Copilul tau este nemultumit de felul in care arata? Iata 6 moduri in care il poti ajuta

/ / Modificat: 2018-12-25
Copilul tau este nemultumit de felul in care arata? Iata 6 moduri in care il poti ajuta

"Sunt asa de grasa". "Sunt urata". Este nelinistitor sa auzi astfel de cuvinte rostite de un copil de 10 ani sau de un adolescent. Dar poate fi chiar ingrijorator atunci cand sunt rostite de copii de gradinita.

Copiii pot incepe sa isi faca griji in legatura cu greutatea lor corporala si aspectul fizic inca de la varsta de 3-5 ani, arata diverse cercetari.

Cercetari recente in legatura cu problemele de imagine corporala

Un raport lansat in august 2016 de catre „Professional Association for Childcare and Early Years” (PACEY), o organizatie caritabila care ofera asistenta celor care lucreaza in domeniul ingrijirii copiilor idn Anglia si Tara Galilor, a constatat ca nu este ceva neobisnuit ca de la varste foarte mici, copiii sa isi exprime nemultumirea fata de modul in care arata. Iata cateva dintre descoperirile lor:

Un procent de 24% dintre profesionistii din domeniul ingrijirii copiilor au raportat ca au vazut copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani care si-au exprimat nemultumirea fata de propria lor infatisare sau propriile corpuri.

Un surprinzator procent de 47% dintre profesionistii in domeniul ingrijirii copiilor au vazut anxietate in ceea ce priveste imaginea corporala la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani – un procent aproape dublu fata de numarul de copii anxiosi, cu privire la corpul lor, doar cu cativa ani mai tineri.

Un numar de 71 de lucratori din domeniul ingrijirii copilului au considerat ca copiii au devenit ingrijorati de felul in care arata de la o varsta mai mica.

Expresii precum "El este gras" sau "Ea este grasa" sunt frecvente printre copii; 37% dintre lucratorii din domeniul ingrijirii copiilor au auzit copii spunand astfel de lucruri si pana la 31% au auzit un copil spunandu-si sie ca este gras sau grasa.

10% din lucratorii din domeniul ingrijirii copilului au raportat ca au auzit un copil spunand ca se simte urat. Iar 16% au spus ca au auzit copii spunand ca isi doreau sa fie la fel de frumosi ca altcineva.

Copiii isi aleg modele de mici

Aproape unul din cinci (19%) dintre profesionistii in ingrijirea copiilor au spus ca au vazut copii refuzand mancarea de teama ca aceasta ii face grasi.

Un alt raport, publicat in ianuarie 2015 de catre „Common Sense Media”, o organizatie nonprofit care lucreaza pentru educarea si responsabilizarea parintilor, profesorilor si factorilor de decizie politica, cu privire la modalitatile de a ajuta copiii sa se dezvolte pe masura ce folosesc media si tehnologia, a constatat ca imaginea corporala incepe sa se dezvolte la o varsta foarte tanara. De asemenea a constat ca acele imagini, centrate pe cum arata cineva, sunt stereotipice, nerealiste si partinitoare in functie de gen.

Raportul a examinat studiile anterioare despre ce simt copiii si adolescentii in legatura cu corpurile lor si s-a constatat ca problemele vis-a-vis de imaginea corporala incep cu mult inainte de pubertate. Inca de la varsta de 5 ani, copiii incep sa-si exprime dispretul fata de trupurile lor si spun ca vor sa fie mai slabi.

Alte rezultate surprinzatoare din raportul „Common Sense Media”:

Mai mult de jumatate dintre fete si o treime dintre baietii cu varste intre 6 si 8 ani au spus ca idealul lor (in cee ce priveste greutatea) este sa fie mai slabi decat sunt acum.

Pana la varsta de 7 ani, 1 din 4 copii a incercat sa tina un fel de regim.

Un procent de 41% dintre fete spun ca folosesc aplicatiile de la retelele de socializare pentru a "arata mai bine".

Un procent covarsitor de 87% dintre personalitatile feminine care apar la televizor cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani sunt sub greutatea medie.

Sfaturi pentru parinti

Copiii invata despre imaginea corporala - si dezvolta neliniste despre aspectul lor - dintr-o varietate de surse, inclusiv parinti, prieteni, colegi si mass-media. Parintii pot juca un rol crucial in incurajarea unui sentiment de imagine corporala buna la copii. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:

1. Alege-ti cu atentie cuvintele. Nu spune lucruri de genul: "Arat atat de grasa in rochia asta", sau "Nu pot manca asta pentru ca ingrasa". Copilul tau asculta si invata de la tine. Studiul „Common Sense Media” a constatat ca este mult mai probabil ca micutii cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani, care cred ca mamele lor sunt nemultumite de corpurile lor, sa fie nemultumiti de propriile lor corpuri. Arata ca ai incredere in corpul tau, la fel cum ai si in tine.

2. Incearca sa nu te concentrezi asupra aspectului. Nu vorbi despre aspectul fizic al oamenilor si despre corpurile lor. Concentreaza-te asupra lucrurilor importante la o persoana, cum ar fi bunatatea sau ca are bune maniere sau ca munceste din greu.

3. Accentueaza rolul exercitiilor fizice si a unei alimentatii sanatoase asupra greutatii. Petreceti timp in familie facand lucruri active cum ar fi joaca in aer liber, plimbari cu bicicleta sau mergeti in parc. Cand mergeti la cumparaturi, permite-le copiilor sa aleaga fructe si legume sanatoase. Cititi impreuna etichetele nutritionale pentru a-i invata pe cei mici despre obiceiurile alimentare sanatoase.

4. Verifica jucariile. Arunca o privire la eroii de jucarie din camera fiului tau. Au muschii nerealist de bombati? Dar papusile din camera fiicei tale, au proportii care nu sunt posibile la oameni? Incearca sa aduci un echilibru cu jucarii care sunt reprezentari mai realiste ale corpului uman. Sau si mai bine pune accentul pe jocuri creative, puzzle-uri si carti minunate pentru copii.

5. Discuta cu copilul tau despre stereotipurile care apar in reclamele TV legate de gen si corp. Cand vedeti reclame, emisiuni TV sau filme in care apar femei imbracate sumar sau reclame care fac ca alimentele nesanatoase sa para tentante, analizeaza continutul cu copilul tau si discutati despre ce este in neregula cu aceste imagini.

6. Limiteaza timpul in fata ecranelor. Studiile au aratat ca reducerea timpului petrecut in fata ecranelor poate reduce riscul de obezitate la copii si poate imbunatati chiar notele de la scoala. Invata-ti copiii sa vada reclamele la junk food cu alti ochi. Fa-i sa inteleaga ce incearca sa vanda acele reclame si discuta cu ei de ce aceste alimente sunt rele pentru sanatatea lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Dezamagirea copiilor Dezvolatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre