Cum sa-ti determini copilul sa-si faca ordine in camera

/ / Modificat: 2018-12-31
Cum sa-ti determini copilul sa-si faca ordine in camera

Ai nevoie de un costum special de protectie pentru a intra in camera copilului tau? Afla cum sa-ti motivezi copilul ca sa-si faca ordine in camera si sa pastreze apoi curatenia.

Da-i o mana de ajutor

Daca este mai mic, ajuta-l. Daca impartiti munca, nu o sa mai simta curatenia ca o sarcina de neinvins pentru el.

Stim cu totii ca este mult mai usor (si mai distractiv) sa faci mizerie decat sa cureti. Uneori copiii au nevoie doar de un ajutor suplimentar pentru ca lucrurile sa mearga si pentru ca ei sa poata indeplini sarcina.

Ofera-i indicatii!

Deseori strigam "Fa ordine in camera!" Si, sigur, copiii stiu cum ar trebui sa arate camera, cand este curata, dar stiu ei si cum sa ajunga la acel punct? Da-i cateva indicatii, astfel incat sa se obisnuiasca si sa recunoasca ce trebuie facut pentru a face curat in camera.

La inceput, ar putea fi nevoie sa stai cu el in camera si sa-i spui sa aseze cartile pe rafturi. Cand a terminat cu cartile, da-i mai multe instructiuni, cum ar fi: "Pune hainele murdare in cosul de rufe".

Desemnarea unor treburi adecvate varstei

Ar fi minunat daca micutul tau de 2 ani ar putea sa-ti mai rezolve din treburile casnice si sa dea cu aspiratorul in camera. Dar acest lucru nu e realist, desigur, fara a zgaria mobilierul si fara pierderea unor jucarii pe furtunul aspiratorului. Atribuie-i copilului tau treburi potrivite varstei, pe care poate sa le realizeze.

Chiar si cei mici pot ajuta. De exemplu pot sterge praful din camera. Prescolarii pot incepe sa invete cum sa-si faca paturile. Copilul tau poate face o multime de treburi in numai 20 de minute. Doar fii rabdatoare cu el si asigura-te ca ii atribui sarcini pe care le poate duce la bun sfarsit.

Fa o lista cu ce are de facut

Daca pustiul tau stie sa citeasca, fa-i o lista cu ce are de facut, pas cu pas. Pe masura ce termina o sarcina, lasa-l sa marcheze pe lista.

Poti sa folosesti o lista chiar si pentru copiii mai mici, care nu stiu inca sa citeasca. Fa tot posibilul pentru a desena / ilustra cat mai bine ce trebuie sa faca. De exemplu, deseneaza un ursulet de plus asezat intr-o cutie, pentru a-i arata ca trebuie sa-si stranga toate jucariile.

Fa din curatenie un joc

Probabil ca nu te gandesti la curatenie ca la o activitate distractiva. Nici copilul tau.

Fa din curatenie un joc pentru a te distra. De exemplu, lasa-l sa sune un clopotel cand termina o sarcina. Fixeaza cronometru pe o anumita sarcina si vezi daca poate sa bata ceasul. Nu o sa-ti ia prea mult pentru a face ceva distractiv pentru copii, dar acest lucru poate face diferenta in atitudinea lor fata de curatenie.

Foloseste cosuri

Cosurile si cutiile sunt cel mai bun prieten al parintilor atunci cand vine vorba de curatenie. Poti cumpara mai multe si ai instant depozitare ieftina.

Copiii s-ar putea sa nu stie unde sa fie plasate toate jucariile mici. Dar cu cosuri, curatenia devine floare la ureche. Tot ce trebuie sa faca micutul tau este sa-si puna jucariile in cosuri.

Ofera stimulente

Este posibil sa nu doresti sa-ti mituiesti copilul pentru a face curatenie, dar poti sa-i oferi ceva ca sa-l stimulezi. Nu trebuie sa-i oferi bani sau bomboane, totusi.

Daca ai planificat o seara in familie cu un film bun, toata lumea trebuie sa participe la curatenie. Stimulentul este filmul. Rezultatul este o casa curata si un timp in familie bine meritat in timpul filmului.

Mai lasa de la tine

Casa este intr-o dezordine totala. Este invada de jucarii. Cum strangi intr-o parte, in alte doua parti apar jucarii.

Uneori trebuie sa mai lasi si de la tine. Adopta tehnica pasilor marunti pentru a-ti organiza casa si pentru a pune in ordine jucariile, hainele, jocurile si DVD-urile.

Nu te astepta ca micutul tau sa curete mai mult de o camera, sau chiar o jumatate de camera, la un moment dat. Este doar un copil si in timp ce invata cum sa fie responsabil prin curatenie, nu va fi niciodata la fel de eficient ca un echipaj profesionist de curatenie. Deci, lasa-l in pace. Tu esti tu. Lasa-l pe el sa fie el. Si, uneori, inchide usa de la camera lui, ca sa nu trebuiasca sa vezi dezordinea in acea zi.

Casa ta va fi linistita si curata intr-o zi. Si vei uita ca baiatul tau a fost odata mic si facea zilnic foarte multa dezordine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre