Ai grija! Pedeapsa fizica afecteaza IQ-ul copiilor

/ / Modificat: 2019-02-19
Ai grija! Pedeapsa fizica afecteaza IQ-ul copiilor

Pedeapsa fizica si agresiunea verbala pot crea adulti agresivi, cu stima de sine scazuta si foarte vulnerabili in fata drogurilor si sinuciderilor.

Copiii au raspunsuri similare la stimulii pe care ii au si adultii: placere, surpriza, furie, durere si rusine printre altele.

Partea afectiva a copiilor se deterioreaza atunci cand sunt maltratati, in cele mai multe cazuri cand loviturile sunt insotite de cuvinte dure, care ii fac pe cei mici sa-si piarda stima de sine, sa se deprime si sa evite contactul cu orice membru al familiei si prieteni.

Incertitudinea intervine atunci cand cel mic nu are rezultate bune la scoala si nu intelege ceea ce invata, aparand lacune grave. Aceasta situatie genereaza disconfort parintilor si asa apar abuzurile si bataile.

Chiar si in tarile dezvoltate exista, inca, multi adulti care aplica pedeapsa fizica in ciuda dovezilor ca nu functioneaza, ba din contra face foarte rau. Fara a lua in calcul faptul ca exista si alternative eficiente.

Pedeapsa fizica implica folosirea fortei cu intentia ca cel mic sa experimenteze disconfort si durere pentru a-si corecta comportamentul.

Este important sa tii cont de faptul ca cei mai multi dintre parintii care isi bat copilul, au fost batuti la randul lor.

Pedeapsa fizica poate provoca micutului traume care il vor marca pe tot parcursul vietii. Una dintre ele este, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori americani, reducere a IQ-ului, care va dauna performantei in orice activitate pe care o desfasoara in tinerete si in viata de adult.

Alternative eficiente, in loc de pedeapsa fizica

Exista o varietate de alternative care ofera parintilor o mai buna intelegere a dezvoltarii copilului, si, in unele cazuri, diminueaza frustrarea si neputinta care duc adesea la pedeapsa fizica.

Iata cateva optiuni:

  • Poti folosi cuvinte in loc de actiuni care vorbesc copilului despre ce comportamente sunt acceptate si care nu, ce este periculos si de ce.
  • Ascultand copilul si stiind de ce a facut sau nu un lucru, permitandu-i sa-ti explice motivele, iti va spori abilitatile de luare a deciziilor.
  • Cuvantul "disciplina" vine din latinescul "discere", care inseamna "a invata" si in comportamentul copilului are un inteles special. Aceste comportamente sunt legate direct de sentimentele interioare. Prin urmare, disciplina este un proces care se ocupa de invatarea comportamentului si de sentimentele care il provoaca.
  • Imbunatatirea stimei de sine a copilului prin lauda atunci cand respecta regulile de conduita. Aceasta genereaza reguli diferite care nu includ agresiuni.
  • Arata-i multa dragoste si afectiune.

Copiii se identifica cu parintii lor, deci tu trebuie sa fii un bun exemplu. Ei tind sa-si imite parintii atat in actiuni, cat si in cuvinte. Felul cum actioneaza, cum vorbesc sau cum se comporta parintii au un impact profund asupra dezvoltarii copilului.

Pedeapsa fizica are rezultate limitate si multe efecte foarte daunatoare. Parintii ar trebui sa fie ajutati si incurajati sa foloseasca alte metode decat bataia pentru a corecta un comportament nedorit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedeapsa Pedeapsa copil

Articole recomandate

Citeste si despre