Psihiatru: Ce se intampla cu copiii lasati sa faca ce vor. "Parintii cresc niste monstri?"

/ / Modificat: 2019-05-27
Psihiatru: Ce se intampla cu copiii lasati sa faca ce vor.

Renumitul psihiatru suedez, David Eberhard, tatal a sase copii, vorbeste in cartea sa "Copiii la putere” despre educatia liberala ca o metoda care renunta la constrangeri si pedepse si sustine ca vinovati sunt parintii care nu se comporta ca adulti responsabili.

Acestia considera ca trebuie sa fie cei mai buni prieteni ai copilului si astfel coboara la nivelul lor si nu indraznesc sa-i contrazica sau sa le stabileasca anumite limite.

Specialistul considera ca aceasta libertate este una exagerata, ceea ce duce la formarea unor generatii de adulti fara empatie sociala, cu sanse mari de a esua in viata, cu tendinte sinucigase, victime ale viciilor.

"Traim in epoca copiilor desfranati si needucati, iar parintii prefera sa nu intervina in proces. Atunci cand cineva incearca sa le indeplineasca functia de parinte sau le critica copiii pentru o conduita inadecvata sau necorespunzatoare mediului sau ocaziei, acestia devin extrem de frustrati. Daca un copil nu era cuminte, oricine putea sa se apropie de el si sa ii spuna "Nu e frumos cum te porti, termina". O astfel de coerenta nu mai exista astazi," a declarat David Eberhard pentru The Telegraph.

Sa spui "NU", nu este acelasi lucru cu a bate un copil

Acesta sustine ca "Spunand <<NU>> unui copil nu este acelasi lucru cu a-l BATE" si crede ca parintii ar trebui sa se comporte ca parinti, nu ca cei mai buni prieteni.

"Ei ar trebui sa-si pregateasca micutii pentru viata adulta, invatandu-i cum sa se comporte, nu sa ii trateze ca pe printi sau printese. Asa-zisii experti cred ca parintii ar trebui sa negocieze mai degraba, decat sa pedepseasca. Ei au inteles gresit conceptul de parenting. Copiii nu sunt la fel de fragili cum cred ei", precizeaza David Eberhard.

Potrivit acestuia, asteptarile celor mici sunt prea mari si viata e prea dura pentru ei. "O vedem in tulburarile de anxietate si de automutilare, care au crescut in mod dramatic.”

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Parenting democratic

Articole recomandate

Citeste si despre