Copilul ii loveste pe ceilalti? Iata cum poti pune capat acestui obicei

/ / Modificat: 2018-12-06
Copilul ii loveste pe ceilalti? Iata cum poti pune capat acestui obicei

Copilul tau are obiceiul de a-i lovi pe ceilalti si esti pusa mereu in incurcatura in legatura cu acest obicei? De cele mai multe ori, copilul care da in ceilalti este cel caruia ii este frica. El nu stie sa spuna in cuvinte, sa verbalizeze aceasta frica si nu stie sa o recunoasca. Ca sa scape de ea, ii loveste pe cei din jur, fie alti copii, fie adulti.

Sigur, ca acest comportament al micutului te pune in mare incurcatura pe tine ca parinte. Si, de cele mai multe ori, il fortezi sa se opreasca si il certi. Pe moment poate ca nu mai loveste. Dar in viitor cu siguranta o va face din nou, pentru ca nu stie ce altceva sa faca.

Vezi lucrurile din perspectiva copilului. Este un mic omulet care este foarte usor coplesit de lumea incojuratoare. Adesea este suprastimulat si se simte rupt de tine, singur si speriat. Si nu stie cum sa faca fata acestor trairi, de aceea are tot felul de iesiri violente.

Laura Markham, autoare cartii “Parinti linistiti, copii fericiti”, propune cateva tehnici pentru a-ti invata copilul sa nu mai dea in altii.

Incearca sa previi momentul in care loveste

Micutul da in ceilalti in contexte sociale, cand este inconjurat de altii. Inceasca sa ii fii alaturi, sa il sustii si sa ii arati afectiune indiferent de ce i se intampla. In felul acesta ii dai incredere in el si il faci sa se simta in siguranta. De asemenea, observa orice tensiune sau nemultumire a micutului la adresa celorlati copii.

Poti interveni, te poti aseza intre copil si ceilalti cand simti ca este pe punctul de a lovi. Simpla ta prezenta s-ar putea sa il linisteasca. Iar daca, din contra, va incepe sa planga, ia-l de langa ceilalti copii si da-i voie sa se descarce astfel de tendiunea emotionala acumulata. Nu ii tine predici. Doar stai langa el si ofera-i sustinere.

Ofera-i copilului un model de gestionare a emotiilor

Daca micutul tau tocmai a lovit un tovaras de joaca inainte ca tu sa apunci sa previi incidentul, incearca sa ramai calma. Scoate copilul din cadrul sau grupul in care a lovit. Nu uita, a lovit pentru ca este speriat. Si este o ocazie buna sa faci din acest incident o lectie.

In primul rand, prin felul in care iti controlezi reactia ii oferi copilului tau un model de gestionare a unei emotii puternice: expira si inspira adanc de 10 ori, incearca sa te eliberezi de tensiune, vorbeste mai incet. Dupa ce te-ai calmat tu, calmeaza-l si pe micutul tau, daca este cazul. Apoi linistesti si copilul care a fost lovit (daca nici un alt adult nu a facut-o inca).

Cand toata lumea s-a linistit, mergi impreuna cu micutul tau si cereti scuze de la copilul care a fost lovit. Ii poti spune ceva de genul “Ne pare rau ca te-a lovit! A fost foarte suparat si a uitat sa vorbeasca. Speram ca te simti mai bine”.

Este de preferat sa nu invinovatesti sau sa certi pe cineva. Copilul tau are nevoie sa fii langa el, nu sa il respingi sau sa il certi. De asemenea, evita etichetarile de genul “Esti un baietel rau!”.

Cand atat tu cat si micutul sunteti calmi, poti vorbi cu el despre ceea ce s-a intamplat. Pune-l sa iti povesteasca, incearca sa pui tu in cuvinte emotiile traite de copil. Ajuta-l sa isi dea seama in ce moment situatia i-a scapat de sub control. Discuta cu micutul despre cum ar fi putut gestiona diferit situatia, ofera-i si tu alternative.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre