ADHD la fete. Semne si manifestari specifice

/ / Modificat: 2016-11-22
ADHD la fete. Semne si manifestari specifice

ADHD este acronimul folosit in limba engleza pentru a denumi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Afectiunea priveaza copiii de capacitatea de a se concentra si de a acorda atentie celor din jur. Conform studiilor de specialitate, cei afectati de ADHD sunt nervosi si au mai putina activitate in zonele creierului care controleaza atentia.

adhd_fete

ADHD-ul la fete - mai greu de diagnosticat

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Institutului National de Statistica apreciaza ca in tara noastra ar exista 220.000 de copii care sufera de deficit de atentie (ADD), cu sau fata componenta de hiperactivitate (ADHD). In procente, acesta cifra este egala cu 5% din totalul copiilor din Romania.

Nu se stie nici pana in prezent care este cauza acestei tulburari, insa tot mai multi experti cred ca este de natura genetica. Conform statisticilor, numarul baietilor diagnosticati cu ADHD este de 3 ori mai mare decat cel al fetelor. Acest fapt nu se datoreaza insa existentei unei predispozitii mai mari in randul baietilor, ci dificultatii diagnosticarii corecte a ADHD-ului la fete. In plus, terapia specifica pare sa ii ajute mai mult pe baieti decat pe fete.

Specialistii in ADHD explica de unde vine aceasta problema in diagnosticare. Se pare ca dintre cele 3 simptome specifice acestei afectiuni – si anume hiperactivitatea, impulsivitatea si neatentia, primele doua se manifesta cu precadere la baieti, si mult mai putin la fete. Baietii sunt hiperactivi si impulsivi, manifestend tulburari de comportament, in timp ce fetele nu pot acorda atentie celor din jur, sunt visatoare si aparent uituce si dezordonate.

Altfel spus, ADHD-ul se manifesta diferit la cele doua sexe din punct de vedere simptomatic. O posibila explicatie ar putea fi reprezentata de faptul ca in organismul baietilor se gasesc concentratii mai mari de testosteron, hormonul care accentueaza trasaturile sexuale masculine si componenta de agresivitate.

ADHD-ul, o boala cu multe fete

Ca parinte sau profesor, este important sa stii ca ADHD-ul are trei forma de manifestare:

1. Tipul combinat: este cea mai comuna forma de ADHD si se caracterizeaza prin lipsa de concentrare, hiperactivitate si impulsivitate. Se manisfesta atat la fete cat si la baieti.

2. Tipul hiperactiv/impulsiv: face copilul nervos, extrem de agitat, nelinistit, neastamparat, incapabil de a-si controla impulsurile sau sa stea locului. Un astfel de comportament deranjeaza atat clasa, cat si familia, atunci cand se decide sa mearga intr-o excursie sau sa iasa la un film sau la restaurant, in oras. Copilul cu ADHD hiperactiv/impulsiv plange usor, sare si isi paraseste locul atunci cand ar trebui sa stea linistit. Nu are rabdare, raspunde neintrebat, si se imbulzeste inaintea celorlalti copii atunci cand trebuie sa astepte ceva. Acest tip de ADHD este mai intalnit la baieti.

3. Tipul neatent sau tulburarea de deficit de atentie (ADD): este caracteristica copiilor care au probleme de concentrare. Componenta de hiperactivitate lipseste in acest caz.

Se manifesta cu precadere la fete, lipsindu-le de abilitatea de a acorda atentie detaliilor si facandu-le predispuse spre dezordine. Fetele cu deficit de atentie le lipseste capacitatea de a organiza obiectele din mediul exterior.

Simptome specifice ale ADD/ ADHD la fete

O fata diagnosticata cu ADD/ ADHD este mai degraba neatenta si absenta, decat hiperactiva sau impulsiva. Iata cateva simptome care ar trebui sa iti dea de gandit:

- copila are dificultatile de memorare;

- poate fi distrasa cu usurinta;

- isi pierde frecvent lucrurile;

- este dezorganizata;

- are in general rezultate proaste la invatatura;

- are o abilitate scazuta de concentrare a atentiei;

- este descrisa ca fiind „aeriena” si neatenta;

- ii este sa isi faca temele, din cauza faptului ca trebuie sa urmeze multi pasi, pana sa duca la bun sfarsit o actiune;

- isi uita deseori lucruri la scoala;

- camera ei este mereu dezordonata;

- se concentreaza greu la la jocuri sau alte activitati, exceptand faptul cand joaca un joc video (jocurile video reprezinta pentru un copil cu ADD/ ADHD o sursa continua de distragere a atentiei).

adhd_fetite

Cum se manifesta ADHD-ul la adolescente

Desi nu s-a stabilit exact varsta la care apar primele simptome, datele indica ca aceasta tulburare este diagnosticata cel mai adesea dupa varsta de sase ani.

