De ce nu trebuie sa compari copiii intre ei

/ / Modificat: 2018-11-15
De ce nu trebuie sa compari copiii intre ei

Parintii au tendinta de a-si compara copiii cu alti copii, chiar si atunci cand sunt foarte mici. Ne comparam copiii cu colegii lor de scoala sau cu prietenii din parc si comparam in continuu fratii intre ei.

Ce vrem sa obtinem atunci cand ne comparam copilul cu alti copii sau cu fratii lui?

De ce parintii isi compara copiii cu altii

Pe de o parte, dorim sa ne motivam copilul sa ia ca model un frate sau un coleg de clasa si sa se comporte ca el. Facem asta pentru ca speram ca el sa dobandesca acea abilitate, acel comportament sau acea calitate pe care noi, adultii, o consideram de admirat si care poate fi benefica pentru copilul nostru.

Pe de alta parte, lasam sa ne incolteasca in minte dorinta despre cum vrem sa fie copiii nostri, pentru ca incepem sa credem ca acea calitate ar fi buna pentru copiii nostri. Facem acest lucru fara a da o sansa abilitatilor reale ale copiilor nostri, care pot fi diferite de cele ale copiilor cu care incercam sa-i comparam. Probabil pentru ca vedem acea calitate ca fiind benefica si avantajoasa pentru ei.

Dar ce se intampla de fapt cu copiii nostri atunci cand ii comparam? Este bine sa compari copiii intre ei?

Care sunt consecintele atunci cand iti compari copilul cu altii

Consecintele compararii copiilor sunt multe, dar niciuna nu are efectele pe care le dorim.

Principalele consecinte sunt:

1. Cream invidie in randul copiilor. Copiii percep comparatia ca si cum iubirea parintilor fata de ei este impartita in functie de aceste calitati, pe care parintii le admira la unul dintre copii. Acest lucru creeaza invidie si gelozie in randul fratilor, care pot duce la neintelegeri intre ei.

2. Ii scadem copilului stima de sine. Ii transmitem mesajul ca nu-i pretuim calitatile pe care le are si ca acele calitati pe care le apreciem sunt cele pe care nu le are. Acest lucru ii poate face pe copii sa se simta nesiguri, inutili, mai putin iubiti, ceea ce poate face destul de dificil sa aiba o stima de sine sanatoasa.

3. Cream rivalitate intre copii. Comparatia propriului copil cu un altul, la fel ca si comparatia intre frati, va pune in pericol relatia lui cu acel prieten. Deoarece copilul nostru ar putea sa-si vada prietenul ca pe un rival si sa-l perceapa ca fiind mai acceptabil de parintii sai decat el insusi.

Cum sa-ti ajuti copilul sa aiba un comportament pozitiv fara sa-l compari?

Pur si simplu intarind comportamentele pozitive. Copiii nostri au, cu certitudine, mii de calitati pozitive si benefice. Cu siguranta vor fi mai buni, mai simpatici, mai amuzanti, mai studiosi, mai inteligenti decat alti copii. Trebuie sa le spunem ca le apreciem toate calitatile pozitive pe care le au. Nu trebuie sa ne concentram doar asupra comportamentelor negative.

Modalitatea prin care putem sa ne motivam copiii sa dobandeasca acele comportamente pozitive este de a intari aceste comportamente, atunci cand ele apar. Dar nu pentru ca sunt prezente la un alt copil sau la un frate.

Acesta este modul in care ii vom motiva pe copii sa dobandeasca acel comportament, fara sa se simta comparati in mod negativ cu alti copii.

Trebuie ca micutii nostri sa stie ca ii acceptam asa cum sunt, cu calitatile si cu comportamentele lor care trebuie imbunatatite. Dar faptul ca unele dintre comportamentele lor trebuie imbunatatite, nu ne influenteaza dragostea fata de ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comparatii copii Frati

Articole recomandate

Citeste si despre