ADHD-ul la copii, mituri frecvente

/ / Modificat: 2016-04-01
ADHD-ul la copii, mituri frecvente

ADHD-ul este una dintre cele mai frecvente afectiuni clinice printre copii. Ea are un impact negativ asupra calitatii vietii daca nu este controlata eficient. Desi nu se poate vindeca complet, ea poate fi tinuta sub control, iar copiii pot duce o vaiata aproape normala. Totusi, exista o multime de opinii raspandite in mod gresit cu privire la aceasta afectiune. Afla ce este adevar si ce este mit!

ADHD nu este o boala

Copiii cu ADHD nu sunt rezultatul unei proaste cresterii sau educatii din partea parintilor. Ea este tulburare mentala si o conditie medicala neurobiologica. Nu poate fi declansata de un stil parental nepotrivit. Parintii care au copii cu ADHD sunt adevarate modele de urmat, pentru ca trec prin provocari foarte grele in incercarea de a-i asigura copilului o viata cat mai normala si de a-l ajuta sa faca fata bolii.

Poate fi vindecat cu ajutorul dietelor

Nu numai ca dietele nu pot vindeca ADHD, dar cel mai simplu de spus este faptul ca nu exista un tratament care sa vindece complet aceasta boala.

ADHD-ul afecteaza doar baietii

Fetele prezinta acelasi risc ca baietii de a suferi de aceasta afectiune. Sexul persoanelor nu are nicio implicatie in declansarea bolii sau in manifestarea simptomelor. Din cauza acestei raspandiri gresite a ideii ca baietii sunt mai supusi pericolului, s-au diagnosticat de-a lungul timpului mai multi baietei decat fetite.

Copiii cu ADHD nu sunt inteligenti

Aceasta boala nu afecteaza intelectul copilului in niciun fel. Dezvoltarea cognitiva urmeaza acelasi parcurs ca la orice alt copil, doar ca din cauza hiperactivitatii si imposibilitatii de a se concentra, ei pot avea performante scolare scazute., chiar esec scolar.

Copiii care iau medicamente pentru ADHD sunt predispusi la abuz de droguri in adolescenta

Specialistii sustin ca realitatea este tocmai inversa acestei pareri. ADHD-ul netratat creste riscul dependentei de droguri sau alcool in adolescenta. Medicamentele prescrise in cazul acestei boli s-au dovedit a fi sigure si eficiente.

ADHD-ul este cauzat de statul indelungat in fata televizorului sau calculatorului

Este adevarat ca excesul de timp petrecut in fata tv-ului sau calculatorului a fost asociat cu sedentarismul, malnutritia si chiar obezitatea. Insa nu exista nico dovada ca televizorul are vreo influenta asupra declansarii acestei afectiuni.

Zaharul si alimentele de tip junk-food provoaca ADHD la copii

S-a demonstrat ca zaharul si aditivii alimentari au fost asociati cu niveluri crescute de activitate la copii. Insa acest comportament apare la toti copiii si nu indica o cazua reala a bolii. ADHD nu inseamna doar hiperactivitate si nu exista studii care sa ateste ca astfel de alimente au legatura cu boala.

Daca nu este hiperactiv, nu poate avea ADHD

Hiperactivitatea este doar un simptom al ADHD-ului manifestat doar de o parte dintre cei care sunt bolnavi. Ceea ce inseamna ca un copil care sufera de aceasta afcetiune poate avea acest simptom sau nu, dar nu este un criteriu clar de diagnosticare.

ADHD-ul este doar o "faza" a copilariei care va disparea la maturitate

Aproape 70% dintre copiii cu ADHD vor continua sa o manifeste si la varsta adolescentei, si chiar la maturitate. Este adevarat ca simptomele pot scadea in intensitate si se pot reduce considerabil, ei invatand sa traiasca cu ele si sa le controleze. Insa boala continua sa existe, iar simptomele pot aparea oricand.

Doar copii pot avea ADHD

ADHD-ul nu este o boala specifica copilariei. Ea poate fi diagnosticata si la varsta adulta. Este adevarat insa faptul ca adultii sunt diagnosticati abia la aceasta varsta din cauza faptului ca nu au fost depistati la varsta copilariei. La maturitate este mai greu de diagnosticat aceasta afectiune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adhd copii Afectiuni asociate adhd copii

Articole recomandate

Citeste si despre