rezultatul muncii sale este nesatisfacator.

Problemele legate de concentrare pot fi, de asemenea, demonstrate de faptul ca cel mic este adesea incet si ganditor: are nevoie de mult timp pentru a putea face orice.

De asemenea, nu se concentreaza suficient asupra continutului sarcinilor. Despre acesti copii se spune ca sunt "cu capul in nori". Prin jocurile potrivite se poate imbunatati capacitatea de concentrare a acestor copii.

Ca sa imbunatatesti capacitate de concentrare a copilului, poti incepe prin a-i crea acestuia conditiile necesare pentru a lucra, limitand distragerile. Deci, opreste televizorul, computerul, dar fa si putina ordine. Jucariile imprastiate pe pardoseala sau pe marginea mesei de lucru sunt extrem de nepotrivite pentru concentrare. Aminteste-ti, de asemenea, ca cerintele stabilite pentru un copil trebuie sa fie posibil de implementat si, prin urmare, adecvate nivelului lui de dezvoltare.

La final, vezi ce a lucrat cel mic, urmareste-i efortul si motiveaza-l sa lucreze, recompensandu-i progresul cu laude si alte recompense nemateriale.

Jocuri care imbunatatesc puterea de concentrare

Care jucarie dispare?

Asaza patru jucarii mici in fata copilului, de exemplu o minge, un ursulet de plus, un cub si o papusa. Cere-i copilului sa se uite atent la ele si apoi sa-si acopere ochii. In acel moment, ascunde o jucarie si cere-i copilului sa ghiceasca ce a disparut.

Recunoasterea obiectelor

Spune-i copilului: scaun, nas, covor sau cuvinte similare si arata-i-le pe fiecare in parte cu mana. Apoi roaga-l sa ti le spuna si el, dar din cand in cand, arata-i altceva decat ceea ce numesti. Cel mic trebuie sa prezinte intotdeauna obiectul despre care vorbesti.

Asculta si reactioneaza

Citeste-i copilului o poveste, iar el trebuie sa reactioneze la anumite semne prestabilite. De exemplu de cate ori aude cuvantul "printesa" trebuie sa bata din palme sau sa sara in sus.

Gaseste diferentele

Este un joc bine-cunoscut: gaseste cele 10 diferente intre doua imagini. Cautarea detaliilor este o modalitate simpla si eficienta de a-ti ajuta copilul sa se concentreze.

"Imprimanta"

Traseaza cu degetul pe spatele copilului figuri geometrice si imagini simple, iar sarcina lui este sa ghiceasca ce ai desenat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dificultati concentrare copii Exercitii concentrare copii Dezvoltare atentie copii

Articole recomandate

Citeste si despre