Trucurile unei mame pentru a-si invata copilul sa aiba rabdare

/ / Modificat: 2019-08-30
Trucurile unei mame pentru a-si invata copilul sa aiba rabdare

Doze mari de rabdare sunt necesare in familie pentru a face fata educatiei si cresterii copiilor. Majoritatea situatiilor dificile cu care te confrunti la sfarsitul zilei si in care sunt implicati cei mici ar trebui sa fie rezolvate cu rabdare si afectiune. Dar nu doar noi, parintii, trebuie sa contribuim, ci si copiii trebuie sa invete sa stie sa astepte, sa dea timp. 

Cat de important este sa inveti copiii sa astepte

Copilul tau apartine generatiei "imediat" si "competitivitate". "Vreau asa ceva si vreau acum. Si vreau sa fiu primul care il are." De cate ori nu ai asistat la scena in care un copil impinge pentru ca vrea sa fie primul pe topogan? De cate ori nu s-a dezlantuit o furtuna pentru ca ti-a luat prea mult timp sa cauti sticla cu apa in geanta? Si cel mai rau in acele situatii teste ca micutul se confrunta cu frustrare, anxietate si stres. Si daca nu gasesti o solutie pentru aceste probleme, ele se vor repeta la nesfarsit.

Cu siguranta cunosti expresiile  "cel din urma va fi cel dintai" si "linistit, ca vine totul." Stiind cum sa astepti este mai mult decat o virtute, este o arta. Este normal ca toti copiii sa treaca printr-o etapa egocentrica la o varsta frageda, asa cum o numesc specialistii. Dar daca incepi sa lucrezi cat mai repede la rabdarea si empatiea lui, va accepta mai usor schimbarile.

Azucena Zarzuela, scriitoare si mama, vorbeste despre trucurile pe care le-a folosit pentru a o determina pe fiica ei sa invete sa astepte, fara sa planga sau sa fie frustrata. Dimpotriva, sa fie multumit de pozitia pe care a atin-o, stiind sa-si astepte randul.

Fii si da-i un exemplu

Cel mai important este sa inveti prin exemplu. Nici o plangere nu ar trebui sa iasa din gura ta in fata copilului, in timp ce va asteptati randul. Poti profita de acest moment pentru a explica ca daca ne organizam si ne respectam randul, lucrurile vor functiona mai bine, mai repede si mai eficient. Si adultii scot flacari pe nas atunci cand sunt blocati in trafic sau intr-o coada care nu avanseaza, dar este necesar sa te controlezi. 

Puterea povetilor

Povestile sunt intotdeauna un instrument bun pentru a invata orice. Trebuie sa cauti povesti in care numerele sa fie protagonistele, astfel incat copilul sa descopere aventurile celor 2, temerile celor 3, succesul celor patru, prietenii celor cinci, ziua de nastere a sase, mancarea preferata a celor sapte ... Mesajul trebuie sa fie ca toate numerele sunt superbe, iar daca trebuie sa fim 5, ne va placea la fel de mult si cu 9. Nu trebuie sa-ti educi copilul sa fie campion sau primul in toate, ci sa fie un om fericit. Si nicio pozitie nu este in contradictie cu fericirea.

Sportul de echipa

Aici, cel mic invata sa fie o alta piesa a grupului pentru a obtine succesul. Triumful apartine tuturor si multumirile sunt pentru tori. Nimeni nu este mai important decat altul. Se castiga impreuna, se pierde impreuna.

Fa-l sa astepte

A pretinde atentia noastra este, de obicei, sportul preferat al celui mic. Este normal, uneori inconfortabil, dar normal. Pentru ca micutul trece printr-o etapa in care trebuie sa fie in centrul lumii. Important este sa nu-ti lasi urmasul sa devina tiranul vietii tale. Prin urmare, este indicat sa asteptati cateva minute pentru a-i oferi ceea ce a cerut atat de repede. Aceste minute pot fi samanta care ii creste rabdare pentru a face fata asteptarii. Si nu ar trebui nici sa iti abandonezi imediat activitatea, mai ales daca intreruperile lui nu sunt justificate. Apeland la rabdare si cu dragostea ca aliat, trebuie sa ii explici ca de indata ce iti vei termina treaba, te vei ocupa de el.

Mult dialog

Este important sa ii explici cu calm copilului ca nu poate obtine intotdeauna ceea ce isi doreste, iar atunci cand va putea, nu va fi imediat. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri Copil

Articole recomandate

Citeste si despre