Ce sunt “parintii de bezea” si cum le influenteaza copiilor viata

/ / Modificat: 2019-09-26
Ce sunt “parintii de bezea” si cum le influenteaza copiilor viata

Exista diferite moduri de a le face rau copiilor, chiar daca in realitate te consideri manat de cele mai bune intentii. Descopera impreuna cu noi care sunt “parintii de bezea”.

Fiecare dintre noi isi educa diferit copilul fiindca nu exista niciun manual care sa te invete cum sa actionezi atunci cand devii mama ori tata.

Mai mult, deseori ajungem sa contrazicem ceea ce am spus ca nu am face niciodata dupa ce devenim parinti.

Printre tipurile de parinti care au fost identificate se numara si asa-numitii „parinti marshmallow (de bezea)”. Aceasta definitie este data celor care nu le impun nicio limita copiilor lor, ba chiar ii protejeaza atent de orice disconfort. Evident, fiecare este liber sa isi educe copiii asa cum doreste. Cu toate acestea, in unele cazuri este posibil sa se faca greseli majore.

Caracteristici ale parintilor de bezea

Exista multi parinti de bezea in ziua de azi. In general, sunt cei care muncesc mult si al caror venit le permite sa cheltuie destul de mult pentru lucrurile copiilor lor, suplinind in felul acesta absenta lor. Potrivit expertilor, acestia mai au si alte caracteristici:

  • De regula, au intre 30 si 45 de ani.
  • Provin dintr-o familie care le-a oferit o educatie riguroasa.
  • Sunt angajati si castiga bine.
  • Nu stabilesc reguli si tind sa-si disciplineze foarte putin copiii.
  • Au copii extrem de rasfatati.
  • Nu ii incurajeaza pe copii sa adopte obiceiuri sanatoase.
  • Nu tolereaza esecurile copiilor lor, ci tind sa invinovateasca pe altcineva.

Parintii de bezea nu sunt constienti ca acest tip de educatie pune in pericol viitorul copiilor lor.

Fara sa-si dea seama, acest tip de parinti isi ranesc copiii in diferite moduri. Cand ii educa, se gandesc doar sa-i vada fericiti, sa-i multumeasca si sa le faca pe plac. Cu toate acestea, de multe ori astfel de decizii pot avea consecinte asupra comportamentului copilului. Acesta din urma nu va mai sti cum sa se confrunte cu anumite realitati care apar in viata lui, fiindca a fost mereu ferit de neplaceri.

Cum afecteaza copiii educatia privata de limitari?

Fara doar si poate parintii de bezea sunt bine intentionati. In general, provin din familii in care exista o educatie foarte restrictiva. Drept urmare, acestia vor sa schimbe acest model educational, asa incat copiii lor sa nu aiba parte de aceleasi experiente.

Din pacate, unele comportamente extreme pot duce la consecinte nedorite. Printre efectele principale, putem observa urmatoarele:

  • Copiii educati dupa aceste principii au, in general, o toleranta scazuta la frustrare. Acest lucru inseamna ca, daca dorintele lor nu sunt indeplinite, pot face crize de nervi. Drept urmare, un astfel de comportament determina copiii sa dezvolte probleme cu parintii, profesorii, prietenii si familia.
  • Nu sunt in masura sa isi rezolve singuri problemele, deoarece parintii fac totul pentru ei.
  • In timpul adolescentei, comportamentul lor poate scapa de sub control. Acestia sunt mai susceptibili sa cada prada unor dependente.
  • Au dificultati sa accepte si sa respecte regulile.
  • Pot suferi de tulburari asociate cu hranirea si / sau somnul, deoarece parintii le permit sa mearga la culcare la ora dorita. De asemenea, pot suferi la capitolul igiena.

Copiii parintilor de bezea cunosc slabiciunile parintilor lor si sunt capabili sa perceapa teama pe care acestia o au fata de furia lor. Asa ajung sa ii manipuleze emotional pe adulti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Parenting acum

Articole recomandate

Citeste si despre