Cand vom deveni si noi, parintii, constienti de educatia copiilor nostri

/ / Modificat: 2019-01-23
Cand vom deveni si noi, parintii, constienti de educatia copiilor nostri

Zilele trecute, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, spunea ca elevii din clasele primare ar trebui lasati repetenti! Aceasta afirmatie a contrariat pe toata lumea! Nu sunt de acord cu aceasta masura! Copiii nu ar trebui lasati repetenti, dar nici sa ia toti premiul I, asa cum se intampla de cele mai multe ori, la acest nivel.

Evaluarile elevilor ar trebui sa se faca in primul rand corect, obiectiv, nu pentru ca vine mama la scoala si trage la raspundere invatatorul sau profesorul ca i-a dat o nota mica copilului sau!

Nu pentru ca parintii vin la scoala cu cadouri pentru a indulci invatatoarea si astfel sa ii atraga atentia ca, daca se va purta bine cu copilul lor, va avea si beneficii.

Nu imi spuneti ca nu se practica! Pe zecile de grupuri de mamici, cele mai dese intrebari sunt de genul “Ce cadouri luati profesorilor de sarbatori, de inceput de an sau de 8 Martie”. Mai mult, se fac chete si se strang sume mari de bani pentru “atentiile” oferite cadrelor didactice.

Nu asa se face scoala! Nu asa vom reusi sa crestem adulti sanatosi, responsabili!

Copiii trebuie ajutati sa inteleaga, sa isi dea seama de propriile valori, sa aiba incredere in fortele proprii! Cum facem asta? Tratandu-i obiectiv!

Parintii ar trebui sa isi dea seama de asta! Sa inteleaga ca profesorii si invatatorii trebuie sa le spuna adevarul despre capacitatile intelectuale ale copilului. Numai asa vor putea sa ii ajute!

Parintii trebuie sa stie care este adevaratul nivel al copilului, pentru a putea lua masuri. Pentru a se implica mai mult in educatia lui! Noi, parintii, nu trebuie sa traim cu impresia ca avem copiii destepti! Trebuie sa stim adevarul.

Fiecare copil are ritmul lui de invatare si se poate intampla ca uneori sa nu tina pasul cu ceilalti. Nu trebuie comparat cu nimeni, asa cum fac in general parintii! “Dar X de ce poate? Are cumva doua creiere?” Aceste fraze ar trebui sa iasa din vocabularul parintilor! Copiii trebuie intelesi si ajutati! Nu exista copiii lenesti, ci doar copiii care nu sunt ajutati, incurajati!

Cream roboti si le setam principii

Mai mult, pe langa faptul ca vrem sa avem copii perfecti cu minim de efort, multi dintre noi le cream destine inca de la nastere. De mici le spunem ca este foarte important sa invete carte, altfel vor ajunge sa dea cu matura! Nu mai concepem ca pruncii nostri sa nu faca facultati. Stim inca de la nasterea lor ce ne-am dori pentru ei.

Eu cred ca pana la urma noi stricam copiii. Schimbarea trebuie sa se faca in primul rand in mentalitatea parintilor.

Ne plangem ca au disparut meseriile! Nu au disparut! Noi le-am eradicat cu gandirea noastra, pentru ca multi considera ca astazi este o rusine sa fii instalator sau tamplar. Mergem dupa ce este la moda! Fara sa mai ascultam dorintele copiilor nostri, fara sa le sesizam inclinatiile si pasiunile. Nu mai crestem adulti dornici de viata.

Crestem adulti dornici de succes, iubitori ai banului. Iubitori ai vietii de huzur, fara lipsuri si fara sa faca eforturi. Le setam principii! Practic, noi nu ne mai lasam copiii sa gandeasca!

Societatea de astazi se bazeaza pe principiul ca orice persoana are un pret si daca nu vei reusi sa obtii prin munca ceea ce iti doresti, vei gasi o cale. De cele mai multe ori recurgi la spaga, mita.

Sincer, nu ne indreptam deloc spre un viitor mai bun, chiar daca noi avem impresia ca suntem parinti moderni, cu o altfel de gandire.

Copiii nostri au devenit obsedati de telefoane, pentru ca noi, parintii, suntem obsedati de telefoane si tehnologie. Gandeste-te numai o clipa, cum ar fi sa traiesti macar jumatate din zi fara telefon? Cu siguranta ai simti ca iti lipseste ceva. Asta se intampla si in cazul copiilor. Ei fac ceea ce vad la parinti.

Eu imi doresc sa ne trezim si sa ne dam seama cat de importanta este educatia obiectiva a copiilor nostri. Prefer sa stiu ca am un copil cu probleme, chiar daca realitatea ma doare, decat sa traiesc in minciuna si sa imi dau seama prea tarziu cat de indiferenta am fost cu micutul meu.

Spuneti NU “atentiilor” in scoli! Preferati sa traiti in adevar!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Educatie Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre