Sfaturile psihologilor: Ce faci cand ai un copil agresiv?

/ / Modificat: 2019-07-11
Sfaturile psihologilor: Ce faci cand ai un copil agresiv?

Agresivitatea la copii este un model de viata invatat. Copiii invata comportamentele agresive in momentul in care cele doua modele – mama si tatal – manifesta un comportament agresiv unul fata de celalalt sau fata de copil, sau fata de alte persoane.

Lipsa de comunicare poate duce la agresivitate la copii

Lipsa de comunicare cu copilul, nesupravegherea acestuia (copilul este lasat singur in fata televizorului sau a calculatorului) nu fac decat sa dezvolte copilului comportamentele reactive.

Agresivitatea se interpreteaza ca reactivitate: copilul are unele comportamente reactive la alte situatii din viata de zi cu zi.

De foarte multe ori urmarirea unor desene animate, in care personajele sunt agresive unele cu celelalte sau interactiunea cu unele jocuri pe internet nu sunt cele mai bune activitati pentru un copil. Parintele are responsabilitatea de a-i explica copilului de ce personajele sunt agresive unele cu celalate.

Este important ca un copil sa se simta in siguranta si iubit in familia sa.

La fel de important este ca familia sa ii acorde atentie si investigheze cauzele agresivitatii lui. Un copil se manifesta agresiv fie pentu ca asa a vazut in familie, fie vrea sa transmita un mesaj.

Transmiterea mesajului se face la un nivel inconstient emotional.

In momentul in care un copil imita comportamentul agresiv al unui personaj din desene animate, responsabilitatea parintelui este sa il intrebe de ce face lucrul respectiv si sa ii explice ca nu este un comportament bun.

Copilul mai poate avea comportamente reactive in urma unor traume, a unor abuzuri.

In cazul acesta, agresivitatea se poate rasfrange asupra propriei pesoane sau a celorlalti. Este modalitatea lui de a transmite un mesaj. Este responsabilitatea parintelui de a investiga cum a debutat acel comportamnet agresiv, daca sunt anumite situatii specifice cand se manifesta, daca agresivitatea se manifesta asupra lui sau celorlalti.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil agresiv

Articole recomandate

Citeste si despre