Greselile care ii fac cel mai mare rau copilului tau

/ / Modificat: 2019-04-22
Greselile care ii fac cel mai mare rau copilului tau

Misiunea de a educa un copil este cea cea mai grea, iar ca parinte ai o responsabilitate uriasa. Tot ce faci, felul in care te manifesti sau ii vorbesti, va avea un impact asupra formarii si dezvoltarii celui mic.

Daca nu vrei sa-i faci rau copilului tau, trebuie sa eviti aceste greseli.

1. Nu folosi cuvintele ca pe o arma

Oricat de tare te supara cel mic nu-i adresa niciodata cuvinte jignitoare, pentru ca ii faci cel mai mare rau. Acestea dor la fel de tare ca o palma data pe obraz. Studiile au aratat ca stresul verbal la care este supus un copil influenteaza dezvoltarea normala a creierului. Iar agresiunea verbala provoaca rani adanci micutului, pe care parintele nu le mai poate vindeca.

2. Nu ii mai spune "intotdeauna, tu…"

Uneori copilul testeaza limitele parintilor, dar niciodata nu ar trebui sa il certi folosind cuvintele “Intoteauna, tu…”, pentru ca aceasta expresie nu reprezinta reactia parintilor la un anumit eveniment, ci este un monolog despre ceea ce copilul nu este, dar ar trebui sa fie dupa parerea parintelui sau. Acest comportament toxic al parintelui ajunge sa distruga stima de sine a celui mic.

3. Nu compara copiii intre ei

Cine are doi copii sau mai multi are tendinta de a spune ca unul este mai cuminte decat celalalt sau mai ordonat sau mai destept. Studii recente au aratat, insa, ca parintii care alimenteaza aceasta competitie si cresc tensiunea intre frati sunt fie neinformati, ori sunt cu adevarat rau intentionati.

Daca ii spui unui copil "tu de ce nu poti sa fii ca fratele tau?" nu reusesti sa il motivezi, ci il vei face pe cel mic sa se simta inferior fratelui sau.

4. Nu ii neglija emotiile

Parintii care nu stiu sa iubeasca sunt cei care au tendinta de a le reprosa copiilor lor ca sunt prea sensibili. Copilul nu are capacitatea sa inteleaga ce inseamna acest lucru, el doar isi va imagina de fiecare data ca a facut ceva rau. Intotdeauna, cel mic va crede ca sensibilitatea sa este o problema, iar intr-un final, acest lucru il va face sa nu mai aiba incredere in sentimentele si emotiile sale si poate avea efecte devastatoare pentru copil, pe termen lung.

5. Nu ii invada spatiul personal

Orice copil trebuie sa stie ca exista reguli si limite, dar nu trebuie sa-i invadezi spatiul personal si sa-i ignori personalitatea. Tinand cont de anumite limite si de spatiul lui personal, parintii il ajuta sa-si dezvolte personalitatea si sa inteleaga ca un rol important in relatiile emotionale dintre oameni este respectul reciproc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli Greseli parintesti Greseli parinti

Articole recomandate

Citeste si despre