Atunci cand ajung la pubertate, fetele experimenteaza, asemenea tuturor adolescentelor, schimbarile specifice varstei. Fluctuatiile nivelurilor de hormoni sexuali feminini (estrogen si progesteron) determina o scadere a randamentului scolar. Astfel, fetele care altadata excelau la invatatura nu se mai pot concentra, ajungand sa obtina note din ce in ce mai mici.

Modificarile fizice si psihice pot coplesi adolescenta. In cadrul unui ciclu mestrual, nivelul de estrogen creste in primele doua saptamani, pana in momentul producerii ovulatie, dupa care incepe scada. Creste, in schimb nivelul de progesteron, hormonul responsabil cu fixarea unei eventuale sarcini. Atunci cand estrogenul inregistreaza valori reduse, adolescenta se confrunta cu dificultati de memorie, probleme si chiar depresia. Cercetarile recente au aratat ca toate aceste manifestari se accentueaza in perioad, de dupa ovulatie si pana la aparitia menstruatiei.

Exista riscul ca medicamentele utilizate pentru tratarea acestei afectiuni sa nu isi mai faca efectul atat de bine, in ultimele doua saptamani ale ciclului menstrual. Daca fetita ta sufera de ADD/ADHD, o poti ajuta sa tina evidenta ciclurilor lunare si sa constientizeze periodele in care manifestarile afectiunii devin mai severe.

Sindromului premenstrual are manifari neplacute si la adolescentele care nu sufera de deficit de atentie. Cu atat mai mult, o fata diagnosticata cu ADD/ ADHD trebuie ajutata sa inteleaga ce se intampla cu corpul ei. Colaborarea cu medicul specialist sau terapeutul specializat in ADD/ADHD este foarte importanta in acest caz. Cere informatii complete si detailiate despre optiunile de tratament, apoi incearca sa comunici cu adolescenta. Este foarte important ca ea sa inteleaga corect situatia si sa colaboreze.

ADHD-ul poate influenta in mod negativ si abilitatile sportive. Totodata, comunicarea intre adolescentii care sufera de aceeasi tulburare este afectata. Drept consecinta, adolescenta poate inregistra rezultate slabe, culminand cu respingerea din echipa sportiva si alte activitati extracurriculare. Alte consecinte includ marginalizarea sau neacceptarea in grupul de colegi.

Cum se trateaza ADD/ ADHD-ul la fete

Din cauza faptului ca este mai greu de diagnosticat, deficitul de atentie la fete este descoperit abia in adolescenta. Nu exista in prezent niciun test de natura medicala sau neurologica, care ar putea usura stabilirea diagnosticului. Acesta se stabileste dupa o anamneza completa a pacientului și observarea comportamentului si a reactiilor copilului.

Primul pas in tratarea deficitului de atentie la fete il reprezinta recunoasterea bolii si a manifestarilor ei. Iata care sunt semnele timpurii ale bolii:

- lipsa indemanarii;

- pierderea echilibrului;

- deprinderea dificila a activitatilor motorii specifice varstei.

Aceste modificari par sa aiba la baza un deficit de comunicare intre cele doua emisfere cerebrale. Odata pus diagnosticul, tratamentul este individualizat, pentru fiecare pacienta in parte. Netratat, ADHD-ul predispune la consum de stupefiante, abuz de tutun sau alcool, precum si un risc mai mare de divort sau somaj.

Exista mai multe optiuni de terapie, existente in prezent:

- Terapie comportamentala – pune accent pe invatarea aptitudinilor sociale, pentru a ajuta copilul sa interactioneze mai bine cu cei din jur. Pentru a stimula invatarea, terapeutul apeleaza la un sistem de laude si recompense, stabilind totodata limite si reguli clare.

- Tratamentul medicamentos – isi propune sa controleze simptomelor afectiunii si sa mentina egilibrul chimic din creier.

- Terapia combinata – este o imbinarea intre medicatie si terapia comportamentala.

Practicarea unui sport, educarea si instruirea familiei precum si apelarea la psihoterapie, in caz de depresie sau anxietate au si ele efecte benefice.

Tu ce stii despre ADHD-ul la fetite? Ce sfaturi poti sa le dai parintilor care au copii diagnosticati cu deficit de atentie?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adhd ADHD la fete ADD/ADHD

Articole recomandate

Citeste si despre