Parentingul minimalist – mai putin stres si o familie mai fericita

/ / Modificat: 2019-12-05
Parentingul minimalist – mai putin stres si o familie mai fericita

Tot mai multi parinti se simt coplesiti de rolul lor – alegerile, presiunea sociala si asteptarile pe care cei din jur le au din partea lor pot fi paralizante. In mod surprinzator, abundenta duce la stres.

Atunci cand avem foarte multe variante din care sa alegem exista sanse mari sa nu fim niciodata siguri ca am luat cea mai buna decizie. Exista un mod prin care putem sa simplificam lucrurile si sa nu ne mai simtim atat de presati? O posibila solutie o gasim in cartea „Parenting minimalist” (2013), de Christine Koh, psiholog specializat in stiinte behavioriste si cognitive, si Asha Dornfest, blogger specializat in parenting.

Pornind de la problema identificata mai sus, acestea ofera cateva sfaturi destul de logice, insa pe care s-ar putea sa fie nevoie sa le vedem scrise pentru a le putea urma cu usurinta. 

Cunoaste-te pe tine insuti si familia ta

Primul pas este sa nu ne mai comparam cu alti parinti si sa nu ne mai concentram pe „mai mult”, ci pe propriul nostru stil de a creste copii. Poate ca alti copii au mai multe jucarii, note mai bune, fac mai multe activitati – dar chiar nu conteaza. Pentru ca stilul tau de parenting este unic si fiecare parinte trebuie sa se concentreze pe ceea ce este al sau. Cum? Prin autocunoastere si printr-o buna cunoastere a propriei familii.

Daca tie iti place sa calatoresti in jurul lumii, dar celor dragi tie nu, este o greseala fatala sa te concentrezi foarte mult pe calatorii. Nu trebuie sa renunti la aceasta placere, ci doar sa nu-ti bazezi toata fericirea familiala pe asta.

Aloca timp si spatiu pentru ceea ce conteaza cu adevarat

Apoi, odata ce ai constientizat importanta cunoasterii, renunta la perfectionism. imbunatatirile de durata se fac pas cu pas. tine minte ca nu esti singura persoana din lume cu problemele pe care le ai, asa ca impartaseste cu alti parinti ceea ce simti cand ti-e mai greu. O capcana in care cad foarte multi parinti devotati este sa considere grija de sine ca fiind un gest egoist. Gresit! Pentru o viata sanatoasa, ingrijirea propriei persoane este esentiala. Dupa cum spuneam mai sus, insa, acest lucru se poate face doar treptat, nu trebuie sa plecam cu saptamanile de acasa. Ci doar sa prioritizam cu mai multa atentie.

In loc de „cum le fac pe toate?”, Intreaba-te „ce e important?”

Mai mult nu inseamna neaparat mai sigur sau mai bun. Viitorul copilului tau chiar nu depinde de calitatea primei sale viori! De fapt, cu adevarat important este sa fim prezenti, sa ne simplificam existenta si sa fim multumiti – in primul rand, cu noi insine. Iar pentru a avea disponibilitatea mentala pentru asa ceva avem nevoie de timp. Autorii cartii „Parenting minimalist” sustin ca solutia este sa acordam atentie obiceiurilor familiei si sa fim flexibili.

Daca suntem primii care ne trezim, in loc sa insistam ca toti ceilalti sa se trezeasca impreuna cu noi, mai bine profitam de acele ore pentru a munci sau a ne ocupa de hobbyurile noastre. Daca fiul nostru studiaza cel mai bine noaptea, poate ca solutia este sa-l lasam. Nu trebuie sa excludem din start ceea ce avem impresia ca nu ni se potriveste.

Alege inteligent lucrurile cu care te inconjori

Este imposibil sa vorbesti despre orice fel de minimalism fara sa abordezi si problema excesului de lucruri pe care avem tendinta sa le acumulam. A fi un parinte minimalist nu inseamna sa renunti la placerile shoppingului, ci doar sa o faci mai atent.

De exemplu, poti inainte sa mergi la magazin sa verifici cataloagele online ale retailerilor pe un site specializat precum Catalomat.ro, astfel incat sa stii de acasa unde merita sa mergi. Economisesti si timp, si bani. Secretul este ca inca de acasa sa te intrebi la fiecare obiect care iti face cu ochiul:„Chiar am nevoie de asta?” Iar in privinta lucrurilor din casa, retine ca de foarte multe ori ne agatam de valoarea lor sentimentala, mai ales daca suntem printre norocosii care au case mari in care nici nu se vede inca o cutie plina de „amintiri”. Dar oare chiar iti place ca pretutindeni sa fie obiecte?

Cum ar fi daca ai lasa si niste spatii goale in jur? In concluzie, sfaturile pentru un stil minimalist de parenting poate ca nu sunt revolutionare, insa pentru cei care reusesc sa le puna in aplicare cu siguranta sunt eficiente. Mai putin stres inseamna mai mult timp si disponibilitate pentru cei dragi. Iar cei din jur cu siguranta vor aprecia o mama sau un tata mai relaxat, mai disponibil si mai flexibil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre