Ce poti face in loc sa-ti lovesti copilul atunci cand greseste

/ / Modificat: 2019-11-15
Ce poti face in loc sa-ti lovesti copilul atunci cand greseste

Lumea s-a schimbat, mentalitatile s-au schimbat, dar inca mai sunt multe cazuri de tati si mame care isi lovesc copiii, ca urmare a frustrarii lor. Multi dintre ei sunt de parere ca a lovi un micut nu este ceva atat de rau.  

Este alarmant numarul mare de parinti care considera ca palmuirea la timp a copilului este metoda potrivita pentru a-i indrepta comportamentul. Dar, ATENTIE! Lovirea NU este NICIODATA o optiune buna si nu poate fi niciodata justificata. Contextul nu conteaza. Un copil mic are nevoie de dragoste, indrumare, mangaiere si afectiune si in niciun moment si in niciun caz nu are nevoie de vreo agresiune verbala sau fizica. 

Violenta genereaza mai multa violenta

Exista cercetari care confirma faptul ca niciunui parinte nu ii place sa-si loveasca copilul, dar vine un moment in care nu stiu cum sa reactioneze si ce sa faca. Un studiu realizat de dr. Murray Strauss in Laboratorul de Cercetare Familiala afirma ca lovirea celui mic il invata doar sa foloseasca violenta pentru a-si rezolva problemele cu care se confrunta.

Lovirea il invata pe copil ca violenta genereaza mai multa violenta. Aceasta cercetare demonstreaza, de asemenea, ca micutul care primeste batai de la parinti, chiar daca sunt "doar niste palme" va avea o stima de sine scazuta, depresie, iar in viata de adult va accepta locuri de munca mai prost platite si va avea relatii personale mai toxice. Ce ar fi bine sa faca un parinte pentru a evita toate acestea?

Ce sa faci ca sa nu-ti lovesti copilul atunci cand greseste

Pastreza-ti calmul si ia in considerare alternativele!

Daca esti suparat si nervos si, pur si simplu, vrei doar sa-ti lovesti copilul, cel mai bine ar fi sa respiri adanc si sa numeri pana la 10. Ai nevoie de timp pentru a te linisti. Cand gasesti acest moment de liniste si simti ca te-ai calmat, poti gasi o alternativa sau o solutie la problema, iar bataia nu va fi una dintre ele.

Uneori, parintii isi pierd controlul, deoarece sunt foarte stresati. Dar ia in considerare si aceste alternative:

  • Ofera optiuni copilului
  • Fii flexibil
  • Fii un bun exemplu
  • Foloseste explicatii logice
  • Indeparteaza copilul de situatiile de conflict
  • Informeaza micutul despre consecinte inainte de a declansa conflictul
  • Spune-i celui mic ce ar trebui sa faca, in orice moment
  • Fii creativ in situatii de conflict
  • Fii ferm, dar amabil
  • Fa acorduri si negociaza cu copilul tau si astfel va sti ce sa faca in orice moment si care vor fi consecintele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bataie Lovire copil

Articole recomandate

Citeste si despre