De ce, daca i-am crescut la fel, sunt atat de diferiti?

/ / Modificat: 2019-05-02
De ce, daca i-am crescut la fel, sunt atat de diferiti?

Daca esti mama a doi sau mai multi copii, te-ai intrebat de multe ori de ce regulile pe care le-ai aplicat cu primul copil nu functioneaza cu al doilea.

Ai incercat aceleasi tactici si ti-ai testat si mai mult rabdarea si, totusi, copiii par ca au crescut in case diferite.

Cand fiica mea inca nu implinise un an, eu si sotul ne-am dorit un alt copil. Ea este atat de docila, iubitoare si ascultatoare, incat te face sa-ti doresti o duzina de copii. Cand s-a nascut al doilea s-a transformat complet tabloul: aproape nimic din ceea ce stiam ca mama nu a functionat cu el.

O noua mama

Modalitatile de calmare ale lui erau diferite, modul in care se juca, dormea si chiar manca era diferit. O noua mama s-a nascut in mine. M-am intors sa invat multe lucruri cu el si ne-am adaptat unul la celalalt.

Am fost surprinsa de cat de bine a dormit singura si de personalitatea sa sociabila si profunda. A trebuit sa traiesc aceste experiente pentru a realiza: cei doi copii ai mei sunt doi oameni diferiti si cu fiecare dintre ei am fost o alta mama, pentru ca eu insumi m-am schimbat in acest proces si m-am adaptat nevoilor lor.

O femeie noua

Intotdeauna am crezut ca cei doi copii imi dau mai multa rabdare. Si in toata aceasta calatorie am invatat serios sa numar de o mie de ori pana la o suta, am descoperit ca fiul meu imi scoate toate firele albe pe care fiica mea nu mi le-a scos.

Apoi, sunt frustrata si exasperata. Cum pot sa-mi pierd rabdarea daca la primul copil nu s-a intamplat? Copiii sunt unici si fiecare ne invata ceva. Fetita a venit pe lume ca sa-mi arate cea mai dulce parte din maternitate, in timp ce baietelul m-a invatat sa fiu o femeie mai puternica si - in mod paradoxal - intelegatoare.

Cu doi copii complet diferiti am devenit femeia pe care o cunosc astazi: o mama care se adapteaza fiecaruia dintre micutii ei si nu incearca sa-i schimbe sau sa-i faca sa se comporte ca altii. Am aflat ca ceea ce nu functioneaza cu unul poate functiona cu celalalt, si asta e bine.

Bucura-te de diferente

In acest moment s-ar putea sa te gandesti in adancul inimii ca doresti sa eviti comparatiile. Stii ce? Nu este gresit sa faci aceste comparatii daca sunt constructive si te invata sa evidentiezi si sa pretuiesti fiecare caracteristica a copilului tau.

Aceste diferente te fac sa vezi ca fiecare copil este unic si irepetabil. Poate ca te simti frustrat gandindu-te ca ai facut ceva gresit sau ca e responsabilitatea ta ca este diametral opus unul altuia. Si adevarul este ca relatiile umane nu sunt matematica. Deci, copiii tai sunt diferiti din doua motive: personalitatea lor din nastere si modul in care reactionezi la ele.

Teoria ordinii

Ordinea in care se nasc copii are multe de-a face cu caracteristicile lor personale, potrivit stiintei. Conform acestei teorii, primul copil este conservator, respectuos si perfectionist, in timp ce cel mai mic este de obicei cel mai rau, revolutionar si boem.

Nu toate familiile se conformeaza, dar adevarul este ca cercetatorii cred ca aceste diferente sunt direct legate de modul in care parintii isi trateaza copiii. Mai precis, atentia pe care o acorzi fiecaruia dintre ei. Ingrijirea si atentia nu sunt aceleasi pentru primul copil ca si pentru al doilea sau al treilea, pentru ca esti mai ocupata si ai mai multe responsabilitati.

Potrivit cercetarii, parintii au, de obicei, asteptari mai mari in ceea ce privesc copiii mai mari si aceasta conditioneaza personalitatea lor. In cadrul studiului s-a concluzionat ca atunci cand parintii credeau ca un copil era mai capabil decat celalalt, rezultatele aceluia s-au imbunatatit considerabil.

Acest lucru arata ca credintele pe care parintii le au fata de copii - si etichetele pe care le pun - pot influenta si incuraja dezvoltarea diferentelor dintre frati. Daca ii spun fiicei noastre mari ca este inteligenta si desteapta, iar fratelui mai mic ca este obraznic si neascultator, probabil ca vor dezvolta alt tip de personalitate de-a lungul timpului.

Fiecare copil este diferit

Fiecare copil are un loc, un rol si o valoare diferita in cadrul familiei. Nimic nu este mai bun sau mai rau. Fiecare copil vine sa iti arate ca sunt fiinte unice dispuse sa contribuie cu ceva diferit, prin care sa fie unic si te invata ca diferentele dintre ei ii fac atat de ciudati.

Copiii au venit pe lume sa iti schimbe lumea, fiecare cu esenta ei, pentru a te invata ca dragostea vine in mai multe dimensiuni si formate. Multumeste-i vietii pentru fiecare copil pe care il ai, cu diferitele lor personalitati si feluri de a fi, pentru ca iti umplu existenta cu intelepciune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frati Parenting Mama copii

Articole recomandate

Citeste si despre