Recompensarea copiilor pentru note bune. Da sau nu?

/ / Modificat: 2019-05-20
Recompensarea copiilor pentru note bune. Da sau nu?

Multi parinti tind sa-si recompenseze copiii cu bani sau mici cadouri pentru notele bune obtinute la scoala. Acest tip de comportament poate avea un efect negativ asupra copilului. Asadar, cat de corect este sa ii incurajezi pe copii cu recompense pentru a te asigura ca primesc note bune?

E foarte important sa-i lauzi si sa-i feliciti pe copii atunci cand primesc note bune la scoala. Totusi, nu "cumpara" niciodata aceste rezultate.

Singura responsabilitate pe care o are copilul ca elev este sa invete. Prin urmare, recunoaste-i meritele si o sustine-l in esecuri, dar evita sa ii stabilesti un anumit obiectiv pe care daca il atinge va primi un lucru pe care si-l doreste. Recompensarea permanenta a copiilor cu bani pentru notele bune obtinute nu este o idee buna.

E bine sa il rasplatesti sarbatorind, spre exemplu, in familie. Pregateste-i prajitura preferata si lauda-l in prezenta bunicilor, a fratilor. Sau mergeti impreuna la cinema pentru a vedea un film.

Tine cont ca bunurile materiale nu sunt singurele mijloace sau cele mai bune modalitati de a recompensa bunavointa copilului de a studia.

Avantajele recompensarii copiilor pentru notele bune primite

Sublinierea aspectelor pozitive. O inghetata sau o ora in plus la playstation vor avea un efect pozitiv asupra copilului. Sunt recompense marunte, dar care ii intaresc increderea in sine si il stimuleaza.

Disciplina. Recompensarea si inclusiv pedeapsa pot fi o alternativa buna pentru mentinerea disciplinei si conduitei corecte. Daca vrei sa-i modelezi copilului comportamentul, poate functiona perfect. Dar doar in echilibru. De vreme ce exista mici recompense, trebuie sa existe si mici pedepse in momentul in care sarcinile sale nu sunt indeplinite.

Dezavantajele recompensarii copiilor pentru note bune primite

Anuleaza principiile acestora. Disciplina pe care o poti obtine de la copilul tau se bazeaza exclusiv pe recompense sau interdictii. In acest fel, copiii nu inteleg adevarata valoare a disciplinei, dar adopta aceasta atitudine doar ca raspuns la constrangerile pe care le impui, pentru a castiga o recompensa sau pentru a evita sa fie pedepsiti, nu pentru ca sunt convinsi de ceea ce fac.

Rezultatele sunt obtinute din interes. “Daca iei premiu, primesti cel mai nou set Lego”. Sau “Daca ai media 10 pe linie, mergem la Disneyland”. In acest moment va studia doar pentru a obtine acele note bune in urma carora va fi rasplatit cu cadoul mult visat. Va deveni chiar dispus sa copieze la o lucrare sau la un proiect doar pentru a nu-si strica media.

Nu se mai concentreaza asupra obiectivelor reale. Copilul va actiona doar in vederea obtinerii recompensei, pierzand din vedere scopul adevarat al invatatului. Se va concentra mai mult pe rezultatul unui examen decat pe ceea ce face si invata.

Copilul trebuie sa inteleaga ca studiul este responsabilitatea sa si ca obtinerea unor rezultate bune este foarte importanta pentru viitorul sau. Nu-i permite sa se obisnuiasca sa primeasca intotdeauna o recompensa pentru rezultatele sale. Rasplata nu poate fi folosita ca un scop in sine. Daca ii promiti un dar de fiecare data cand a obtinut un rezultat exceptional, atitudinea aceasta poate fi daunatoare daca nu reuseste, intrucat ii va creste sentimentul de esec.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recompensa copii

Articole recomandate

Citeste si despre