Cum il inveti pe copil sa asculte fara sa intrerupa

/ / Modificat: 2019-03-27
Cum il inveti pe copil sa asculte fara sa intrerupa

Sa fii capabil sa ii asculti pe ceilalti este un semn de buna crestere si de respect, de aceea trebuie sa ii invatam inca de mici pe copiii nostri sa procedeze astfel, sa deprinda acest instrument important de comunicare si de coexistenta.

Ceea ce invata din copilarie se va reflecta in comportamentul lor la varsta adulta.

Cea mai eficienta metoda de predare este exemplul. Acest lucru inseamna ca trebuie mai intai de toate sa fim noi insine buni ascultatori pentru a le transmite si copiilor nostri aceasta deprindere sanatoasa. Ascultarea celorlalti este un instrument util pentru socializare, pentru invatarea la scoala si pentru depasirea multor obstacole.

Demonstrarea respectului si a interesului fata de ceilalti porneste de la considerarea lor ca fiind egali cu noi. Opiniile lor sunt valoroase si trebuie sa le acordam atentie. Pentru a promova aceasta atitudine este important ca parintii sa le transmita copiilor disponibilitatea de a-i aprecia pe toti oamenii, indiferent de factorii externi, cum ar fi nivelul social, educatia sau varsta.

Este normal ca celor mici sa le fie greu sa asculte cu atentie, dar pentru a incuraja un astfel de comportament trebuie sa avem rabdare si sa fim noi insine constanti in ceea ce pretindem de la ei. Este recomandabil sa se acorde atentie dezvoltarii lor si sa fie corectati daca nu reusesc.

Exista multi adulti care nu au invatat sa ii asculte pe altii, iar acest lucru determina efecte de neoprit, pentru ca ei insisi isi educa copiii in acest fel fara sa isi dea seama. In acest sens, daca un copil nu invata sa-si asculte parintii, el cu greu va invata sa ii asculte pe altii.

Ce trebuie sa facem ca fiii nostri sa nu devina adulti cu asemenea comportament? Iata cateva sfaturi!

Copiii sunt nerabdatori de fel, nu neparat ca nu vor sa asculte. Din acest motiv, este recomandabil sa cauti diferite modalitati pentru a le capta atentia si interesul. Trebuie sa le spui ca este important sa urmeze anumite directii pentru a obtine un lucru.

Tine cont ca bunele deprinderi pe care le capata acasa trebuie pastrate si in afara ei. Adica, daca copilul este respectuos cu parintii si cu fratii sai, asa trebuie sa fie cu intreaga familie si cu alte persoane.

Asigura-te ca folosesti cuvinte simple, propozitii scurte, directe si semnificative, intrucat va fi dificil pentru copil sa iti acorde atentie daca nu intelege.

Este recomandabil sa intercalezi cuvintele cu gesturi, pentru a te asigura ca, daca nu intelege semnificatia a ceva, poate cu gesturi sau cu o anumita grimasa ii va fi mai clar.

Acorda-i mare atentie atunci cand vorbeste cu tine. Priveste-l in ochi si fa-l sa inteleaga ca il asculti. In mod similar, cere-i sa te priveasca atunci cand vorbesti.

Pentru a te asigura ca te asculta, este important sa elimini orice ii distrage atentia. Daca se uita la televizor sau este distras de o anumita jucarie, fa-l sa se concentreze asupra ta. Pune-l sa repete ceea ce ai spus.

Impiedica-l sa intrerupa conversatiile, deoarece toate acestea sunt importante. Explica-i ca trebuie sa astepte pana ce cealalta persoana a terminat de vorbit, deoarece acest lucru face parte dintr-o comunicare eficienta: trebuie sa va respectati randul atunci cand vorbiti si pentru asta trebuie sa aiba rabdare.

Acest obicei bun poate fi, de asemenea, incurajat prin joc. Exista numeroase moduri de a incuraja copiii sa asculte, de exemplu, spunandu-le ca vor primi o recompensa. Cei mici trebuie sa fie constienti de importanta comunicarii si a ascultarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil ascultator

Articole recomandate

Citeste si despre