Copilul meu este "RAU"? Ce faci cand pedepsele si consecintele nu mai functioneaza

/ / Modificat: 2019-07-09
Copilul meu este

S-ar putea sa te gandesti ca ai incercat deja totul pentru a schimba comportamentul rau al copilului tau si nu pare sa mai existe altceva ce ai putea face pentru a imbunatati situatia.

Poate chiar ai crezut intr-un anumit moment ca "vina" este la cel mic pentru ca are o personalitate puternica sau este pur si simplu "rau" sau "neascultator".

Dar copilul nu este "rau" sau "neascultator!" Aceste etichete ar trebui sa fie eliminate din mintea ta cat mai curand posibil, deoarece acestea reprezinta doar o problema pentru cresterea micutului.

Psihologul Maria Jose Roldan spune ca in spatele comportamentului rau al copilului exista intotdeauna o nevoie, o problema emotionala care nu a iesit la iveala si care poate avea originea in multe domenii diferite. De exemplu, cel mic poate fi gelos pe fratele sau si ar trebui sa-si imbunatateasca starea emotionala.

Crezi ca ai facut totul si ca nici pedepsele, nici consecintele nu au fost de niciun folos? Atunci trebuie sa te gandesti sa schimbi ceva in cresterea copilului tau. Acel "ceva" ce nu functioneaza bine. Copiii nu sunt rai, nu fac lucruri ca sa te enerveze, nu invata ca pentru a obtine ce vor trebuie sa se comporte urat.

Ce trebuie sa faci pentru a indrepta comportamentul rau al copilului

Uita-te la propriul tau comportament

Daca doresti sa indrepti comportamentul micutului tau, trebuie mai intai sa te gandesti daca nu ar trebui sa-ti imbunatatesti un aspect al vietii tale. Poate ca resimiti un stres emotional sau nu te simti confortabil la locul de munca sau cu partenerul tau. Acest lucru iti poate influenta starea de spirit si modul in care te comporti cu copilul. Daca nervii iti scapa de sub control si incepi si tipi la el, daca ii vorbesti urat, daca micutul simte ca ai o instabilitate emotionala, comportamentul lui va fi la fel.

Preia controlul

Cand iti controlezi emotiile, atunci poti prelua controlul asupra situatiilor. Trebuie sa fie clar ca pentru a face fata conflictelor cu copilul tau trebuie sa dai dovada de mult calm. Tu ar trebui sa fii cel care isi ghideaza micutul spre un comportament bun.

Cum trebuie sa faci asta:

  • Explica-i intr-un mod placut ceea ce astepti de la el;
  • Ignora comportamentul rau pentru a nu-l intarata si mai tare;
  • Spune-i ce consecinte va suporta daca nu se comporta bine;
  • Ghideaza-l pentru a descoperi acel comportament bun;
  • Lauda-l si felicita-l cand incearca sa faca lucrurile bine pentru a intari comportamentul pozitiv;
  • Nu eticheta copilul spunand lucruri precum "esti rau", dar trebuie sa te concentrezi asupra comportamentului si a ceea ce ar trebui imbunatatit;
  • Nu-ti pierde controlul: evita tipatul si manierele rele. Iar daca nu reusesti, cere-ti mereu iertare si asuma-ti responsabilitatea pentru aceste acte.

Sa cresti un copil nu este usor, dar va fi mai bine daca te simti bine din punct de vedere emotional. De aceea, odata ce stii cum sa actionezi in fata abaterilor micutului tau, vei vedea ca problema nu a fost niciodata la el, ci in modul in care abordezi conflictele zilnice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre